John J Hardy, Head of FX Strategy, Saxo Bank
Marșul monedei unice europene s-a cam răsuflat după ce bondurile italiene și-au consumat “succesul” în valuri… succesive și au adus vești și mai rele. Așteptarea cruntă pentru o intervenție continuă.
Zilele trecute ne întrebam dacă această “pedală turbo” apăsată pe risc va acționa la fel de tare sau își va diminua puterea și sugeram că vom avea un răspuns pe la mijlocul săptămânii. Piața pare să ne dea ea însăși un răspuns: s-a terminat deja, cel puțin din perspectiva Euro. Cu toate acestea, pe termen foarte scurt ne este destul de greu să ne pronunțăm clar, mai ales dacă privim spre efectele de la sfârșitul lunii și la riscurile politice care pot apărea la sfârșitul săptămânii vitoare, când vom avea summitul UE.
Licitațiile pe bondurile italiene ne-au reținut atenția, iar tendința “bear” a continuat ieri acolo unde rămăsese cu două zile înainte și imediat după ce Italia a reușit să strecoare majoritatea datoriei pe piață, deși marjele se situează acolo unde erau și înainte de licitație (atât cele pe 2 ani, cât și cele pe 10 ani au văzut cotații de peste 7%, nivel pe care mulți îl consideră de nesusținut pe termen lung).
Apoi, Euro s-a consolidat după ce partidul finlandez Finns a cerut neacordarea votului de încredere, din cauza felului în care guvernul a gestionat criza UE și politica europeană, în general. Potrivit unui articol din Wall Street Journal, partidul cu pricina a declarat că va cere guvernului fie să renunțe la euro, fie ca puterea parlamentului asupra bugetului finlandez să fie transferată Comisiei Europene.
Mai îngrijorător, Banca Centrală Europeană a eșuat în a-și securiza (a se citi “steriliza”) toate bondurile cumpărate, având în clipa de față o pierdere de 9 miliarde, ceea ce demonstrează că cerințele greșit venite din partea UE pentru a mări capitalul băncilor pun și mai multă presiune pe sistem. Dacă BCE simte că trebuie să-și reducă SMP cumpărând bonduri, nu ne rămâne decât să ne întrebăm dacă un default puternic nu este cumva foarte aproape (desigur, piața puternică presupune că oficialii vor lua decizii drastice înainte de a se declanșa haosul total). Numărătoarea inversă până la summitul UE de săptămâna viitoare a început.