Participare a membrilor proiectului studiOpera la conferinţa de la Lyon
Între 15 şi 18 martie a.c. s-a desfăşurat la Lyon (Franţa) conferinţa internaţională organizată de asociaţia Opera Europa, cu titlul "Sustainability at what price? / Quelle durabilité pour l’opéra?". După succesul prezentării proiectului studiOpera la conferinţele anterioare de la Rotterdam, München, Londra şi Varşovia, echipa noastră de proiect a primit invitaţia organizaţiei Opera Europa de a participa şi la conferinţa de la Lyon. Proiectul studiOpera este implementat pe parcursul a trei ani de către Opera Naţională Bucureşti (ONB) – prin Studioul Experimental de Operă şi Balet “Ludovic Spiess” (SEOB) – în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala din Milano şi SVASTA ICG România şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeşte în oameni!".
Este opera un gen artistic care va dura în timp? Astăzi când a apărut posibilitatea de a urmări acasă, în faţa calculatorului sau chiar a televizorului, o transmisiune de operă în direct contra unui abonament special, de ce s-ar mai duce publicul în sala de operă? Ce facem pentru a atrage publicul tânăr? Cum reuşeşc teatrele lirice să supravieţuiască crizei economice ? Criza actuală este un drum spre eşec sau din contră, o şansă de a reconstrui identitatea instituţiilor în care lucrăm? Un important teatru liric din Belgia a distribuit în campusul universitar prezervative cu mesajul « Opera merge mai adânc », ca formă de promovare pentru tineri. Suntem de acord cu această formă de promovare sau mai degrabă cu ceea ce afirmă un jurnalist din Franţa, că nu avem voie să desacralizăm opera? Astfel de întrebări şi de discuţii în jurul unor subiecte importante şi controversate au fost abordate zilele trecute în cadrul evenimentului care a avut loc în clădirea non-conformistă – amestec de stil clasic şi elemente moderne de arhitectură – a Operei din Lyon.
Au participat la această întâlnire aproximativ 250 de reprezentanţi ai teatrelor lirice din 30 de ţări. Directori generali şi artistici, specialişti în comunicare sau marketing, directori tehnici sau financiari au reprezentat instituţii din Europa, precum: Teatrul La Monnaie (Bruxelles), Opera din Sofia, Teatrul Regal Danez (Copenhaga), Opera Naţională din Paris, Royal Opera House din Londra, Volksoper Viena, Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, Teatrul Bolşoi (Moscova) ş.a. La conferinţă au participat şi reprezentanţi ai unor teatre de pe alte continente: Opera din Montreal (Canada), Royal Opera House Muscat (Oman), Opera din Seattle (SUA), ceea ce a completat dimensiunea europeană a întâlnirii, prin confruntarea cu experienţe complet diferite de cele ale continentului nostru.
Din partea echipei studiOpera şi a Operei Naţionale Bucureşti au participat la acest eveniment: Cătălin Ionescu Arbore (Director General al ONB şi Responsabil Management Cultural studiOpera), Mariana Colpoş (director artistic ONB şi Responsabil Canto studiOpera), Daniela Plopeanu (Responsabil Imagine şi Comunicare studiOpera), Cristina Bărbulescu (Coordonator al departamentului de comunicare al ONB şi Asistent comunicare web studiOpera), Veronica Martinoiu (Şef birou marketing ONB şi Formator marketing studiOpera). Pe parcursul întregii conferințe echipa noastră de proiect a oferit participanţilor materiale de promovare a proiectului studiOpera.