Comisia Europeană finanţează crearea de centre de informare pentru publicul larg
Comisia Europeană, prin Reprezentanţa sa în România, lansează apelul pentru propuneri de proiecte în vederea selectării organizaţiilor eligibile pentru o subvenţie anuală de funcţionare în scopul găzduirii de centre de informare parte a Reţelei Europe Direct. Bugetul maxim alocat României în 2008 este 576.000 Euro. Termenul limită pentru depunerea propunerilor de proiecte este 21 septembrie 2007, urmând ca centrele să funcţioneze începând cu anul 2008.
Subvenţia anuală de funcţionare este cuprinsă între minim 12.000 Euro şi maxim 24.000 Euro, cofinanţarea obligatorie din partea beneficiarilor fiind de cel puţin 50% din cheltuielile de funcţionare eligibile pentru fiecare centru.
Criteriile principale ale evaluării propunerilor de proiecte sunt următoarele:
– Relevanţa şi calitatea propunerii de proiect a potenţialei structuri gazdă (40%);
– Profilul şi impactul potenţial al centrului de informare în regiunea pe care o acoperă (40%);
– Calitatea bugetului propus şi eficienţa economică (20%).
Potenţialii beneficiari pot solicita informaţii şi clarificări privind acest apel până cel mai târziu 14 septembrie. Publicarea rezultatelor procesului de selecţie este estimată în a doua jumătate a lunii decembrie 2007, urmând ca semnarea contractelor să aibă loc până în data de 8 ianuarie 2008.
Documentaţia aferentă acestui apel poate fi descărcată de pe pagina de internet a Reprezentanţei CE în România, www.infoeuropa.ro/europedirect
· Scopul apelului este crearea de centre, repartizate în mod echitabil în ţară, astfel încât toţi cetăţenii, atât din zone rurale, cât şi urbane, să aibă acces la informaţie privind domeniile de activitate ale Uniunii Europene şi, în special, privind felul în care acestea le afectează viaţa de zi cu zi. Spre deosebire de alte centre de informare administrate de Comisie, care vizează un anumit grup ţintă, Reţeaua Europe Direct se adresează, fără discriminare, tuturor segmentelor societăţii în căutare de informaţie europeană.
Scopul Reţelei de centre Europe Direct este diseminarea de informaţii despre politicile şi programele Uniunii Europene, oferind un serviciu care:
– permite cetăţenilor Uniunii Europene să obţină informaţii, consultanţă, asistenţă şi răspunsuri la întrebări privind legislaţia, politicile, programele şi oportunităţile de finanţare ale Uniunii;
– oferă cetăţenilor Uniunii Europene oportunitatea de a comunica instituţiilor UE reacţiile lor sub forma unor întrebări, opinii şi sugestii;
– permite Comisiei să îmbunătăţească transmiterea de informaţii exacte şi adaptate necesităţilor locale.
{mosloadposition user10}