Mihaela Frunza
Editura Tritonic
"Sub influenta dezbaterilor ce au loc in Europa si la nivel global, contextul cultural romanesc nu mai poate ramane indiferent la problematizarea eticii si la formele de institutionalizare pe care le presupune expertiza etica" aflam inca de la inceputul prezentei carti (p 15). De altfel, "in Romania, pentru multa vreme, etica a avut doar conotatia unei discipline academice rezervata cu precadere inteleptilor sau teologiclor, fara sa aiba vreo legatura cu ceea ce se intampla in viata reala" (p 14).
Iata asadar ca Mihaela Frunza a scris un volum bazat pe o parte a cercetarilor personale desfasurate in cadrul unui grant pe care l-a coordonat timp de trei ani de zile. Sursele volumului sunt trei la numar: cercetarea bibliografica – parte din sursele citite de autoare fiind de asemenea prezentate in carte -, experienta didactica si munca de echipa in cadrul grantului si activitatii de cercetare din ultimii ani a autoarei.
Un lucru foarte bine subliniat in carte este faptul ca nu oricine a studiat filosofia sau considera ca are principii etice este si un expert in etica si poate face expertiza etica.
"Expertiza etica si actiune sociala" este o lucrare bine structurata si, mai ales, cu exemple concrete care vin sa completeze in mod firesc partea teoretica. Pentru a va face o idee cu privire la continutul cartii va infatisam titlurile capitolelor mari – cu precizarea ca fiecare dintre acestea are cateva subcapitole: despre expertiza etica si expertul in etica in Romania. Elemente pentru un profil etic adaptat contextului romanesc; expertiza etica si etica cercetarii; aspectele etice ale cercetarii biomedicale; teme din etica cercetarii in disciplinele socio-umane; aplicatii ale expertizei etice. Cazul comitetelor de (bio)etica si al consultantei etice.
Va recomandam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.