România, te iubesc! a prezentat, duminica trecută, o anchetă despre situația spitalelor din România. În țară există spitale gata și secții dotate cu aparatură de ultimă generație ce ar putea trata pacienți, care acum stau înghesuiți în spitale nemodernizate și în condiții insalubre.
Telespectatorii au putut vedea exemple din mai multe orașe și au aflat informații importante, care au fost ascunse până acum de ochii presei. Alex Dima, corespondent special Știrile PRO TV, a pătruns dincolo de ușile închise și le-a arătat telespectatorilor cum se prezintă situația în mai multe spitalele în care praful este cel mai statornic pacient.
Reportajul a fost urmărit de aproximativ 700.000 de telespectatori pe întreg intervalul de difuzare, între 17:59 – 18:59. România, te iubesc! a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial, cu vârsta cuprinsă între 18 și 49 de ani, obținând 4.3 puncte de rating și 13.8% share.
În spitalul Gomoiu, la secția Neurologie, sunt internați în fiecare lună peste 120 de copii. Alți o sută vin în fiecare lună la control. Asta pe un spațiu de doar câtiva metri pătrați. Secția arată ca o cușcă. Spații mici, neaerisite, fără lumină. Sunt saloane în care copiii stau fără lumină și aer curat chiar și 3 luni de zile. Asta din cauza unei construcții lipite de geamul lor, construcție care ar trebui să fie viitorul spital Victor Gomoiu. O clădire începută cu fast electoral în 2013, care avea termenul de finalizare în februarie 2015. De mai bine 3 luni, pe șantier nu se mai lucrează pentru că ASSMB, o instituție a statului, nu a dat bani. Directorul ASSMB a fost chemat în șantier pentru a explica situația actuală.
Nici la Fălticeni situația nu este prea roz. De 26 de ani se construiește un spital. În loc să-l termine, edilii locului și șefii de la București au hotărât, în anul 2007, să transforme o parte a spitalului în bloc ANL. Saloanele au fost compartimentate în apartamente și garsoniere. Spitalul este terminat în proporție de 80% și multe echipamante zac pline de praf, ieșite din garanție. În tot acest timp pacienții zac într-un spital vechi de 150 de ani, în saloane cu 12 paturi, de multe ori câte două persoane într-un pat.
În Buzău, în 2012, a fost inaugurată o maternitate ultramodernă, cu doar o săptămână înainte de alegeri. Parte din echipamente erau închiriate, pentru a da bine în fața camerelor, iar restul erau cumpărate la prețuri și de 50 de ori mai mari. Pe fir a intrat DNA-ul și, de 4 ani, maternitatea stă închisă. Asta în condițiile în care, în tot acest timp, 10.000 de copii s-au născut în vechea maternitate a orașului, care stă să cadă și care trebuia dărâmată de mult. Acum, pentru că se apropie alegerile, în Buzău s-a lansat zvonul că noua maternitatea va fi din nou inaugurată.
Alex Dima a prezentat situații greu de imaginat pentru o țară ce se dorește civilizată în secolul XXI, însă toate aceste cazuri ne duc cu gândul la un singur diagnostic pentru cei responsabili: bolnavi de incompetență.
Duminica viitoare, de la ora 18:00, Rareș Năstase pregătește un reportaj despre violența domestică, care, în realitate, este mult mai gravă decât în statistici. România ocupă un loc fruntaș în Uniunea Europeană la capitolul violență domestică. Cifrele arată că o femeie e bătută la fiecare 30 de secunde în țara noastră, dar și că trei din zece femei au fost agresate fizic sau psihic, începând cu vârsta de 15 ani. În realitate, însă, numărul lor este mult mai mare și asta pentru că cifrele oficiale cuprind doar cazurile care ajung în atenţia autorităţilor.
Toate reportajele pot fi urmărite și pe www.romaniateiubesc.protv.ro.