Institutul Aspen România anunţă organizarea conferinţei EU-NATO Shared Responsibilities in Neighbouring and Frontier Areas la data de 21 octombrie 2010, ora 09:00, la Palatul Parlamentului, Sala Constantin Stere.
Conferinţa abordează unele din cele mai presante preocupări ale membrilor NATO şi, în special, ale României ca stat de graniţă – provocările administrării frontierei în contextul regional şi internaţional al globalizării, migraţiei sporite, ameninţărilor teroriste, crimei organizate şi reţelelor transnaţionale de trafic ilegal, toate agravate de criza economică. Din poziţia de principali piloni ai stabilităţii în regiune, NATO şi UE au pus accentul atât pe dezvoltarea propriilor strategii, structuri şi proceduri, cât şi a cooperării între state membre: Alianţa Nord-Atlantică în pregătirea noului concept strategic, Uniunea Europeană în lumina Tratatului de la Lisabona. Conferinţa organizată de Institutul Aspen oferă cadrul unei dezbateri între experţi, pe ateliere paralele, în scopul identificării oportunităţilor şi modalităţilor practice de acţiune coordonată NATO-UE în imediata lor vecinătate, pentru a evita redundanţa şi apariţia zonelor de responsabilitate vag definite. În acelaşi timp, dezbaterea va beneficia de aportul partenerilor din regiune în ce priveşte consolidarea cooperării cu structurile transatlantice, pentru atingerea unor scopuri comune.
Între vorbitori se numără d-l Bogdan Aurescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, d-l Marian Tutilescu, Director al Departamentului Schengen din Ministerul Afacerilor Interne, d-l Slawomir Pichor, Şef Adjunct al Misiunii EUBAM (Misiunea UE de asistenţă la graniţa dintre Republica Moldova şi Ucraina), d-l Udo Karl Heinz Moeller, Directorul Componentei de Poliţie a EULEX (Misiunea UE în Kosovo), d-l David Leakey, fost director general al statului major UE.
Discuţiile vor avea un caracter informal, accesul presei fiind limitat pe parcursul desfăşurării acestora. Reprezentanţii mass-media pot participa doar la deschiderea evenimentului, care este publică. În cazul în care doriţi însă o discuţie cu unul dintre invitaţi, vom încerca să vă facilităm acest demers.
Institutul Aspen România este o asociaţie non-profit, apolitică, având ca misiune promovarea unui dialog informat şi critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut în întreaga lume pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un leadership inovativ şi un dialog informal în cadrul mediilor de afaceri, mediilor politice şi în societăţile civile de pretutindeni.