Utilizatorii internetului şi vizitatorii reţelelor sociale, ar trebui să se pregătească pentru o creştere a atacurilor online ce au ca scop principal “monetizarea” vulnerabilităţilor. Atacatorii profită de traficul online crescut din perioada sărbătorilor, când oamenii obişniesc să schimbe între ei felicitari electronice, pentru a fura informaţii confidenţiale sau pentru a infecta calculatoarele acestora.
Tentativele de fraudă pe internet se folosesc de tehnici de manipulare socială pentru a convinge utilizatorul să acţioneze, spre exemplu prin descărcarea şi instalarea unui troian. Aceste tentative iau cel mai adesea forma mesajelor e-mail dar se prezintă cu o frecvenţă sporită şi notificările şi chat-ul de pe siturile reţelelor sociale. Utilizatorul este atras prin link-uri către o varietate de aplicaţii, jocuri, ”clipuri amuzante”, etc.
În 2007, mii de oameni au primit un e-mail amuzant cu un schelet dansator. Acesta redirecţiona utilizatorul către un site ce conţinea scripturi java infectate. Ele exploatau vulnerabilităţile de securitate ale navigatoarelor de web pentru a infecta alte calculatoare.
Prin accesarea sitului pe care îl primiţi prin e-mail sau îl găsiţi pe alte situri, sunteţi redirecţionat fie către o sursă de malware ascuns (diferite tipuri de troieni, viermi digitali, adware etc.) sau către un site maliţios ce oferă aplicaţii aparent necesare vizualizării conţinutului video sau alte tipuri de software. Unele situri se folosesc de felicitări atrăgătoare pentru acelaşi scop. Utilizatorul obişnuit trebuie să treacă de obicei prin mai multe ferestre de confirmare pînă este adus la pagina ce necesită informaţiile personale pentru plată, exact ceea ce urmăresc infractorii.
Randy Abrams, Director of Technical Education la birourile ESET din San Diego avertizează: atenţie la Twitter în această perioadă de Halloween. Aş fi surprins dacă Twitter nu ar fi folosit extensiv pentru a trimite link-uriI către situri maliţioase. Reţeaua aceasta este perfectă pentru acest tip de abuz şi pentru folosirea amplă a adreselor mascate, ceea ce face atât de simplă ascunderea link-urilor dăunătoare. În mod similar cu Twitter, şi Facebook oferă notificări cu privire la activităţile prietenilor iar utilizatorii acestuia ar trebui să fie de asemenea vigilenţi. La fel de vigilenţi ar trebui să fie şi deţinătorii platformelor de mesagerie, spre exemplu MSN şi ICQ.
ESET recomandă să nu accesaţi link-uri necunoscute sau să deschideţi e-mail-uri suspecte, de pildă cele care nu conţin informaţii despre sursă sau sunt scrise numai cu majuscule, abundă de semne de exclamare sau se referă la conţinut ce nu are legătură cu dumneavoastră. Pentru a reduce riscul expunerii la astfel de fraude, este recomandat să schimbaţi periodic parolele la conturile online, e-mail sau reţelele sociale şi să efectuaţi actualizări sistematice ale sistemului de operare şi software-ului antivirus.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}