Fundația Comunitară Timișoara, cu sprijin financiar de la Hamilton Central Europe, lansează prima ediție a fondului dedicat exclusiv pentru creșterea calității educației în județul Timiș. FACEM – O comunitate pentru educație este modul prin care contribuim la prevenirea și reducerea abandonului școlar, îmbunătățirea performanțelor școlare, reducerea analfabetismului, inclusiv funcțional, transformarea spațiilor de învățare în spații primitoare și prietenoase, în unitățile de învățământ din județ.
„Când închid ochii, îmi imaginez copii fericiți, dar și pregătiți să facă față vieții și lumii din care facem parte. Școala trebuie să fie locul unde se cultivă competențe, abilități și cunoștințe, de aceea este nevoie ca întreaga comunitate să se alieze spre acest scop comun, părinți, profesori, copii. De la educație pornește totul, și doar dacă investim în acest domeniu avem șansa să creștem un viitor mai bun. (Daniela Chesaru, directorul executiv al Fundației Comunitare Timișoara)
„La Hamilton, în tot ceea ce facem și dezvoltăm, suntem conduși de dorința de a îmbunătăți viața oamenilor din întreaga lume. Această dorință o avem și atunci când ne implicăm în comunitatea din care facem parte. Educația este una dintre cele mai importante pârghii pe care un copil o are pentru a-și îmbunătăți viața. Cu toții trebuie să contribuim cu tot ceea ce putem, pentru a le-o asigura. Împreună cu Fundația Comunitară Timișoara sperăm să facem o comunitate pentru educație – și nu numai – cât mai mare, frumoasă și cu rezultate pe termen lung.” (Corina – Aurora Kovacs, Director Administrativ Hamilton România)
Fondul FACEM – O comunitate pentru educație se adresează organizațiilor non guvernamentale, și școlilor care prezintă cazuri de abandon școlar. Acestea sunt invitate să propună proiecte care pornesc de la nevoi clar identificate și care vin cu soluții adecvate, bine planificate în timp. Prin acest fond finanțăm activități care aduc soluții pentru reducerea absenteismului și a analfabetismului funcțional, recuperarea întârzierilor în dezvoltarea competențelor corespunzătoare vârstei copiilor, creșterea motivației elevilor pentru învățare și continuarea studiilor, dar și a profesorilor prin dezvoltare profesională, sau chiar amenajarea spațiilor comune din interiorul școlii.
Beneficiarii proiectelor propuse trebuie să fie profesorii, elevii și părinții acestora. Valoarea unei finanțări este cuprinsă între 40.000 și 125.000 lei și se oferă sub formă de granturi nerambursabile. Valoarea totală a fondului pentru această primă ediție este de 300.000 lei.
Cei interesați sunt invitați să consulte GHIDUL aplicantului de pe site-ul Fundației Comunitare Timișoara și să se programeze la prima întâlnire de consiliere. Perioada de aplicare este deschisă între 23 octombrie și 8 noiembrie, iar propunerile de proiecte vor fi analizate de către un juriu dedicat până în 15 decembrie. Câștigătorii vor fi anunțați după 20 decembrie. Activitățile propuse în proiecte trebuie să se desfășoare în perioada ianuarie – noiembrie 2024.