Honoré de Balzac
Editura Aldo Press
Colectia: Solaris
Review by Rudi
O carte cunoscuta de la aparitia ei (1833) si pana astazi. O carte care se va citi si peste inca 1 000 de ani.
O opera clasica tipica, desi nu este decat romanul vietii si/sau iubirii neimplinite a Eugeniei Grandet. Doar „fericirea este poezia femeilor“ (Balzac).
O carte vie si profunda, din care se revarsa adevarul, o carte pentru care o reeditare este intotdeauna bine venita. Si este normal sa fie asa. Si este bine ca este asa.
Eugénie Grandet face parte dintre cele mai cunoscute romane ale lui Honoré de Balzac, care credea ca scriitorul nu este decat „secretarul societatii care-si scrie istoria,“, iar rostul lui e „sa compuna tipuri prin reunirea trasaturilor mai multor caractere omogene“. Reunindu-si opera sub titlul sugestiv de Comedia umana (poate cel mai fabulos edificiu romanesc din literatura franceza) – o impresionanta fresca sociala care reda drama aspiratiilor inalte – considera ca omul nu poate fi decat produsul epocii lui si, prin aceasta, contureaza ierarhizarea sociala realista a societatii franceze.
Eugénie Grandet urmareste cateva teme fundamentale, intre care banii si setea de parvenire, scriitorul avand meritul de a fi inlaturat aproape in intregime intriga romantica.
Tatal Grandet, tipic avar, nu iubea decat banii. Mama Grandet este inevitabil sotia care ii aduce o zestre bogata prin casatorie. Fiica Grandet, Eugenie, singurul lor copil, este intruchiparea vorbei „saraca fata bogata“.
„Oricat de mare si de rapid a fost succesul domnului Balzac in Franta, el a fost poate mai mare si mai de necontestat in Europa. Detaliile care s-ar putea da in aceasta privinta ar parea fabuloase si n-ar fi decat adevarate.“ (Sainte-Beuve)
O lectura fascinanta, placuta, care nu trebuie sa lipseasca din zestrea de cunostinte a nimanui.
O editie eleganta, cu coperte cartonate, frumoasa ca si lectura interiorului.
O carte care trebuie sa faca parte din biblioteca oricui, chiar si in secolul XXI, chiar si pentru generatia calculatoarelor. Asa se va cultiva placerea de lectura. Asa trebuie. Asa e bine sa fie.
Daca ati citit lucrarea prezentata de noi va invitam sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa \n loredana@prwave.ro si poate aparea pe site. {mosloadposition user10}