Se spune că un zâmbet afișat cu încredere, la momentul potrivit, îți poate asigura succesul atât în plan personal, cât și profesional. Așa se face că azi, când aspectul estetic contează mai mult ca niciodată, vizitele la stomatologie ar trebui să facă parte din rutina tuturor. Cu toate acestea, există numeroase persoane care, din diferite motive, au tot amânat întâlnirea cu medicul stomatolog, iar pentru a-și recupera zâmbetul de altădată, au nevoie de implanturi dentare.
Ai pierdut unul sau mai mulți dinți de pe arcadă, iar medicul ți-a recomandat implantul dentar? Înseamnă că vrei să afli mai multe detalii despre întreaga procedură. În cele ce urmează, vei descoperi ce este implantul dentar, care sunt etapele, dar și ce ar trebui să faci pentru a te recupera ușor și rapid.
Ce este implantul dentar?
Implantul dentar este o mică piesă chirurgicală, realizată din titan sau din alt material prietenos cu organismul uman, care se inserează în osul maxilar sau mandibular și este acoperită cu o coroană dentară. Vorbim despre o opțiune durabilă, dar și convenabilă pe termen lung, comparativ cu alte alternative de refacere a danturii. La final, pacienții pot mânca, pot vorbi și pot zâmbi fără să-și facă griji, bucurându-se la maxim de fiecare zi și fiecare întâlnire din viața personală și profesională.
Care sunt etapele implantului dentar?
E important să ai un zâmbet care să te mulțumească, dar pentru a ajunge la rezultatul final, va trebui să treci prin mai multe etape:
- Consultația inițială: Pentru început, medicul verifică radiografiile și analizele de sânge. Apoi, creionează un plan de tratament adecvat nevoilor tale. Tot în această etapă se calculează și costul total;
- Pregătirea: Pentru a se insera implantul dentar, este important ca întreaga cavitate bucală să fie igienizată. De asemenea, tot în etapa de pregătire se realizează și anestezia locală. Astfel, te vei simți confortabil, fără să simți durere pe tot parcursul intervenției. De menționat este și faptul că, de multe ori, înainte de această etapă, pacienții au nevoie de extracții sau de diferite alte tratamente pentru dinții vecini;
- Inserarea implantului dentar: Pentru a insera implantul, se realizează o incizie în gingie. Astfel se ajunge la nivelul osos. După ce implantul este plasat, incizia se suturează. În funcție de complexitate, dar și de numărul implanturilor, întreaga etapă poate dura de la 15 minute până la mai multe ore. De menționat este și faptul că implantul este alcătuit din trei elemente: șurub, bont protetic și coroană dentară;
- Scoaterea firelor: La aproximativ 10-20 de zile de a intervenție urmează etapa în care se scot firele, o etapă ușoară și rapidă, care nu implică durere sau disconfort. Reține și faptul că procesul de osteointegrare va continua, de multe ori până la 6 luni;
- Etapa protetică: Implantul dentar este încărcat cu o coroană dentară provizorie, iar mai târziu, după finalizarea procesului de osteointegrare, aceasta se înlocuiește cu una permanentă. Aici ai la dispoziție mai multe opțiuni, unele dintre cele mai cunoscute fiind ceramica și zirconiul. Este bine să știi că diferența dintre zirconiu și ceramică la coroanele dentare ține atât de rezistență, cât și de transluciditate, dar decizia finală va fi luată în prezența medicului tău.
Sfaturi pentru o recuperare ușoară
Pentru a trece ușor prin perioada de recuperare, este recomandat să respecți recomandările primite în cabinetul stomatologic:
- Hidratează-te corespunzător;
- Odihnește-te și evită efortul fizic intens în primele zile;
- Consumă alimente moi și bogate în substanțe nutritive;
- Pune comprese cu apă rece sau cu gheață pe obraz;
- Controlează durerea și senzația de disconfort cu ajutorul analgezicelor, așa cum ți-a recomandat medicul.
Așadar, zâmbetul tău poate arăta mai bine ca niciodată dacă apelezi la ajutorul specialiștilor. Implantul dentar este o soluție eficientă, dar și durabilă, dacă vei respecta regulile de igienă și controalele regulate.