“Trezirea culturală a Spaniei” în ceea ce privește cultura română
Vineri, 23 aprilie 2010, a avut loc în Espacio Niram din Madrid prima întâlnire culturală “Eugen Ionescu de la Slatina la Madrid” dintr-un ciclu de evenimente dedicate dramaturgului român, care vor avea loc în cursul anului 2010, în capitala Spaniei. Dezbaterea a fost organizată de revista de arta și eseu “Madrid en Marco” și a avut ca invitat special, din România, pe George Samarandache, directorul Societății Culturale “Eugen Ionescu” din Slatina, alături de dramaturgul spaniol Ignacio Pajón Leyra, directorul Editurii Antigona din Madrid, ziaristul cultural și actorul Tales Jaloretto, directorul revistei Niram Art, Fabianni Belemuski și organizatorul evenimentului, scriitorul Hector Martinez Sanz, directorul revistei “Madrid en Marco”.
Societatea Culturală “Eugen Ionescu” a fost înfiinţată la Slatina, în anul 1991, cu acordul scris al părintelui său spiritual și organizează, în fiecare an, o serie de manifestări legate de opera dramaturgului, printre care și “Festivalul Zilele Eugen Ionescu” și Decernarea Trofeelor Eugen Ionescu. “Avem multe realizări pe plan local și național însă credem că putem să oferim mai mult pentru o mai buna cunoaștere a teatrului lui Eugen Ionescu în Europa. La Madrid, am descoperit cu bucurie că numele lui Eugen Ionescu nu este necunoscut, există piese jucate în teatrele spaniole, există traduceri, dar mai este încă mult de făcut. Ne gândim la o serie de evenimente dedicate lui Eugen Ionescu, în Spania” a declarat George Smarandache.
“Ca dramaturg, este o onoare pentru mine să particip la un proiect care îl are în vedere pe fascinantul Ionescu, ale cărui piese îmi sunt cunoscute și pe care le îndrăgesc încă din perioada studenției. Este adevărat, numele Eugen Ionescu este prezent pe scena teatrelor spaniole, însă nu suficient și piesele nu sunt foarte cunoscute sau aprofundate. Ca director al Editurii Antigona, sunt interesat de o promovare și pe această cale editorială a operelor lui Eugen Ionescu sau despre Eugen Ionescu. În Spania, acest gen este foarte gustat de public și cred că, dacă ar fi mai ușor să ajungă la dramaturgul român, ar avea un succes foarte puternic. De exemplu, prezentarea făcută de Hector Martinez Sanz în cartea “Pentagon”, capitolul dedicat teatrului lui Ionesco, este un bun punct de plecare” a adăugat dramaturgul Ignacio Pajón Leyra.
Organizatorul acestei întâlniri culturale, Hector Martinez Sanz, autorul Pentagonului, o carte despre 5 mari personalități românești apărută de curând la Editura Niram Art, a afirmat că a venit timpul “trezirii culturale a Spaniei în ceea ce privește cultura română.” Autorul se găsește deja la o nouă carte, care se află în lucru, despre importanța teatrului lui Eugen Ionescu.
“Sunt multe lucruri pe care le putem face, împreună cu partenerii noștri, de la traduceri, la editare de cărți, publicare în diverse reviste, organizare de festivaluri de teatru cu piese de Eugen Ionescu, ne gândim chiar și la crearea unui monument al teatrului absurd în Madrid. Acestea ar fi câteva din lucrurile care s-au dezbătut în Espacio Niram și care își vor găsi concretizarea în cursul anului 2010. Așa cum a spus și Hector Martinez, în Madrid a început de mai mult timp, și acum începe să prindă un contur bine definit, o “trezire culturală” în ceea ce privește cultura română” a declarat Fabianni Belemuski, directorul Revistei Niram Art.
“Trezirea culturală a Spaniei” în privința culturii române nu este un vis absurd, are loc încet, dar sigur, ne spun organizatorii serii “Eugen Ionescu” din Espacio Niram.
//www.espacioniram.com/documents/photoblog.php?title=presentaci%D3n–y-debate%3A-eug%E8ne-ionesco-de-slatina-a-madrid&photo_id=1271765729
{mosloadposition user10}