Creionetica prezintă duminică, 20 mai, începând cu ora 18:00, în premieră la hub-ul cultural bucureștean POINT, vernisajul expoziției A4Activism – Istoria Afișului Activist, în cadrul evenimentelor conexe Romanian Design Week 2018. Expoziția va fi deschisă publicului până pe 27 mai.
Expoziția prezentă o selecție de postere care trec în revistă câteva din marile problemele cu care se confruntă umanitatea. Celebrează designul activist și arta angajată, pentru curajul de a semnala problemele prezentului și de a genera schimbare în orice om care se gândește la viitor și generațiile următoare.
Albumul și expoziția propun o incursiune documentară a colaborărilor dintre organizațiile societății civile internaționale și figuri definitorii ale istoriei artei vizuale: Pablo Picasso, Joan Miró, Shigeo Fukuda, Tom Eckersley, Milton Glaser, Barbara Kruger, Guerrilla Girls, Keith Haring, Shepard Fairey și Banksy. Totodată, este interesantă și dinamica locală și diversele colaborări ale ONG-urilor cu artiști români: KITRA, Paula Rusu, Wanda Hutira ș.a.
Proiectul cultural este dezvoltat de Agenția Creionetica și a fost co-finanțat în 2017 de Administrația Fondului Cultural Național.
Agenda evenimentului:
20 mai: Vernisaj cu Proiecția specială a filmului documentar Ultimul căldărar – o poveste impresionantă despre romii căldărari dintr-un sat din județul Mehedinți, cu imagini de excepție și o documentare jurnalistică cu înalte standarde de calitate de către artistul-fotograf Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu.
Aceștia surprind o comunitate pe cale să-și piardă identitatea ocupațională și un tablou al exodului romilor spre Occident. În satul Corcova, căldărăria, meseria tradițională a comunității rome, este pe cale de dispariție. Geo, un căldărar care a renunțat la școală la 12 ani când s-a căsătorit, nu are prea multe alternative să-și întrețină familia. Tânărul se deplasează periodic mii de kilometri până în Franța unde caută fier vechi la gropile de gunoi sau până în Belgia unde culege fructe. Filmul spune o poveste de subzistență despre comunitatea romă, una dintre cele mai sărace și marginalizate din Europa.
Ultimul căldărar (trailer) from Cosmin Bumbuț on Vimeo.
25 mai: Proiecția specială a documentarelor romantic-activiste Cealaltă viață a lui Charon și Stări: permutări de Ioana Țurcan, producător de filme experimentale cu un background în coregrafie și sport de contact.
Artista provoacă revoluții la scară redusă abordând subiecte legate de gen, așteptări sociale/ percepții, stereotipuri și romantism cultural, implicând relațiile dintre corp și spațiu, identitate de teren și proprietate. Personajele primului documentar fac parte dintr-o comunitate de romi care trăiește săpând morminte și frecventând funeralii, în timp ce în al doilea film, folosindu-se de arhive personale, filme de 8 mm și fișiere digitale, autoarea încearcă să revoce ideea de ritualuri în tranziție, identitate și percepție din două țări diferite.
WEBSITE: https://www.ioanaturcan.com/projects.