În perioada 20 – 30 octombrie 2016, Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte din București, prezintă expoziția de sculptură „Prietenii mei imaginari”, al cărei vernisaj va avea loc joi, 20 octombrie, ora 18:00, în Galeria creart din Piața Alexandru Lahovari, nr. 7.
În urma expoziției de licență a studenților Departamentului de Sculptură al universității, organizată în perioada 7 – 9 iulie 2016, care a reunit lucrări ale absolvenților promoției 2013 – 2016, creart și UNArte au stabilit să acorde unui proaspăt absolvent al universității, un premiu special: posibilitatea de a organiza o expoziție individuală în Galeria creart. O comisie de specialitate, formată din cadre didactice ale Universității Naționale de Arte din București, l-a desemnat pe Ștefan Sergiu Siminic câștigătorul acestui an.
Expoziția absolventului se intitulează „Prietenii mei imaginari” și are ca temă centrală „fericirea determinată de joc”. Ștefan spune că a ales această temă deoarece prin simplitatea ei universală îl reprezintă, nu doar ca persoană, dar și ca spirit, fiind inspirată din copilăria sa.
Materialele folosite sunt unele tradiționale, piatra și bronzul, dorind să creeze o antiteză cu tema aleasă: „Tema fiind ludică, copilăroasă, m-am gândit și am simțit că ar avea nevoie să fie reprezentată în antiteză cu materialul […] să fie susținută de contrastul dintre greutatea și rigurozitatea impunătoare a pietrei și a bronzului, cu cea a imaginației” spune tânărul artist.
„Prietenii mei imaginari” înseamnă o multitudine de personaje de-a dreptul „imaginare” care sunt influențate de starea pe care o are artistul atunci când le creează, materializând astfel o sumedenie de portrete și siluete în diferite ipostaze.
Pentru Ștefan, sursa de inspirație cea mai de preț sunt oamenii, metamorfozați prin transformarea caracteristicilor individuale sau prin anumite particularități ale unei persoane aleatorii, subiect pe care îl abordează pentru a intra în contact cu privitorul printr-un un mesaj hazliu.
Parteneriatul dintre cele două instituții are ca scop promovarea tinerilor artiști prin oferirea unei platforme de expunere a lucrărilor și încurajarea acestora să interacționeze cu specialiști, dar și cu publicul care apreciază viziunea artistică manifestată prin sculptură.