Obezitatea este un flagel care atinge în prezent toată lumea civilizată, unde 25% până la 50% din populaţie suferă de supraponderalitate sau obezitate. Obezitatea nu este doar o problemă de imagine, ci mai ales o problemă de sănătate, ea începând să devină o cauză majoră de mortalitate, prin bolile cardiovasculare pe care le determină, prin diabetul zaharat şi afecţiunile articulare, cele mai întâlnite afecţiuni la persoanele obeze. Încă nu se ştie cu certitudine dacă obezitatea este o boală în sine. Totuşi, din ce în ce mai mulţi oameni se îmbolnăvesc la simplul gând că au câteva kilograme în plus. Cultul modei trupului subţire, al siluetei ideale, al îndemnului ”simte-te bine în pielea ta” cunosc în toate mediile sociale o adevarată înflorire. Această frenezie a siluetei subţiri se justifică oare şi din punct de vedere medical, nu numai estetic? Specialiştii în domeniu au început să-şi pună tot mai multe întrebări legate de natura obezităţii ca boală modernă şi de modurile de a lupta eficient împotriva acesteia: sunt kilogramele în plus chiar de prisos? Dacă totuşi anumite forme de obezitate nu prezintă inconveniente pentru sănătate? Oare nu sunt ineficiente majoritatea regimurilor alimentare? Pentru a putea formula un răspuns la aceste întrebări este necesar să luăm în considerare atât cauzele care duc la obezitate, cât şi consecinţele acesteia asupra organismului şi psihicului uman.
Principala cauză a obezităţii este aportul alimentar în exces, care este caracteristic lumii dezvoltate, conjugat cu un grad ridicat de sedentarism şi cu diminuarea eforturilor fizice. De exemplu, obezitatea care se manifestă în Statele Unite la cote impresionante are la bază modificarea comportamentului alimentar către produse de fast-food, care conţin multe calorii, asociate cu băuturi dulci, toate acestea conjugate cu înlocuirea sportului în aer liber cu jocurile pe computer şi mâncatul la televizor, ca metodă de petrecere a timpului liber în familie.
Pentru a combate obezitatea este necesară atât o schimbare a comportamentului alimentar, cât şi o schimbare a atitudinii faţă de mişcare şi faţă de efortul fizic, este nevoie de efort de voinţă şi de ajutor medical calificat. Un diagnostic al afecţiunilor cauzate de obezitate (dacă există) sau al celor asociate cu aceasta este esenţial, de aceea este nevoie de consult endocrinologic şi gastroenterologic, de aportul nutriţionistului şi, uneori, al psihologului.
Pentru a ajunge la rezultate optime, şi, deci, la vindecare, ca şi în cazul oricărei boli, este nevoie ca recomandările de tratament medicamentos şi dietă, de tip de regim şi de felul efortului fizic, de asocieri de tipul curelor complexe de slăbit şi dezintoxicare, să fie făcute în mod profesionist, de către specialişti în domeniile respective.
Oricare dintre metodele de combatere a obezităţii ar fi alese, ele trebuie asociate cu participarea afectivă a pacientului, cu efortul său de voinţă, care nu poate veni decât din înţelegerea faptului că obezitatea este o boală, o boală care crează traume psihice şi probleme de adaptare , care dă handicapuri fizice şi sociale, care agravează şi dă naştere altor boli, dar care poate fi tratată la rândul ei.
{mosloadposition user10}