Miercuri, 18 septembrie 2013, vă invităm să îi urăm împreună "La mulți ani!" Majestății Sale Reginei Ana a României cu ocazia aniversării venerabilei vârste de 90 de ani. Alături de Altețele Lor Regale Principesa Margareta și Principele Radu, Curtea Veche Publishing vă propune o seară deosebită în jurul cărții ce a adus mai aproape de public un model de frumusețe interioară și exterioară – "Ana. Portretul Reginei". Evenimentul va avea loc de la ora 18.30 în aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” (intrarea dinspre Calea Victoriei, nr. 88) și va include un moment muzical susținut de Corul Regal (dirijor: Răzvan Rădos).
De-a lungul istoriei României, monarhii țării au ştiut să fie alături de poporul român atunci când acesta a avut cea mai mare nevoie; în ultimele două decenii, Majestăţile Lor Regele Mihai și Regina Ana au fost mai aproape de români decât oricând altcândva în viaţă. Iar acum, când Regina Ana a devenit cea mai longevivă consoartă de voievod sau rege din istoria României, este momentul ca toți cei apropiați de Familia Regală a României să fie alături de Majestățile Lor Regale, pentru a îi ura Reginei Ana “La mulți ani!”. Deși locuiește în Elveția, Majestatea Sa a fost și este întotdeauna cu sufletul alături de poporul român, iar de ziua sa de naștere cu atât mai mult.
“Lipsa nedreaptă a Reginei Ana din prim-planul societăţii româneşti timp de zeci de ani ne-a răpit şansa la un model de eleganţă, demnitate, dârzenie, frumuseţe interioară şi exterioară, iată de ce acest superb album îmi provoacă nu doar o imensă bucurie, ci şi o mare tristeţe” (Iren Arsene, Manager Curtea Veche Publishing).
Volumul "Ana. Portretul Reginei" de ASR Principele Radu al României este un album cu fotografii de familie înfăţişând-o pe Regină. Aşa cum editura Curtea Veche şi-a obişnuit cititorii prin colecţia “Casa Regală”, informaţiile ce însoţesc fotografiile sunt foarte personale: nici literatură, nici istorie, textul ce însoţeşte fotografiile Reginei, din copilărie şi până astăzi, sunt însemnări de familie ce scot la iveală frumuseţea şi farmecul, spontaneitatea şi eleganţa, dar şi firea energică a Majestăţii Sale, toate sfidând parcă destinul ce nu a ferit-o de suferinţă.
Fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la Paris, în data de 18 septembrie 1923. Arătând încă de mică o preferinţă pentru activităţile potrivite, în acele vremuri, mai mult bărbaţilor, viitoarea Regină a României a îndrăgit cu deosebire geografia şi istoria, fiind mereu un om de acţiune.
Principesa Ana şi Regele Mihai s-au căsătorit la Palatul Regal din Atena, în ziua de 10 iunie 1948. Cele câteva luni de confuzie şi pribegie de după plecarea Regelui din România, la 4 ianuarie 1948, nu au fost decât începutul unui şir de decenii în care Mihai I şi Ana şi-au clădit încetul cu încetul viaţa de familie, care a constituit mereu, pentru ei, un refugiu împotriva vitregiilor sorţii.
În anii exilului, Majestăţile Lor s-au bucurat de farmecul şi liniştea vieţii de la ţară, pe frumosul domeniu Bramshill, proprietatea de lângă Londra a Lordului Brockett. Mai târziu, au locuit, tot în Anglia, într-o altă proprietate, numită Ayot St. Lawrence. Regele şi Regina au găsit cele mai neobişnuite formule de a-şi câştiga existenţa. În răstimpul şederii lor în Marea Britanie, în anii ’50, au muncit la fermă şi în propriul lor atelier de tâmplărie. Regele şi Regina s-au mutat în Elveţia în anul 1956, iar Villa Serena de la Versoix a devenit, în România, simbolul Coroanei, al demnităţii şi al libertăţii confiscate. De la Versoix a venit Regina Ana în România, la începutul anilor ’90, când Regelui Mihai i se refuza prezenţa în ţară.