marfurile coboara vertiginos din cauza amenintarii cu o crestere de dobanda Fed
de Ole Hansen, Head of Commodity Strategy / Saxo Bank
Mărfurile s-au întors la nivelul din august – cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani – după un raport solid privind locurile de muncă din SUA, raport care deschide calea unei creșteri de dobândă Fed în luna decembrie.
Speculațiile privind combinația dintre aproape-certa creștere de dobândă din SUA și măsurile adiționale de relaxare cantitativă din partea BCE au determinat creșterea USD, odată cu o nouă perspectivă de creștere până la sfârșitul anului.
Aceste evoluții, combinate cu supraproducția de mărfuri aproape în toată lumea într-un moment în care cererea și oferta globale au devenit chestionabile, au continuat să pună presiune pe creșterea și investițiile în mărfurile dependente.
Singurul sector care a văcut creșteri în ultimele luni a fost acela al mărfurilor ușoare, trend menținut în special de zahăr care, împreună cu uleiul de palmier și lactatele, a înregistrat cel mai mare salt în preț dintre toate mărfurile din septembrie 2010 încoace.
Piețele de țiței rămân sub presiune din cauza supraproducției curente care nu prezintă semne că s-ar reduce curând, mai ales după creșterea săptămânală de producție înregistrată în SUA.
Metalele prețioase au fost lovite rău de dolarul mai puternic și posibilitatea unei creșteri de dobândă în SUA în decembrie, iar investitorii și-au petrecut săptămâna încercând să salveze pozițiile long pe futures și din fondurile exchange-traded.
Cuprul a înregistrat un record lunar minim după scăderea cererilor din fabricile germane, ținând cont că Germania este al treilea mare consumator de cupru din lume, după China si SUA.
Țițeiul e cu ochii pe cifrele din SUA
Raportul săptămânal privind stocurile editat de Energy Information Administration din SUA a arătat încă o dată un set de date foarte volatile. După o creștere rapidă din raportul precedent, țițeiul a cedat o parte din ce a câștigat și atât țițeiul WTI, cât și Brent au rămas blocate în zona marjelor deja prestabilite. Probabilitatea unui dolar SUA si mai puternic după raportul privind locurile de muncă a creat și mai multă presiune pe vânzări înainte de weekend.
Ce a cauzat slăbirea inițială săptămâna trecută a fost producția, care a înregistrat o creștere de 48.000 de barili, ajungând la 9,16 milioane. Producția din SUA ajunsese la 9.60 milioane de barili/zi în iunie, însă a rămas neschimbată în timp ce numărul extractoarelor a scăzut cu 60%.
Producția masivă din Marea Nordului și politica binecunoscută a statelor membre OPEC de a menține producția ridicată pentru a reduce vânzările producătorilor cu costuri mari dau roade foarte încet.
Companiile integrate de petrol și gaz au înregistrat profituri bune datorită diversificării liniilor de business de la activități downstream la rafinare sau afaceri cu chimicale. Dar asta nu le-a apărat de reduceri suplimentare de costuri, prin urmare am văzut un sector în care locurile de muncă și investițiile au fost serios afectate.
Aceste decizii vor ajuta, totuși, sectorul și prețurile să-și revină. Pe termen scurt, producția OPEC – cu ajutorul Iranului – va continua să crească și mai mult, întârziind procesul de echilibrare.
Rafinăriile din SUA au încheiat procesul de mentenanță mai devreme decât ne așteptam, ceea ce ar trebui să ajute cererea de țiței. Dar, cum în sezonul rece necesarul de gazolină în emisfera nordică scade, s-ar putea ca stocurile de combustibil să crească și mai mult. Până când nu vom vedea reduceri consistente ale extracției, potențialul de creștere a țițeiului Brent sau WTI rămâne foarte limitat.
Evenimentele semnificative de săptămâna aceasta, dincolo de raportul pe stocurile SUA publicat miercuri, vor fi raportul lunar OPEC – 11 noiembrie, urmat a doua zi de cel al Agentiei Internationale pentru Energie (AIE). Traderii vor căuta să identifice schimbările legate de creșterea cererii și nivelul producției de țiței înainte de a intra în 2016.
Sursa: AIE
Aurul, la limită, după o săptămână brutală
Aurul și argintul au trecut printr-una dintre cele mai proaste săptămâni din ultimul an, după ce FOMC a crescut, la 28 octombrie, riscul unei creșteri de dobândă prevăzută pentru decembrie. După un raport solid al locurilor de muncă în America, perspectiva unei măriri de dobândă a crescut spre 75%. Au apărut, de asemenea, presiuni inflaționiste în raport, cu salarii orare crescute cu 2,5% în ultimele 12 luni – cea mai mare creștere din ultimii 6 ani.
Fondurile hedge au ajutat aurul să piardă 1192$ într-o singură lună, fiind prins pe picior greșit de șoimii de la FOMC. Ultimele 8 zile au adus o lichidare brutală a pozițiilor long. Atât în pozițiile futures, cât și în fondurile exchange-traded, am văzut săptămâna trecută una dintre cele mai masive lichidări din ultimii doi ani.
Nivelul acesta, apropiat celui scăzut din august, ne face să fim rezervați față de o posibilă creștere de final de an. Am susținut și cu alte ocazii că o creștere de dobândă poate fi o bună oportunitate de cumpărare dar, cu piața interpretând total greșit mișcarea, va lua ceva timp până se va reclădi încrederea.
Piața de tranzacționare fizică a aurului va fi urmărită îndeaproape săptămâna aceasta, pentru a găsi semne legate de o posibilă creștere a cererii, după un minim record în ultimii ani. Incertitudinea cu care tratăm prima creștere de dobândă SUA din ultimii 9 ani va ține sub presiune mărfurile și metalele prețioase înainte de întâlnirea FOMC de la 16 decembrie.
Prețurile globale ale alimentelor au crescut în Octombrie
Întoarcerea fenomenului meteo El Nino afectează întregul glob. În timp ce Asia de Sud-Est și Australia se confruntă cu condiții mai secetoase, în America de Sud aduce riscul unor precipitații excesive. Rezultatul actualului El Nino – prognozat a fi cel mai sever din ultimele decenii – este creșterea globală a prețului la alimente cu 3,9% în octombrie.
Organizația pentru Alimente și Agricultură a Națiunilor Unite urmărește un coș de 73 de prețuri de alimente din cinci categorii diferite.
Creșterea din octombrie a fost a doua la rând și cea mai mare din septembrie 2010 încoace, dar indicele general rămâne sub nivelul de acum un an. Cu toate acestea, FAO declară: “Cu siguranță există potențial de creștere a prețurilor în lunile ce vin“.
Producția globală de cereale rămâne ridicată, cu stocurile de grâu așteptate să doboare un nou record în sezonul 2015/16. Vremea rea a adus, totuși, o creștere semnificativă a prețului la zahăr, ulei de palmier și produse lactate. Zahărul a “sărit“ după îngrijorările legate de producție în urma deteriorării vremii în Brazilia, India și Thailanda.
După ce a atins un nivel record scăzut în septembrie, zahărul și-a revenit în forță. Pozițiile bullish de la fondurile hedge au generat un nivel de creștere record în ultimele 16 luni, după ce a atins 15.50 cenți/livră săptămâna trecută.