la Galeria creart
În perioada 9 – 30 septembrie, Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, serviciu public de interes local, va organiza în Galeria creart expoziția ”Cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză activi la București” sub îndrumarea Prof. Dr. Acad. Răzvan Theodorescu.
Expoziția prezintă cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză ce au creat la București: Paul Louis Albert Calderon, Cassian Bernard, Alfred Jules Paul Gottereau, Albert Balu, Louis Blanc. Aceștia au avut ca interes 16 obiective din capitala noastră: Ateneul Român, Fundația Carol, BNR, Palatul CEC, Casa Oamenilor de Știință, Poșta (Muzeul de Istorie), Bursa, Casa Armatei, Hotel Bulevard, Hotel Capșa, Hotel Continental, Universitatea din București.
Imaginea dinamică a unui oraș în plină dezvoltare, uneori haotică, este greu de fixat. Bucureștiul reușește performanța de a reuni într-o imagine particulară o multitudine de stiluri arhitecturale și diferite concepții urbanistice. Secretul acestei particularități este greu de redat pentru cel care prezintă doar fragmente ale întregului. Ambiția expoziției este de a surprinde oceanul în sclipirea unei picături.
Colajele concepute trebuie să dispună de un dublu potențial: un potențial estetic care, prin simpla lor prezență, poate transmite mesajul artistic și un altul de comunicare a unor informații științifice, cultural variate, care adaugă mesajului estetic.
În perioada 4 – 20 iunie 2014, expoziția a fost prezentă în Rabat, capitala Marocului, în sediul Bibliotecii Naționale a Marocului. Evenimentul a cuprins mai multe manifestări culturale: proiecția filmului documentar „Cinci arhitecți francezi sau de expresie franceză activi la București” ce a prezentat principalele obiective ale celor cinci arhitecți, expoziția ce va fi prezentă în capitală și în următoarea perioadă și conferința susținută de Prof. Dr. Acad. Răzvan Theodorescu, având ca temă influențe ale culturii arabe în cultura românească.
Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 – 30 septembrie 2014, între orele 10:00 și 18:00, la Galeria creart din Piața Al. Lahovari, nr. 7.
Detalii puteți găsi pe site-ul creart: www.creart.ro.