In prima saptamana a lunii Februarie, cea mai probabila evolutie a monedei nationale va fi una de apreciere (scadere curs Eur/Ron), tinta principala fiind nivelul de 4.5 Lei pentru un Euro.
In ianuarie 2016, pietele financiare internationale au fost dominate de evolutii puternic negative (unele dintre cele mai slabe inregistrate vreodata) si era imposibil ca leul sa nu simta si el acest lucru. Scaderea leului (cresterea Eur/Ron) a fost in principal cauzata de evolutiile negative din pietele internationale.
Consider ca influenta pietelor financiare va continua sa se simta puternic in Romania, insa, de data aceasta probabilitatea este mai mare ca pentru o perioada limitata de timp sa avem aprecieri ale monedei nationale. In ultimele saptamani, multe Banci Centrale (Banca Centrala Europeana, a Japoniei, a Chinei, etc…) au implementat masuri de stimulare monetara, ceea ce va face ca pentru o perioada medie de timp, pietele financiare sa aiba parte de o evolutii pozitive. Efectul probabil va fi o apreciere temporara a leului fata de moneda unica Europeana.
In perioada urmatoare, cel mai probabil nivel tinta pentru cursul Eur/Ron este zona 4.5, care este un important prag psihologic. Odata ajuns in aceasta zona, cursul va intra probabil intr-o perioada de stagnare cu limite superioare spre nivelul de 4.51 si limite inferioare 4.49.
In acest moment, este dificil de spus cat ar putea dura perioada de intarire a leului insa, probabil va fi undeva intre 2 saptamani si 2 luni. Pe termen lung, situatia internationala ramane una tensionata, context in care tendinta generala (pe termen lung) a leului va fi una de depreciere modesta fata de Euro.
Radu Ciofu,
analist financiar,
Admiral Markets UK Ltd