Tanara coregrafa Fanni Futterknecht va fi prezenta in competitia Prix Jardin d’Europe 2011.
Duminica, 9 octombrie 2011 este o zi prin excelenta dedicata prezentelor feminine din coregrafia europeana. Eszter Salamon, Pina Bausch si Sasha Waltz vor fi prezente in programul eXplore dance festival #6 – Bucharest International Contemporary Dance and Performance Festival, in cea de a noua zi de festival.
Seara va debuta cu Fanni Futterknecht (Austria), a carei creatiea evoluat in ultimii ani de la interventii performative in spatii publice la spectacole construite pentru contexte teatrale traditionale.
Spectacolul "I almost love you" se afla in competitie pentru Prix Jardin d’Europe (singurul premiu european pentru tineri coregrafi, in valoare de 10 000 euro) si va avea loc la Muzeul National de Arta Contemporana, de la ora 19:00. Inarmata cu naivitate si…cu un microfon, personajul lui Fanni Futterknecht reconsidera terenul performativ necesar exteriorizarii afectelor.
Coregrafa Eszter Salamon (Ungaria/Germania) este prezenta la Bucuresti in acest an cu performance-ul "Dance for Nothing", in care poate fi urmarita pentru prima oara si in calitate de interpret. In „Dance for Nothing", ideea folosirii muzicii rezultate din cuvinte si a interpretarii prin actiune paralela ca temporalitate distincta este rezultatul dorintei de a interactiona cu non-interferenta.
Eszter Salamon este dansatoare, coregrafa, performer, curator. In 2009, impreuna cu Christine De Smedt, a pus bazele grupului Transformers, un proiect de cercetare bazat pe rezidentecoregrafice in Bruxelles, Madrid, Mexico City, PAF-St Erme, Viena, Tokyo si Stockholm. In 2010 Eszter Salamon a prezentat in cadrul eXplore dance festival #5 performance-ul VOICE OVER, realizat in colaborare cu Cristina Rizzo.
Dupa spectacol artista va purta o discutie cu publicul.
Seara continua la Muzeul National al Taranului Roman / Noul Cinematograf al Regizorului Roman cu un documentar despre Pina Bausch, binecunoscuta coregrafa si director artistic al Tanztheater Wuppertal. In filmul lui Anne Linsel, Pina Bausch vorbeste pe larg despre inceputurile Tanztheater si despre calea pe care a ales sa o urmeze, in ciuda multor dificultati si accidente. Pentru prima data dupa multa vreme, ea vorbeste despre repetitii, despre creatiile sale (la ora producerii filmului 30 la numar), despre co-productii si turnee. – „Pina Bausch" – un film de Anne Linsel (Germania, 2006).
Cel de al doilea film al serii ii este dedicat coregrafei Sasha Waltz.
„Garden of Earthly Delight" (Germania, 2007) este un film-portret in care aflam mai multe despre coregrafa prin intermediul creatiilor sale. Filmul prezinta traseul sau artistic de la elaborarea primei sale creatii coregrafice (1992) pana la marile spectacole de opera pe care le-a realizat.
Proiectiile filmelor vor incepe la ora 22:00, iar intrarea este libera (in limita locurilor disponibile).
Pentru detalii legate de spectacole, filme si workshopuri va rugam sa consultati site-ul www.exploredancefestival.ro
eXplore dance festival este unul din cele 16 festivaluri internationale selectate pentru co-finantare europeana multi-anuala in anul 2011, in urma unei selectii de proiecte la care au participat 674 de festivaluri internationale de dans, teatru si muzica din Europa.
Producator: Asociatia 4CULTURE
Cu sprijinul: Programul Cultura al Uniunii Europene, Ministerul Culturii si Patrimoniului National, AFCN – Administratia Fondului Cultural National, ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti, ADIBI – Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Bucuresti-Ilfov, Primaria Sectorului 1, Goethe Institut, Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Forumul Cultural Austriac, Institutul Polonez.
Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana, UNATC, Muzeul National al Taranului Roman.
Parteneri media: Radio Guerrilla, 24FUN, Adevarul, Catavencii, Dilema Veche, Observator Cultural, VICE, Elevate Media, Cocor Media Channel, ZOOM.
Parteneri media on-line: Realitatea.net, B365.ro, Pandora’s, VoxPublica.ro, Port.ro, Metropotam.ro, Feeder.ro, Liternet.ro, Hipmag.ro, Modernism.ro, ArtBoom.ro, VeiozaArte.ro, ArtActMagazine.ro, Alternativ.ro, ArtClue.ro.
Acest proiect este finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceasta publicatie (comunicare) reflecta numai punctul de vedere al autorului iar Comisia nu este responsabila pentru eventuala utilizare a informatiilor pe care le contine.