O excursie la munte împreună cu familia și/sau prietenii este mereu un prilej de bucurie și relaxare, însă ar trebui să te asiguri că pui în bagaj articolele vestimentare, accesoriile și încălțările potrivite. Acestea se aleg în funcție de destinație, anotimp și activitățile în aer liber pe care ți le-ai propus. Spre deosebire de alte destinații de vacanță, când optezi pentru o escapadă la munte, este recomandat să acorzi un plus de atenție încălțărilor, mai ales dacă iubești plimbările în natură și hikingul.
Femeile în general, pun accent pe modă și stil indiferent de locul în care aleg să-și petreacă vacanța, dar când vine vorba despre munte sunt unele reguli ce ar trebui urmate pentru plimbări lungi, în siguranță. Descoperă în continuare câteva lucruri importante, de bază, ce nu pot lipsi din bagaj și cum anume să le adaptezi în funcție de anotimp.
sursa foto
Pregătirea bagajului de munte în perioada rece
Este cunoscut faptul că vremea la munte este extrem de schimbătoare în orice anotimp, iar dacă alegi să faci o excursie iarna de exemplu, cu atât mai mult ai nevoie de articole vestimentare comode dar călduroase în același timp și, totodată, de încălțări potrivite. Așadar, ar fi bine să nu lipsească de pe listă următoarele lucruri: geacă sport de iarnă, bocanci/ghete, mănuși, șosete groase, fular, căciulă cu urechi și chiar o pereche de ochelari de protecție împotriva ninsorii.
Totodată, nu ar fi rău să pui în rucsac o cremă de protecție și hidratare, una pentru posibile degerături și balsam de buze hidratant. De ce? Pentru că este important, pe cât posibil, să-ți protejezi pielea împotriva frigului și să o hidratezi în mod corespunzător.
Realizarea bagajului de munte în sezonul cald
Chiar dacă optezi pentru o excursie la munte vara sau primăvara, asta nu înseamnă că ar trebui să fii mai puțin pregătită pentru posibilele schimbări meteorologice. Este adevărat că temperaturile sunt mult mai relaxate și nu vei fi nevoită să iei diferite măsuri de protecție împotriva gradelor cu minus, însă ar fi bine să te protejezi destul de bine împotriva razelor UV din timpul zilei, atunci când petreci ore în șir în natura expusă la soare.
Din bagajul de munte în sezonul cald nu ar trebui să lipsească următoarele: tricouri și maieuri din bumbac, un hanorac cu mânecă lungă (la nevoie), adidași pentru femei sport, de munte care să-ți lase pielea să respire și să te protejeze împotriva transpirației, ochelari de soare polarizați, cremă de protecție solară cu factor ridicat, precum și o cremă specială cu efect calmant pentru pielea afectată de soare.
Pregătirea bagajului de munte dacă pleci cu cortul
Multe persoane aleg să înlocuiască clasica cazare la pensiune ori hotel cu experiența cazării la cort. Dacă îți place această idee și nu ai mai plecat cu cortul la munte până acum, ar fi bine să pregătești un bagaj corespunzător, echipat cu tot ceea ce este necesar, mai ales în cazul în care nu-l montezi exact lângă mașină, unde ai totul la îndemână.
Dacă vrei să te bucuri din plin de această experiență, iată ce ar trebui să iei obligatoriu cu tine: saci de dormit, pături, izopren (acest material se așază pe jos în cort și te protejează împotriva umezelii), folie de ploaie pentru cort, perne, lanternă și baterii extra, plus un termos sau un alt recipient pentru lichide care să le mențină calde. Hainele, încălțările și accesoriile pot fi păstrate într-un rucsac de dimensiuni medii într-un colț al cortului, pentru a-ți fi la îndemână.
De asemenea, este recomandat să iei mâncare ambalată, cereale, cafea, farfurii, pahare și tacâmuri de unică folosință, un cuțit, chibrite, brichete, saci de gunoi, o masă și câteva scaune rabatabile pentru a le amplasa în apropierea cortului.
Așadar, dacă vei ține cont de sugestiile de mai sus, excursia ta la munte va fi o experiență de neuitat și un succes garantat.