De câte ori nu ai auzit spunându-se că “stăm prea mult pe scaun”? În fiecare zi, milioane de oameni se așează la birourile lor, pregătiți să își înceapă ziua de lucru. Pentru mulți dintre noi, ziua se desfășoară într-o lume dominată de tastaturi, monitoare și teleconferințe. În acest peisaj, un element este deseori trecut cu vederea, dar are un impact imens asupra productivității, confortului și, în cele din urmă, asupra sănătății noastre: scaunul de birou.
Când te gândești la ceea ce reprezintă un birou, gândul te duce către cele mai recente gadgeturi. Cu toate acestea, scaunul este punctul de contact fizic principal dintre tine și locul de muncă. Acesta îți susține corpul ore în șir și, în funcție de designul său, poate îmbunătăți sau îngreuna postura, concentrarea și chiar starea generală de bine.
Image by gpointstudio on Freepik
De ce este atât de importantă ergonomia? Simplu! Oamenii nu au fost concepuți pentru a sta nemișcați într-o poziție ore în șir. Cu toate acestea, acesta este exact modul în care mulți dintre noi ne petrecem ziua de lucru. Astfel, dacă și tu te numeri printre persoanele care lucrează la birou, ca să fie ergonomic, noul scaun ales trebuie:
Să permită ajustarea înălțimii
Ajustarea înălțimii nu ține doar de estetică sau reprezintă o funcție menită să îmbunătățească experiența utilizatorului. Este, în fapt, o necesitate absolută pentru menținerea unei posturi adecvate. O înălțime incorectă a scaunului provoacă o presiune inutilă pe coapse sau pe gambe, circulația sanguină este afectată și apare disconfortul general.
Poate că ai observat că unele birouri sunt mai înalte, în timp ce altele sunt mai scunde. Ajustarea înălțimii îți permite ca scaunul să fie adaptat în funcție de înălțimea biroului, pentru a reduce tensiunea pe încheieturi și pe spate.
Ideal, când ești așezat, picioarele ar trebui poziționate astfel încât coapsele să fie paralele cu solul, iar genunchii să formeze un unghi de aproximativ 90 de grade. Această poziție reduce tensiunea asupra articulațiilor genunchilor și previne compresia nervilor și a vaselor de sânge. Ajustabilitatea înălțimii scaunului te ajută să atingi această postură ideală, indiferent de înălțimea ta.
Să aibă spătar și suport lombar
Un spătar ergonomic este esențial pentru a preveni durerile de spate. Suportul lombar, în special, te ajută să previi curbarea excesivă a coloanei vertebrale. Ideal, alege modele de scaune ergonomice de birou care îți oferă suport lombar ajustabil, astfel încât să îl poți adapta conform nevoilor pe care le ai.
Să aibă adâncimea și lățimea șezutului potrivite
Un scaun de birou care nu are aceste criterii se transformă rapid într-o sursă de dureri și disconfort. Lățimea ideală a șezutului ar trebui să fie între 45-50 cm pentru a fi adecvată pentru adulți.
Când vine vorba de adâncimea șezutului, pentru a sta confortabil trebuie să existe un mic spațiu între partea din față a șezutului și spatele genunchilor atunci când te sprijini de spătar. În general, o adâncime de 40-50 cm funcționează pentru majoritatea oamenilor, dar trebuie să existe posibilitatea de a o ajusta în funcție de lungimea picioarelor.
Să acorzi atenție materialului și umpluturii scaunului
Materialele care asigură o bună circulație a aerului, precum plasa, sunt mai confortabile pentru uz îndelungat. De asemenea, umplutura nu trebuie să fie nici prea tare, nici prea moale. Ca recomandare, testează câteva scaune înainte de a te opri la un anumit model, pentru a-ți face o idee despre nivelul de confort al materialului și umpluturii.
Să aibă brațele ajustabile
Brațele scaunului ar trebui să fie ajustabile și să fie suficient de confortabile cât să reducă tensiunea de pe umeri și gât. Brațele ajustabile sunt preferate deoarece permit adaptarea la înălțimea individului, precum și la înălțimea biroului.
Să permită un nivel crescut de stabilitate
Un scaun de birou nu este doar un loc unde te așezi, ci trebuie să-ți permită să te miști în mod eficient și să te adaptezi la diferite poziții în timpul zilei. Pe de altă parte, un scaun trebuie să ofere, de asemenea, o bază stabilă care să prevină accidentele și să asigure o postură sănătoasă.