Duminică, când austriecii vor merge la secțiile de votare pentru prima, dar nu și ultima oară în acest an, este și ziua când o campanie de informare despre Uniunea Europeană va lua sfârșit. În ultimele săptămâni, festivalul de film LET’S CEE, alături de reprezentanții Comisiei Europene în Austria, au invitat adolescenții să meargă gratuit la cinema. Prin proiecții de scurt metraje, urmate de discuții cu invitați de nivel înalt, tinerii au fost încurajați să meargă la vot pentru alegerile de pe 26 mai. Mai mult de 2000 de tineri din toate cele 9 state federale ale Austriei au dat curs invitației, în timp ce alte câteva sute de mii de oameni au văzut campania #EUandME pe rețelele sociale.
Evenimentele au făcut parte din campania de informare #EUandME, ce are ca scop educarea tinerilor despre Uniunea Europeană și valorile acesteia. Filmele au fost gândite să crească nivelul de conștientizare asupra șanselor pe care cetățenii UE le au astăzi și care le permit să-și realizeze obiectivele – atât la facultate, cât și la serviciu, în domeniile digitale sau să își exercite drepturile conform motto-ului campaniei de informare a Parlamentului European pentru alegerile UE 2019: „De data asta, ies la vot!”.
Filmele de scurt metraj au fost realizate de regizori din 5 țări, printre care și Dalibor Matanić, care, în filmul său DEBUT, joacă rolul unui băiat croat de la țară care visează la o carieră în fotbal, dar și finlandeza Zaida Bergrot, care, în lucrarea sa OAA, spune povestea unei fete care se rătăcește într-o pădure înfricoșătoare și află despre protecția mediului înconjurător dintr-o perspectivă inedită.
Producătorul de film iraniano-austriac Arash T. Riahi a declarat: „De data aceasta, ies la vot pentru că am norocul să trăiesc într-o țară unde mi se permite acest lucru. În fiecare an, mii de oameni mor luptând pentru dreptul de a vota și de a trăi în democrație.” Președintele Reporteri fără frontiere din Austria, Rubina Möhring, a adăugat: „De data aceasta, ies la vot pentru că e mai important ca niciodată să facem auzită vocea candidaților și/sau a partidelor care au convins prin valorile lor democratice și socio-politice. Proiectul de pace Uniunea Europeană trebuie susținut și consolidat.”
Proiectul a fost însoțit de o campanie social media prezentând figuri importante care au participat la evenimente, prezentatori și tineri vizitatori care explică de ce vor vota pe 26 mai.
Austria a fost prima țară din Uniunea Europeană care a acordat dreptul de vot de la vârsta de 16 ani, indiferent de scopul politic, urmată fiind de Malta. Până acum, nicio altă țară din UE nu le-a urmat exemplul. În timpul alegerilor europene din 2014, prezența la vot a celor cu vârsta între 18 și 24 ani, la nivelul celor 28 de State Membre, a fost cu 27,8 procente mai mică decât prezența totală la urne (42,6%). Cel mai mic procentaj al tinerilor votanți, de doar 5,6%, a fost înregistrat în Slovacia, urmată de Finlanda (10,4%), Croația (13,1%), Slovenia (13,7%) și Polonia (14,1%). În România, prezența la urne a votanților cu vârsta între 18 și 24 ani a fost de 20,2%.