Oana Păuna, Creative Content Writer – www.oanapauna.ro
Freelancingul, antreprenoriatul, jobul de zi cu zi ne pot aduce un nivel atât de ridicat de stres și de epuizare, încât facem burnout. Burnout-ul nu este un capăt de țară, dar este o problemă serioasă care are nevoie de un tratament la fel de serios.
Photo by Danie Franco on Unsplash
Ce înseamnă burnout mai pe românește?
Definiția sună cam așa:
„În psihologie, sindromul burnout sau sindromul epuizării profesionale reprezintă o stare de epuizare, atât fizică cât și psihică, care apare în special la persoanele a căror profesie implică o responsabilitate deosebită și interacțiuni frecvente cu oamenii. Apare tot mai frecvent în epoca modernă și conduce la scăderea performanțelor la locul de muncă, afectează relațiile cu cei din jur și calitatea vieții individului.”
Pe și mai românește: ajungi să te simți ca o legumă. Vegetezi în pat și nu mai ai chef de nimic. Te simți stors de energie, fără chef de viață, fără motivație să mai lucrezi, nu ai chef nici de activitățile care te făceau să te simți bine, uneori nu vrei nici cu cei dragi să vorbești.
Burnout-ul poate ține câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Este important să înțelegi că acest fenomen este modul în care organismul îți spune: Stop, nu mai pot! Hai să luăm o pauză. Deși tindem să ignorăm mesajele pe care organismul ni le oferă, burnout-ul este un semnal de alarmă foarte serios pe care nu îl putem ignora deoarece se lasă cu urmări grave.
Este o stare care te face să crezi că totul s-a terminat, nu mai poți și că nu mai știi ce să faci cu viața ta, dar NU este sfârșitul lumii. Nu este nici sfârșitul vieții tale. Este doar un moment al vieții tale prin care am trecut sau o să trecem cu toții. Este o perioadă dificila în care organismul, mintea, sufletul tău au nevoie de o pauză, de odihnă și înțelegere.
Asta e cea mai importantă lecție pe care ți-o oferă burnout-ul:
Ai răbdare cu TINE. Ia-o mai ușor!
Timpul le rezolvă pe toate, așa se zice. Aici nu timpul le rezolvă pe toate. Va trebui să depui puțin efort pentru a ieși din această stare. Nu te gândi că dormind 14 ore pe zi vei reuși să te simți mai bine. Fizic poate vei fi ok, dar emoțional, psihic, NU. Aici ai nevoie de puțin ajutor să te simți mai bine.
Poți vorbi cu cineva apropiat despre ceea ce simți, ce temeri ai, ce gânduri îți trec prin cap, orice ai nevoie să exprimi sau poți merge la un psihoterapeut care să te ajute să te înțelegi mai bine. Exact ca în cazul organsimului lezat care are nevoie de o radiografie sau ecografie, și sufletul are nevoie de o „radiografie”.
Astfel vei putea vedea ce este în neregulă și cum repari „buba”, de ce ai nevoie.
De multe ori suntem muult prea subiectivi pentru a mai vedea unde e problema și unde e rezolvarea. O persoană din exterior ne poate ajuta să înțelegem mai bine unde avem blocaje, ce se întâmplă cu noi și mai ales, cum îți poți transforma gândurile în acțiuni și realități ale vieții tale.
Gânduri care te duc la burnout de foarte multe ori:
- Nu avansez destul de repede. Alții pot, eu de ce nu pot? – te uiți în direcția greșită. Încetează să te mai compari cu alții. TU ești TU, o persoană deosebită, diferită de toți ceilalți oameni de pe pământ, singura persoană cu care ar trebui să te compari este TU de ieri. Succesul altora nu înseamnă neapărat fericirea absolută, nu poți ști ce probleme au acasă, ce traume au.
- Nu sunt destul de bun/ă. De aia nu fac bani suficienți. – Oare? Oare nu ești suficient de bun/ă sau nu îți dai voie să accesezi un alt nivel al vieții tale pentru că ți-e frică? Oare nu ai idei care te țin pe loc? Ai suficientă încredere în tine încât să evoluezi și să aduci mai multă plus valoare celor din jur?
- Nu e pentru oameni ca mine. – care oameni? Ce fel de oameni? Măreția, succesul, abundența, bunătatea nu e pentru oricine? Chiar crezi că doar oamenii bogați au acces la anumite lucruri? Te-ai gândit vreodată că tot ceea ce e cu adevărat valoros e gratis și nu îl poți cumpăra? Tu ești singura persoană care își pune limitări. Știi ce a zis Henry Ford despre a putea? A zis: „Dacă tu crezi că nu poţi, ai dreptate. Dacă tu crezi că poţi, din nou, ai dreptate”. Orice crezi, devine realitate. Tot ceea ce zici despre viața ta devine o realitate componentă a vieții tale. Alegi sa te victimizezi sau să devii învingător? Gândește-te bine ce alegi în fiecare zi, la fiecare gând.
- Nu muncesc, nu obțin, nu fac, nu dreg destul de repede. – te agiți să le faci pe toate în timp record, înghesui câte poți în To Do list, iar la final de zi ești epuizat, lista nu e completă, iar tu te simți ca un mare ratat. De ce? Pentru că tragi prea mult de tine. Îți pui targeturi mult prea sus și asta e drumul sigur spre nefericire și demotivare, spre tristețe și anxietate. Tu te înhami la căruță și tu dai cu biciul în tine. Nu crezi că ar trebui să fii mai blând cu tine? Ia să încerci asta și să vezi apoi rezultatele pe termen lung.
Fă acele activități care te relaxează, te ajută să acumulezi energie și te umplu de bucurie, entuziasm. Dă-ți o șansă să te recreezi. Nu înseamnă că ești slab, nu ești inferior, nu ești defect, nu ești prost, nu ești incapabil sau cum mai vrei tu să îți spui. Ești om. Dă-ți ocazia să fii vulnerabil. Doar așa te vei vindeca. Lasă alte persoane să te ajute fără să te simți prost, rușinat, vinovat, leneș, mândru.
Există speranță și după burnout pentru că fiecare episod de pauză înseamnă o șansă la o noua abordare a vieții tale. O șansă să nu te mai epuizezi, să îți reîncarci bateriile când ai nevoie fără să te judeci. Cel mai mare judecător al tău ești deseori TU. Be gentle with yourself. Nu te mai critica, nu te mai judeca. Ești bine așa cum ești! Crede-mă!
Pauzele scurte și dese [când simți nevoia], chiar sunt CHEIA marilor succese.
Despre autor
Sunt un content writer pasionat de cuvinte, o visătoare care vrea să schimbe lumea prin forța articolelor și ideilor sale. Cred în puterea pe care cuvintele o au și mai cred că oamenii își pot sculpta în carne propriul destin. De aceea, dezvoltarea personală ocupă un loc important în viața mea.
Mă poți citi pe Facebook și LinkedIn.
Citește și celelalte articole scrise de Oana pentru PRwave: