În urma promulgării recente de către președintele Klaus Iohannis a Legii Brățărilor Electronice de Monitorizare a agresorilor, Facem Bine și ATLAS lansează un helpline pentru victimele violenței, menit să le încurajeze să vorbească despre situația în care se află cu specialiști licențiați și verificați, la linia telefonică 0371 709 977 disponibilă 24/7.
Ordinele de restricție împotriva agresorilor, susținute de monitorizarea electronică
În România în care o femeie este bătută la 30 de secunde, iar 60% dintre români consideră că violența împotriva femeilor este justificată, în ultimul an 21.600 de femei au cerut ajutorul în situații de violență domestică, iar 8.393 dintre ele au beneficiat de ordine de restricție împotriva agresorilor lor. Cu toate acestea, prea puține femei vorbesc și mai puține apelează la autorități, căci doar ordinele de restricție nu le protejau de fiecare dată de agresori.
Legea Brățărilor Electronice de Monitorizare a agresorilor prevede înființarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) și stabilește că dispozitivele vor fi montate pe gleznele celor supravegheați, iar în cazul unei alerte, polițiștii vor putea intra în casa celui urmărit fără acordul său.
Suport de la specialiști licențiați și verificați, disponibil 24/7
“Tăcerea ta este arma lui” este o campanie Facem Bine susținută de ATLAS, care își propune să încurajeze mai multe femei, victime ale abuzului domestic, să rupă tăcerea și să contacteze specialiștii ATLAS, psihoterapeuți cu experiență în gestionarea situațiilor de violență. Pe lângă suportul telefonic, disponibil nonstop la 0371 709 977, pe facembine.atlas.app sunt disponibile articole destinate atât victimelor cât și celor care pot recunoaște și sesiza un context abuziv, ce detaliază subiectele: Ce poți face dacă ești victimă a violenței?, Cum te ajută legea?, Cum recunoști și ajuți o victimă?, Cum recunoști și ajuți un agresor? și Cum este afectat un copil?
Pe website, de asemenea, pot fi uploadate și povești ale victimelor, anonime sau semnate, tot pentru a susține și inspira alte femei să vorbească, să ceară ajutorul și să facă primii pași în afara situației abuzive în care se află.
“Violența împotriva femeilor a fost printre primele noastre preocupări de când am început să Facem Bine cu pași mici, de la mesaje simple în online, până la acțiuni concrete și, cumva, tot ce am făcut ne-a condus spre campania asta. Cifrele sunt dure, printre noi sunt mai multe victime ale violenței decât ne imaginăm și sperăm ca Legea Brățărilor Electronice să aducă siguranța mult așteptată pentru victime, iar noi să le punem la dispoziție o resursă suplimentară și un strop de curaj să vorbească”, povestesc Claudia, Greta și Raluca, inițiatoarele Facem Bine.
Pe lângă sprijinul oferit de ATLAS prin Helpline-ul dedicat, pentru ca acest proiect să devină realitate s-au mai implicat Dan Panaitescu (regie & concept grafic); Radu Pop, Radu Popovici și Alexandru Minciună (animație); Orkid (muzică); Animation Worksheep; Emil Ciucur – Markstadt Studio (sunet); Raluca Benavides (voce).