oprește galopul de sănătate al aurului
de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
Cursa de creștere a metalelor prețioase a fost oprită după ce, în mod surprinzător, Rezerva Federală SUA a adus din nou în discuție o eventuală creștere a dobânzii. Țițeiul și-a stabilizat prețul, în pofida unei atenții concentrate pe creșterea stocurilor, în timp ce gazul natural a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani și tocmai a înregistrat cea mai mare pierdere lunară a anului. Metalele industriale au fost lovite cel mai rău, după industria zootehnică, de temerile unei creșteri de dobândă Fed și din cauza ritmului economic încetinit din China.
Cele șase săptămâni care mai sunt până la o posibilă creștere a dobânzii vor acapara atenția piețelor și, odată cu ea, vom avea o filtrare mai judicioasă a datelor economice care ne vor parveni în perioada ce vine, în special rapoartele privind locurile de muncă programate pentru 4 noiembrie și 6 decembrie. În plus, posibilitatea ca BCE să lanseze o nouă relaxare cantitativă la începutul lui decembrie aduce și mai multă incertitudine, în special pentru traderii care tranzacționează EURUSD, cea mai tranzacționată pereche valutară din lume. Acțiunile ambelor bănci centrale aduc cu ele o posibilă întărire a dolarului la începutul lui 2016, ceea ce adaugă o provocare la lista luptelor pe care deja mărfurile le duc prin excesul de stoc și de capacitate de producție.
Indicele Bloomberg Commodity, care urmărește un coș de materii prime din energie, metale și agricultură, a atins un nivel scăzut pentru a patra lună consecutiv, dar rămâne peste nivelul record de cădere din august. Până acum, energia și industria metalurgică au contribuit cel mai mult la scăderea de 17% înregistrată de acest indice.
Metalele industriale au performat cel mai prost săptămâna trecută, iar posibilitatea unei creșteri de dobândă Fed și îngrijorarea declanșată de stagnarea Chinei au împins sectorul spre teritoriul negativ. Zincul s-a prăbușit și, în cădere, a luat cu el tot ce câștigase din 8 octombrie încoace, când Glencore a anunțat reduceri de producție. Cuprul a rămas cel mai stabil, dar tot a înregistrat o pierdere săptămâna trecută, pierzând jumătate din ce a câștigat toată luna octombrie.
Câștiguri am avut la futures de grâu pe ambele țărmuri ale Atlanticului, ca urmare a unor exporturi peste așteptări din partea SUA, coroborate cu temeri privind un sezon foarte secetos în zona Mării Negre și vestul Australiei. Ultima dintre ele ar putea fi provocată de o anticipată întărire a uraganului El Nino despre care se prognozează că ar putea fi cel mai puternic din ultimele decenii. Acesta aduce, de obicei, execes de ploi în America de Sud și secetă în Asia de Sud-Est, inclusiv Australia. Mărfurile soft – cafea, cacao, zahăr – ar putea, de asemenea, înregistra prețuri mai mari din cauza acestor fenomene meteo.
Taurii din aur și argint dau înapoi, din cauza posibilei creșteri de dobândă
Comitetul Federal pentru Piață Liberă (FOMC) a prins pe picior greșit traderii de metale prețioase după ce a readus în discuție posibila creștere de dobândă în decembrie. Atât aurul, cât și argintul s-au scufundat sub nivelurile de susținere, periclitând serios pozițiile long pe ambele metale.
După ce aurul a înregistrat un record net pe poziții short în iulie, ultimele două luni au adus o schimbare de sentiment din partea fondurilor hedge. Numai în ultimele patru săptămâni, poziția lungă-net pe aur s-a triplat de la 40.000 de loturi la 122.000 de loturi pe 20 octombrie, în timp ce traderii speculativi pe argint au acumulat poziții long-net de 45.000 de loturi.
De când au început să fie colectate datele privind tranzacțiile speculative pe argint în 2006, am mai văzut un salt speculativ de o asemenea amplitudine doar de 5 ori, fiecare aducând o reducere masivă a pozițiilor bullish.
Deși perspectiva fundamentală pe argint în ceea ce privește 2016 arată mai bine decât a aurului, merită să ne gândim totuși că aurul dă tonul: când aurul se mișcă, argintul tinde să se miște și mai tare. Raportul aur/argint, care numără unciile de argint necesare pentru a cumpăra o uncie de aur, a crescut la 73.8, după o scădere luna aceasta la 71.3, ceea ce a fost cel mai jos nivel din ultimele patru luni.
După ce au trecut sub pragul $1,158/uncie și, respectiv, $15.65/uncie, cele două metale prețioase vor fi în defensivă de lichidare long în următoarele două săptămâni, până apare raportul privind locurile de muncă din SUA, ceea ce ar putea oferi niște prime indicii referitoare la ce ar putea sau n-ar putea să facă Rezerva Federală în decembrie.
Cererea fizică din India, înainte de Festivalul Luminii de pe 11 decembrie (Diwali) și perspectiva unei noi relaxări cantitative din partea BCE ar putea oferi oarecare susținere actualei reveniri. Aurul se tranzacționează pe un trend crescător, cu un minim de $1,115/uncie.
Țițeiul își caută rampa
Raportul săptămânal privind inventarul EIA din SUA a determinat, miercurea trecută, cel mai mare salt din ultimele 8 săptămâni. Pentru prima dată în ultimele patru săptămâni, inventarele au crescut mai puțin decât prognoza, în timp ce cererea rafinăriilor a crescut. Piața a fost supravândută, după un selloff de 17% în ultimele trei săptămâni – un alt lucru care a determinat o asemenea reacție.
Gazolina a depășit performanța țițeiului, din moment ce a primit un impuls odată cu cererea sporită din partea rafinăriilor și o scădere a stocurilor. O răsturnare de situație mai timpurie venită din partea rafinăriilor va susține prețurile, pentru că va permite mutarea atenției către stocurile de țiței crud care rămân în continuare cu 100 de milioane de barili peste media ultimilor 5 ani.
Stocurile de țiței din SUA cresc, iar cele de gazolină scad.
Cu stocuri mari și cu un potențial dolar mai puternic în vizor, ca urmare a declarației FOMC privind dobânda Fed, trendul ascendent se va lovi de o zonă de rezistență între $46.75 și $47.75. În același timp, corecția bruscă de la nivelul de jos de marți, ar putea însemna că avem un nou nivel minim pentru acest interval de tranzacționare. Efectele negative ale acestor prețuri se simt în statele producătoare de țiței și în marile firme de energie. În cel mai recent raport economic regional pentru orientul Mijlociu, FMI scria că Arabia Saudită ar putea rămâne fără bani până în 2020, dacă actualele prețuri rămân în picioare. Multe companii de gaz și petrol din SUA și Europa au raportat pierderi pe trimestrul al III-lea, în timp ce investițiile în materie primă au fost reduse.
Nu există nicio îndoială că actualul interval de preț – de la $43 la $50 – este suficient de scăzut să sprijine procesul de reechilibrare, nu doar în SUA, unde producția curentă este cu 400.000 de barili pe zi sub recentul vârf. În același timp, este clar că atâta timp cât statele membre OPEC vor continua să crească producția, odată cu un posibil impuls luat de exporturile din Iran, acest proces va lua ceva timp.
Sursa fotografii: Saxo Bank