Primul Forum Anual al Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care va avea loc la Regensburg, în Bavaria, va celebra rezultatele primului an de la lansarea acestei strategii. La forumul ale cărui gazde vor fi landul Bavaria și comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, va participa și cancelarul german Angela Merkel, care va susține discursul principal.
Strategia Dunării vine cu soluții comune la provocări cu care se confruntă 14 țări și care țin de domenii variate, precum transport, securitate, turism, mediu, energie, ocuparea forței de muncă și creșterea economică.
În anticiparea forumului, care se va desfășura la 27-28 noiembrie, comisarul UE pentru politica regională, Johannes Hahn, a spus: „Sunt convins că această strategie are o contribuție esențială la competitivitatea acestei regiuni a Europei.Proiectele înregistrează progrese tot mai mari și dau deja rezultate.La Regensburg vom discuta modurile în care putem face ca această strategie să fie cât mai eficientă posibil, astfel încât să aducă schimbări cu impact real asupra vieților oamenilor din întreaga regiune a Dunării,atât în prezent, cât și în următoarea perioadă bugetară a UE.”
La Forumul Anual vor participa reprezentanți din cele 14 țări implicate în strategie, inclusiv numeroși miniștri și secretari de stat, cu scopul de a face un bilanț și de a trasa planuri pentru viitor. Vor fi de asemenea prezente personalități din sectorul privat, din mediile regionale de afaceri, din societatea civilă și din mediul academic. În 28 noiembrie, acestora li se va alătura cancelarul Merkel, care își va susține discursul la ora 14.15.
Lansată la 13 aprilie 2011, Strategia UE pentru regiunea Dunării generează o mai strânsă cooperare între țările și regiunile din macroregiunea Dunării. Scopul ei este de a atrage investiții strategice în domenii cheie și de a crea rețele care să reunească atât administrații politice, cât și antreprenori, întreprinderi mici și cercetători pentru a dezvolta cooperarea în domenii precum securitatea și turismul.
Această strategie a dat deja naștere unor inițiative și proiecte majore, printre care se numără:
● Memorandumul de înțelegere dintre România și Bulgaria privind navigația pe Dunăre;
● Modelul de piață a gazelor naturale pentru regiunea Dunării,cu rezultate atât de încurajatoare încât se intenționează extinderea lui la întreaga UE;
● Turismul pe Dunăre: marcă unică – un concept inovator de marketing la nivelul macroregiunii, care include ideea de transport sustenabil cu ambarcațiuni și biciclete și o nouă flotă de croazieră care se află deja în construcție;
● Aplicarea legii – în cadrul acestei inițiative, regiunile colaborează cu Europol în proiecte precum detectarea crimei organizate și combaterea corupției în regiunea Dunării;
● Proiectul privind riscul de inundații pe Dunăre – 19 instituții din 8 țări participă la realizarea hărților de inundabilitate și la protejarea regiunii;
● Danube Business Forum– prima platformă de comunicare și colaborare pentru întreprinderile mici și mijlocii din aceste regiuni, în care sunt implicate 300 de IMM‑uri;
● Proiect privind navele inovatoare: dezvoltarea transportului sustenabil pe Dunăre – soluții tehnologice noi dezvoltate împreună cu departamentul pentru cercetare și inovare al Comisiei.
Mai multe informații pot fi găsite la: //www.danube-region.eu/pages/projects-and-initiatives.
Context
Consiliul European i-a cerut Comisiei să prezinte, până în iunie 2013, primul raport asupra progreselor înregistrate în cadrul Strategiei Dunării. Ca pas premergător acestui raport, Comisia își va prezenta cu ocazia forumului din Regensburg documentul de reflecție privind rezultatele de până acum și modalitățile de îmbunătățire în viitor a performanțelor strategiei.
Țările care participă la Strategia UE pentru regiunea Dunării sunt:Germania (Baden‑Württemberg și Bavaria), Austria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Bulgaria, România, Croația, Serbia, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Moldova și Ucraina.
Pagini Utile
● Strategia UE pentru regiunea Dunării: //ec.europa.eu/regional_policy/cooperate/danube/index_en.cfm
(a se vedea IP/11/472)
● Programul conferinței și transmisiune în direct pe internet:
//ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/agenda_en.cfm
● Document de reflecție asupra implementării Strategiei UE pentru regiunea Dunării:
//ec.europa.eu/regional_policy/conferences/danube_forum2012/doc/draft_reflection_paper_v3.pdf
● Urmăriți EU_Regional pe Twitter – #EUSDR