si ne va prezenta modul in care spatiul cosmic ne imbunatatese viata de zi cu zi
Craiova va găzdui o expoziție itinerantă despre spațiul cosmic care prezintă modul în care activitățile și aplicațiile din spațiu au un impact direct asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor. Peste 30 000 de aplicații se bazează pe tehnologia spațiala și pot ajuta la optimizarea transportului, creșterea eficienței în industria agriculturii și pescuitului, precum și la protecția mediului înconjurător și la îmbunătățirea securității. Vizitarea expoziției spațiale europene este gratuită pentru public și toate informațiile vor fi puse la dispoziție în mai multe limbi.
După ce a vizitat cu succes 18 orașe europene în ultimii doi ani, expoziția își va deschide porțile la Craiova, în Piața Mihai Viteazul. Intre 19 și 27 aprilie, vizitatori de toate vârstele pot vedea, atinge și încerca o gamă largă de tehnologii și servicii inovatoare pe care le oferă spațiul cosmic. Cu ajutorul unor prezentări interactive, educative și de divertisment, expoziția va evidenția multe dintre beneficiile investițiilor în spațiu. Nu o ratați!
Vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, comisar pentru industrie și antreprenoriat, a declarat: "Investițiile Uniunii Europene sunt cruciale pentru furnizarea de servicii esențiale pentru viața noastră modernă. Această expoziție este o mare oportunitate pentru vizitatorii români să se familiarizeze cu gama largă de aplicații disponibile grație sateliților UE și a programelor de supraveghere a Pământului."
Context
Prin investiția în programele emblematice ale UE, respectiv Galileo și Copernicus (cunoscut anterior drept GMES – Monitorizare Globală pentru Mediu și Securitate), cetățenii europeni vor beneficia de mai multe servicii și aplicații care favorizează crearea de oportunități de piață la nivel mondial și de a ajuta crearea locurilor de muncă și creșterea economică.
Cu ajutorul Galileo, Europa este acum cu un pas mai aproape de a avea propriul sistem inteligent de navigație prin satelit, care va aduce multe beneficii atât economiilor statelor membre, cât și vieților noastre de zi cu zi. Începând cu anul 2014, noua constelație de sateliți va permite îmbunătățirea anumitor servicii, cum ar fi cele de navigație pentru automobile, de gestiune mai eficientă a transportului rutier, de căutare și salvare, de sporire a securității tranzacțiilor bancare și a furnizării de energie electrică, toate acestea bazându-se în mare măsura pe tehnologiile de navigație prin satelit pentru a funcționa eficient.
Piața aplicațiilor de navigație prin satelit la nivel global va ajunge la 240 de miliarde de euro, din care circa 7% din produsul intern brut (aproximativ 800 milioane de euro în Europa) se bazează pe serviciile de navigație prin satelit. Studii independente au demonstrat că sistemul Galileo ar putea contribui cu până la 90 miliarde de euro la economia europeană în primii 20 de ani de funcționare.
Alături de Galileo, Copernicus utilizează datele colectate de sateliți, precum și instrumente de măsurare aflate pe Pământ, pentru a ajuta la creșterea gradului de înțelegere a schimbărilor climatice și a problemelor de mediu prin observarea precisă a acestora, cum ar fi analiza stării oceanelor sau a compoziției chimice a atmosferei. Copernicus va avea utilitate și în domeniul securității, de exemplu în domeniul supravegherii frontierelor. Potrivit Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), piața globală a datelor comerciale colectate în urma observării Pământului ar putea crește cu 3 miliarde de dolari anual până în 2017. Prognozele estimează că beneficiile de pe urma proiectului Copernicus vor fi de cel puțin patru până la zece ori mai mari decât investiția inițială.
În prezent, industria europeană de fabricare a tehnologiilor spațiale este estimată la 5,4 miliarde euro anual. Mai mult de 31 000 de oameni cu un grad înalt de calificare profesională lucrează în acest domeniu.
Cu ajutorul unor prezentări interactive, educative și de divertisment, expoziția spațială europeană va evidenția multiplele beneficii pe care investițiile în tehnologia spațială le aduc în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni. Nu ratați această expoziție!
Pagini Utile
-
Agenda evenimentului
-
//ec.europa.eu/enterprise/policies/space/expo/index_en.htm