Europuls are deosebita plăcere să anunțe cea de-a cincea ediție a forumului Eurosfat, cel mai mare forum anual de afaceri europene din Romania, care va avea loc pe data de 28 aprilie 2017, la București, hotel Marriott. Aceasta este organizată cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, a 60 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma și a creării Comunității Economice Europene (CEE) și marcheză momentul în care România trebuie să își definească prioritățile pentru Președinția Consiliului UE din 2019.
Ca și în anii precedenți, Eurosfat constituie ocazia ideală pentru a dezbate cele mai fierbinți teme europene, românești și regionale, alături de principalii actori și reprezentanți din sfera politică locală, regională, internațională, cât și mediul de afaceri. Evenimentul se va desfășura pe parcursul unei zile, sub forma a 10 conferințe și diverse ateliere de lucru.
Aflat sub înaltul patronaj al instituțiilor europene și beneficiind de parteneriate stabile cu instituții importante din România și din Europa, firme și reprezentanți ai societății civile, Eurosfat este cel mai mare forum anual de dezbateri pe teme de politică europeană. Printre invitați se numără comisari europeni, membri ai Parlamentului European și al României, politicieni de renume, experți, cercetători, profesori, jurnaliști, oameni de afaceri și cetățeni interesați din România și peste hotare.
În decursul acestor ani, România s-a transformat semnificativ ca stat și ca societate, și deși a parcurs un drum lung și asiduu în eforturile sale pentru a ajunge la nivelul celorlalte state membre UE, evoluția nu a fost una uniforma pe toate planurile. Principalele subiecte ale anului 2007 se apropie de puncte de cotitura în anii ce urmează, unele fiind testate de trendurile și crizele actuale ale Uniunii. În acest context, Europuls propune ca teme pentru atelierele Eurosfat 2017: Agenda Digitală, Politica Agricolă Comună, Apărarea la Est, Designul Urban, Acordul economic si comercial UE-Canada (CETA), Anticorupție, Energie, Egalitatea de Gen, Lupta împotriva populismului, 30 Ani de Program Erasmus si proiecția documentră “Putin Forever?”, în prezența regizorului filmului, Kirill Nenashev. Aceasta reprezintă o oportunitate de abordare a provocărilor viitoare și a recomandărilor pentru combaterea tendințelor actuale din UE.
Forumul va fi deschis printr-o plenară intitulată “Viitorul Europei și reducerea decalajelor prin transformare digitală ” care va găzdui înalți oaspeții din cadrul Comisiei Europene și din Administrația Prezidențială, având ca scop identificarea priorităților viitoare ale României și UE, în lumina învățăturilor din ultimii 10 de ani, și reducerea decalajelor prin transformare digitală. Dezbaterea va fi organizată sub forma unui dialog cetățenesc la care vor participa: vicepreședintele european responsabil cu Piața unică digitală, Andrus Ansip și consilierul prezidențial și negociator șef cu Uniunea Europeană privind Tratatului de Aderare a României la Uniunea Europeană, Leonard Orban. Sesiunea plenară este organizată în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene din România.
Eurosfat 2017 este un proiect bazat pe valorile europene ale democrației, al angajamentului civic și ale dialogului deschis, care susține ideea europeană și procesul de integrare europeană. Europuls este o organizație non-profit care funcționează pe bază de voluntariat, fără apartenență politică, creată pentru a ajuta la dezvoltarea unei sfere publice pro-europeane în Romania.
Parteneri
Parteneri instituționali: Comisia Europeană, Parlamentul Europeana și Președinția Malteza a Consiliului UE;
Ambasade din România: Ambasada Canadei, Ambasada Olandei, Ambasada Suediei și Ambasada Austriei;
Parteneri din mediul privat: Enel România, Petrom România, Pfizer România
Organizații si fundații: Friedrich Ebert Stiftung, Konrad Adenauer Stiftung, Fundația pentru dezvoltarea Societății Civile, Institutul Aspen România, Centrul Român de Politici Europene și Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO.
Camera de Comerț și Industrie a României, Smart Everything Everywhere, Urbanize Hub,
Parteneri media: Zelist Monitor, Calea Europeană, Erasmus Student Network (ESN), GEYC – Group of the European Youth for Change, Asociaţia Studenţilor din Facultatea de Ştiinţe Politice – Universitatea din Bucureşti (ASSP-UB), Voluntari pentru Idei și Proiecte (VIP).