BestJobs a realizat recent o analiza privind evolutia pe piata locurilor de munca pentru anul 2011 comparativ cu 2010.
Cele mai importante aspecte
* A crescut numarul anunturilor publicate, +18% in 2011 fata de anul anterior, cea mai ridicata rata de crestere inregistrandu-se in luna mai (+44%).
* A crescut numarul joburilor in provincie, mai puternic fata de 2010. Alba Iulia (+44%), Sibiu (+43%), Deva (+42%), Brasov (+40%) si Targu Mures (+35%) sunt orasele fruntase in topul cresterii numarului de anunturi disponibile in 2011.
* A crescut numarul de locuri de munca pentru Strainatate (+15%), vizati fiind specialistii din Inginerie, Sanatate si Software.
1. Anunturi
Anul 2011 a debutat cu o crestere semnificativa a ofertelor pe piata muncii din Romania. Numarul de anunturi publicate in februarie 2011 a inregistrat o crestere de aproape 27% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Cresterea s-a accentuat in urmatoarele luni atingand maximul in luna mai cu o crestere de 44% fata de aceeasi perioada din 2010.
*Un anunt poate avea mai multe posturi.
2. Tipul jobului
Daca urmarim si evolutia joburilor in functie de tipul acestora, putem observa o crestere de peste 28% pentru ofertele `full-time`.
3. Experienta
In decursul anului anterior observam ca au fost vizate atat persoanele cu experienta redusa (de exemplu, studenti pentru call-center sau casieri pentru banci), cat si persoane cu un nivel de experienta de peste 5 ani, cu referire aici la posturi in management, de la pozitii administrative pana la pozitii de manageri de prima linie. Cei mai cautati candidati au fost cei cu o experienta intre 3 si 5 ani (40%) si sub 3 ani (30%).
*Un anunt se poate regasi in unul sau in mai multe domenii, pe mai multe nivele de cariera sau in mai multe categorii de joburi.
Evolutia numarului de anunturi dupa experienta solicitata – 2011 vs. 2010
* Fara experienta +10%
* Entry-level (
* Cu experienta (Non-manager) +26%
* Manager / Executive +39%
In ceea ce priveste nivelul studiilor, in 2011, aproximativ 9% din joburile publicate au vizat candidati cu studii superioare.
4. Domeniile si departamentele cu cele mai semnificative cresteri
Domeniile cu cele mai multe oferte s-au mentinut in ultimii 3 ani.
Top 5 domenii dupa numarul de anunturi
* Servicii
* Vanzari
* IT / Telecom
* Marketing
* Inginerie
Departamentul Administratii / Institutii a avut parte de o evolutie spectaculoasa fata de 2010, +50%, urmat indeaproape de Educatie, Industrii / Productie, Intretinere / Infrumusetare / Sport si Hostess / Promoteri.
Departamentul IT Hardware, Inginerie, Software / Programare si Retail / Comert au inregistrat o rata de crestere mai scazuta, dar peste media anuala, de 18%. Departamentele Financiar / Contabilitate, Farmacii, Asigurari, Soferi, Automobile si Legal le regasim pe lista celor care nu au inregistrat o evolutie pozitiva.
*Un anunt se poate regasi in unul sau in mai multe departamente, pe mai multe nivele de cariera sau in mai multe categorii de joburi.
5. Joburile dupa locatie
In 2011 orasele din provincie au inregistrat o crestere a numarului de anunturi publicate mai semnificativa fata de Bucuresti. Astfel, orasul Alba Iulia conduce topul cu o crestere de 44% fata de aceeasi perioada a anului anterior, urmat de Sibiu (43%), Deva (41%) Brasov (40%) si Targu Mures (35%). Bucuresti a inregistrat o crestere de 16%, sub media anuala.
Diferenta mare de crestere dintre orasele din tara si Bucuresti este motivata atat de intensificarea investitiilor si infiintarea de noi companii in orasele mari din provincie, cat si de faptul ca in Bucuresti criza nu a afectat atat de puternic numarul de locuri de munca disponibile, fapt care a condus in restul tarii la o scadere dramatica in anii trecuti.
A crescut numarul companiilor ce recruteaza pentru `Strainatate` personal specializat din Romania. In 2011 joburile pe `Strainatate` au crescut cu 15% comparativ cu 2010. Pe langa joburile pentru strainatate ce nu necesita o pregatire speciala pentru indeplinirea atributiilor, de exemplu joburile sezoniere in agricultura si servicii, au pair, intretinere, vanzari, chiar soferi, a crescut numarul de anunturi pentru pozitii specializate in IT, sanatate, new media, inginerie (cu diverse ramuri: constructii, exploatare, usoara, aeronautica, telecomunicatii, etc).
Astfel, pe langa pozitiile clasice din Software, pentru unele dintre cele mai mari companii din strainatate, a crescut numarul de anunturi ce vizeaza personalul medical si anume pentru rezidenti, medici specialisti, asistenti, veterinari, stomatologi, dar si numarul de anunturi pentru ingineri. De asemenea, si aria geografica e mai dispersata, nu mai discutam doar de locuri de munca in tari din Europa, ci de diverse pozitii in Kuweit, Afganistan, China sau Puerto Rico.
Top locatii dupa numarul de anunturi
* Bucuresti
* Timisoara
* Cluj Napoca
* Iasi
* Brasov
6. Ce joburi cauta romanii?
In 2011, lunar s-au inregistrat in medie peste 750.000 de aplicanti si peste 15 milioane de aplicari. In top cuvinte cheie folosite la cautari s-au regasit posturi de sofer, bucatar, inginer, contabil, vanzatoare.
Joburile cu cele mai multe aplicatii
13.677 – Responsabil Dezvoltare Livrari – Domeniu: Vanzari, Departament: Vanzari, Retail / Comert
11.245 – Consultant vanzari – Domeniu: Telecomunicatii, Departament: Vanzari
11.189 – Client misterios – Domeniu: Marketing, Departament: Marketing, Media, Publicitate, PR, Cercetare de piata
9.778 – Agent vanzari – Inginerie, Departament: Vanzari
8.822 – Sef magazin – Domeniu: Vanzari, Departament: Vanzari, Retail / Comert
Domeniile cu cei mai multi aplicanti au fost Vanzari, Marketing /Programare si Inginerie.
7. Stabilitate si crestere economica?
Numarul de aplicari a urmat de asemenea un trend ascendent, de +5%, insa mai redus fata de acum 2 ani (+15% in 2010, comparativ cu 2009). Astfel, in 2011 un candidat a aplicat in medie la 21 joburi, cu 25% mai putin fata de aceeasi perioada din 2010 (28 aplicari /candidat), iar numarul mediu de aplicari pe un job a scazut cu 15% fata de anul anterior.
Evolutia pozitiva puternica o regasim mai ales in primul semestru din 2011, cu o crestere de 23% fata de aceeasi perioada a anului anterior. Trendul ascendent s-a reflectat si in rata somajului, care la sfarsitul lunii aprilie 2011, la nivel national, a fost de 5,41%, mai mica cu 2,6% fata de aceeasi perioada a anului 2010.
Suntem in continuare intr-o perioada de instabilitate si din acest motiv multe salarii sunt inghetate, mai ales ca exista pe piata specialisti ce pot fi atrasi cu salarii mici. Vor exista mariri salariale pe domeniile unde exista o concurenta ridicata in atragerea candidatilor. Pentru unele domenii (de ex. vanzari) angajatii foarte buni vor fi recompensati si printr-un comision, pe langa salariul fix.
Analizand indicatorii principali care reflecta starea pietei muncii, si anume rata somajului, numarul de locuri de munca disponibile si nivelul salarial, putem afirma ca situatia pe piata muncii a fost una de crestere, mai puternica in primul semestru si cu o usoara scadere in cel de al doilea.
Evolutia pietei muncii in 2012 depinde in mod direct de evolutia economica. Desi prognozele pentru acest an sunt pozitive, si speram ca in Romania sa asistam la o crestere asemanatoare celei din 2011 (18%), in functie de evolutia la nivel european/ global a economiei pot interveni modificari.
{mosloadposition user9}