• Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti este cea mai recentă carte a scriitoarei Doina Ruşti. • Doina Ruşti este cîştigătoarea Premiului Uniunii Scriitorilor din România pentru proză, în 2009, cu Fantoma din moară. • Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti este o carte recomandată de Diverta.
Joi, 6 mai, la ora 11.00, în faţa Colegiului Lazăr, începe călătoria Bucureştiul şi literatura lui, care constă într-un traseu alcătuit după recentul volum al prozatoarei Doina Ruşti, Cămaşa în carouri şi alte 10 întâmplări din Bucureşti, apărut la editura Polirom, în 2010. Personajele acestei cărţi trec prin întâmplări stranii, declanşate de magia unor locuri binecunoscute: Colegiul Lazăr, Cişmigiul, Ceasul de la Universitate, Terasa Pescarul, Dudul lui Brâncoveanu, de pe str. Batişte, Biserica Sf. Silvestru, tramvaiul 21 şi Cartierul Andronache.
De-a lungul acestei călătorii coborîte din literatură pe străzile Bucureştiului vor lua parte mai mulţi invitaţi, în special scriitori.
Călătoriei i se poate alătura orice bucureştean. Singura condiţie este aceea de a avea o cămaşă în carouri!
Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Cărţii, din cadrul Institutului Cultural Român. În cadrul lui va avea loc un ciclu de drumeţii literare prin Bucureşti, pentru cei 10 traducători străini, care au primit anul acesta burse de studiu din partea ICR. Sub îndrumarea lui Florin Bican, aceştia se vor iniţia în cultura românească printr-o serie de acţiuni, coordonate de Centrul Naţional al Cărţii.
„Prozatoare de cursă lungă, Doina Ruşti îşi articulează tot mai vizibil, cu fiecare volum, proiectul unei proze integratoare, «totale», în care documentul de viaţă şi proiecţia fantasmatică, viziunea proaspăt-«realistă» şi jocul meta-narativ se armonizează perfect. Cămaşa în carouri şi alte 10 întîmplări din Bucureşti imaginează − într-o alambicată naraţiune construită modular − ieşiri din timp, suprapuneri de planuri, întîlniri revelatorii cu personaje din veacuri apuse (cum ar fi fabulosul Iane Farmacistu’), totul sub umbrela foarte încăpătoare şi în acelaşi timp foarte subtil desenată a reflecţiei asupra Istoriei.” (Bianca Burţa-Cernat)
„Mai multe poveşti de dragoste ale unor tineri din zilele noastre migrează, printr-un ingenios procedeu fantastic, într-o altă poveste de dragoste, de demult; o camaşă în carouri, un papagal ucigaş, un cîine zăpăcit, melodia unui sambuc nevăzut din cartierul Andronache, un film, un mecanism electronic introdus în ceasul de la Universitate s.a. devin pretexte pentru o serie de spectaculoase călătorii în timp… Legate între ele prin diferite link-uri în jurul figurii lui Iane, un farmacist narcoman din Strada Batiste, cele 11 povestiri fac naveta între misterele Bucureştiului contemporan şi cele ale oraşului din veacul al XVIII-lea. Personajele retrăiesc astfel experienţe şi identităţi uitate, într-un soi de montagne russe narativ. O carte fermecătoare şi captivantă, plină de mirodenii vechi şi condimente noi. Doina Ruşti are, indiscutabil, vocaţie de «povestaşă».” (Paul Cernat)
{mosloadposition user10}