Ketchup-ul este un condiment care își găsește cu ușurință locul pe mesele din întreaga lume, fie ca topping pentru hot dog, sos pentru cartofii prăjiți sau chiar ingredient într-un sos sofisticat pentru paste sau fructe de mare.
Deși ketchup-ul din comerț este mai convenabil, ar fi bine să te întrebi dacă nu cumva este mai mai sănătos să-l prepari chiar tu acasă? Ai de deplină libertate în alegerea ingredientelor și chiar poți stabili cantitatea de zahăr pe care o adaugi. Sună tentant, nu-i așa?
Image by jcomp on Freepik
Costul ketchupului făcut acasă versus ketchupul din comerț
Atunci când ne gândim la rentabilitate, trebuie să luăm în considerare nu doar prețul, cât și timpul și efortul necesar. Costurile directe ale ingredientelor necesare pentru ketchupul făcut în casă includ roșiile, oțetul, zahărul și diverse mirodenii, la care se adaugă prețul gazului sau a energiei electrice folosite la gătit. Să nu uităm că efortul nu va fi așa mare dacă îți cumperi o masina de pasat rosii electrică de la Rohnson!
În funcție de sezon și de locul unde te afli, prețul roșiilor poate varia. În perioada de vară și toamnă, când roșiile sunt în plin sezon, poți economisi dacă îți faci propriul ketchup. Totuși, în extra sezon, achiziția roșiilor se va dovedi mai costisitoare. Comparativ, ketchup-ul din comerț are avantajul de a fi disponibil în orice perioadă, dar are și un cost – conține adesea aditivi și conservanți, cu impact asupra sănătății tale.
Beneficiile pentru sănătate oferite de ketchup-ul de casă
Ketchup-ul făcut în casă îți permiți să controlezi exact ce ingrediente vei folosi pentru rețetă. Apoi, tu ajustezi ingredientele după propriile preferințe și nevoi de sănătate. Dacă urmezi o dietă cu conținut redus de zahăr sau de sodiu, de exemplu, poți reduce sau înlocui aceste ingrediente. La fel de bine poți folosi roșii BIO sau roșii crescute local, ceea ce sporește calitatea nutrițională a ketchup-ului tău.
De cealaltă parte, ketchup-ul din comerț conține o serie de coloranți artificiali și aditivi alimentari, cunoscuți sub denumirea “E-uri”. Iată câteva exemple:
- E150d (Caramel de sulfit de amoniu): colorant de caramel folosit pentru a conferi ketchup-ului o culoare roșie intensă.
- E330 (Acid citric): este un conservant și un acidifiant, adăugat pentru a îmbunătăți aroma și prelungi durata de valabilitate.
- E415 (Guma xantan): agent de îngroșare adăugat la ketchup pentru a-i da mai multă consistență.
- E202 (Sorbat de potasiu): conservant pentru a împiedica mucegaiurile și drojdie.
- E211 (Benzoat de sodiu).
- E621 (Glutamat monosodic): potențiator de aromă problematic pentru persoanele care sensibile.
Este important de reținut că prezența acestor aditivi în ketchup-ul din comerț nu înseamnă neapărat că produsul este nesănătos, dar unii consumatori preferă să evite aditivii din cauza alergiilor, a sensibilităților sau a preocupărilor legate de sănătate. Întotdeauna este o idee bună să citești eticheta oricărui produs alimentar înainte de a-l cumpăra!
Ketchup-ul din comerț și impactul asupra mediului
Ketchup-ul pe care îl regăsești în oferta magazinelor este ambalat în plastic sau sticlă care, chiar dacă este reciclabil, contribuie la poluarea mediului. Atunci când alegi să îți faci propriul ketchup acasă poți refolosi sticlele și borcanele, iar astfel să contribui la reducerea amprentei de carbon.