În cea de-a doua parte a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Curtea Veche Publishing vă aşteaptă cu lansări de carte, sesiuni de autografe, o tombolă specială şi proiectul „Cititori de Curtea Veche”, dedicat cititorilor fideli şi colaboratorilor editurii. Margareta Pâslaru, Lucian Croitoru, Mihaela Bilic, Eugen Simion, Gheorghe Schwartz, Teodor Baconschi şi Cătălin Raiu sunt doar câţiva dintre autorii pe care îi veţi putea întâlni până duminică la standul Curtea Veche Publishing.
Vineri, 1 iunie
Începând cu ora 17.00, va avea loc lansarea volumului „Cei o sută: Bastonul contelui” de Gheorghe Schwartz. La eveniment, alături de autor, vor lua cuvântul Vasile Morar (prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie, Universitatea din Bucureşti) și Constantin Vlad (redactor-şef la Curtea Veche Publishing).
Opera majoră a lui Gheorghe Schwartz este considerată de criticul Ioan Holban „o mare izbândă a prozei noastre contemporane”, seria de romane „Cei o sută” fiind cea mai amplă serie de romane din literatura națională. Scriitorul, premiat de Academia Română în 2010 pentru volumul “Culoarul templier”, tipărit de Editura Curtea Veche, lansează la această ediție a târgului cel de al zecelea volum al seriei, depăşind atât prin amploare, cât şi prin fineţea stilistică ciclul „Zăpezile de acum un veac” de Paul Anghel.
În aceeaşi zi, vă invităm la prezentarea colecției „Democrația creștină”, ce va prilejui și lansarea celui mai recent volum al colecției, „Ortodoxie, postcomunism şi neoliberalism. O critică teologico-politică” de Cătălin Raiu. Evenimentul va avea loc în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest, la standul editurii din Pavilionul C2, începând cu ora 18.00. Colecţia va fi prezentată de Dan C. Mihăilescu, în prezenţa autorilor și a coordonatorilor colecției, printre care se numără Teodor Baconschi, Adrian Papahagi şi Mihail Neamţu.
Volumul „Ortodoxie, postcomunism şi neoliberalism. O critică teologico-politică” de Cătălin Raiu adună texte aflate la granița dintre stilul eseistic şi literatura ştiinţifică. Temele s-au constituit, în marea lor majoritate, pe măsură ce problemele identificate apăreau în dezbaterile din ţară, dar și din străinătate. Dorința iniţială a autorului a fost aceea de a descoperi cum putem identifica şi exploata, în diverse ipostaze contemporane, sâmburi de teologie politică. Au fost urmărite două mari corpuri de doctrine, idei şi paradigme ce par a domina spaţiul public românesc: postcomunismul românesc încă nedecomunizat şi reversul acestuia, neoliberalismul de împrumut occidental, specific anilor 1980-90.
Sâmbătă, 2 iunie
Vă aşteptăm la un eveniment cu totul deosebit: lansarea volumului „Eu și Timpul” de Margareta Pâslaru. Admiratorii artistei vor avea ocazia să o revadă pe artistă începând cu ora 12.00. La eveniment vor lua cuvântul alături de autoare Reluş Mureşan, realizatoarea emisiunii „București în pagini și imagini sonore” de la Radio România Cultural, și Constantin Vlad, redactor-şef la Curtea Veche Publishing.
Lansarea va continua cu două sesiuni de autografe, prima dintre ele fiind programată imediat după eveniment, în intervalul 12.30-16.00, iar cea de a doua urmând să aibă loc duminică, 3 iunie, între orele 13.00 și 15.00, la standul editurii.
În volumul “Eu şi Timpul. Viaţă, vocaţie, viziune”, Margareta Pâslaru reuşeşte să suprindă cinematografic şi să redea cu sensibilitate momente reprezentative din viaţa şi cariera sa, împletite inseparabil prin intensitatea trăirilor, prin colegii deosebiţi, dar mai ales prin dedicarea ce a caracterizat-o întotdeauna. Cititorii vor fi bucuroşi să descopere în cartea autobiografică 100 de ilustraţii din arhiva personală, multe dintre ele prezentate publicului în premieră. Cartea cuprinde şi partituri ale celor mai îndrăgite cântece ale artistei, cum ar fi “Lasă-mi, toamnă, pomii verzi” sau “Eu şi Timpul”.
Ziua de sâmbătă continuă cu lansarea volumului „În apărarea piețelor” de Lucian Croitoru din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. Lansarea va avea loc la standul editurii, începând cu ora 16.30. La eveniment vor vorbi alături de autor, Adrian Vasilescu (consilierul guvernatorului BNR), Virgil Stoenescu (membru în Consiliul de Administraţie BNR și prof. univ. dr. la Academia de Studii Economice), Stelian Tănase (analist politic) și Grigore Arsene (Manager General Curtea Veche Publishing).
„În apărarea pieţelor” este o pledoarie a autorului pentru întoarcerea la esenţa capitalismului, prin care Lucian Croitoru oferă soluţii reale de redresare a economiei pe baze liberale autentice. Cartea cuprinde articole şi interviuri pe această temă apărute în presă în perioada 2007-2012.
Unul dintre cele mai frumoase evenimente pe care le pregătim la Bookfest este cel dedicat literaturii ruse contemporane, din care am încercat să vă aducem, de-a lungul timpului, cele mai importante titluri. Sâmbătă, 2 iunie, începând cu ora 18.00, vă așteptăm la standul nostru la evenimentul „Rusia XXI: noutăţi în colecţia Byblos”, să dezbatem rolul și locul a două volume apreciate la nivel internațional, „Viscolul” de Vladimir Sorokin și „Prieten drag, tovarăș al răposatului” de Andrei Kurkov, în literatura rusă contemporană. Vor lua cuvântul Antoaneta Olteanu, traducătoarea volumelor, Adrian Cioroianu, istoric, Carmen Muşat, critic literar, și Vasile Ernu, scriitor și publicist, iar dezbaterea va fi moderată de Ştefania Nalbant din partea Curtea Veche Publishing.
Păstrând atmosfera prozei de secol XIX, „Viscolul” este povestea lui Platon Ilici Garin, medic de provincie, care îşi propune să ajungă cu orice preţ la datorie, în Dolgoe, unde o boală misterioasă transformă oamenii în zombi. În 2011, romanul a fost premiat cu Bolshaja kniga („Marea carte“), cel mai important premiu literar rus.
„Prieten drag, tovarăş al răposatului” este povestea lui Tolia, care, dezamăgit de rutina unei vieţi fără aspiraţii în Kievul postsovietic, dar şi fără un loc de muncă şi cu povara unei căsnicii ratate, hotărăşte că cel mai bine ar fi să moară. Volumului „Prieten drag, tovarăș al răposatului” i s-a realizat și o adaptare cinematografică în 1997, scenariul fiind scris tot de autor.
Duminică, 3 iunie
Curtea Veche Publishing vă invită duminică, 3 iunie, la evenimentul de lansare a volumului „În ariergarda avangardei” de acad. Eugen Simion din cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest. Lansarea va avea loc la standul editurii, începând cu ora 12.00. La eveniment vor lua cuvântul alături de de autor, Paul Cernat (critic literar), Gabriel Dimisianu (critic literar), Nicolae Breban (scriitor) şi Constantin Vlad (redactor-şef Curtea Veche Publishing).
„În ariegarada avangardei” redă o serie de dialoguri avute cu Andrei Grigor când Eugen Simion împlinea 70 de ani. Un volum de confesiuni, amintiri, şi polemici cordiale din care reiese, aşa cum remarcă Andrei Grigor, „exemplul intelectual şi moral pe care îl întruchipează Eugen Simion.
Încheiem cu două sesiuni de autografe. Începând cu ora 13.00, Margareta Pâslaru îşi aşteaptă cititorii, iar de la ora 15.00, dr. Mihaela Bilic va oferi autografe tuturor celor interesaţi de o alimentaţie sănătoasă.
Fotografii şi impresii de la targ pot fi găsite pe blogul editurii (curteaveche.wordpress.com), dar mai ales pe paginade Facebook (Curtea Veche Publishing), unde “Cititorilor de Curtea Veche” li s-a dedicat un album special.