Mediul de afaceri din România, tot mai matur și mai performant, urmează în mod obișnuit trendurile consemnate în zona business în țările dezvoltate – o sursă de inspirație mereu utilă pentru preluarea modelelor de succes, prin adaptarea la piața locală. Într-o economie tot mai efervescentă, cu diverse provocări internaționale, naționale și chiar locale, nevoia de eficientizare a tuturor proceselor este evidentă.
Managementul trebuie să aibă capacitatea de a orienta rapid cursul organizației, pe baza unor analize exacte, având mereu controlul deplin al modului în care decurge activitatea de afaceri. În acest sens, utilitatea unui instrument software de tip ERP se remarcă nu doar în corporații, ci și în IMM-uri care au depășit un anumit nivel al business-ului, țintind o poziție superioară.
Sursa foto
Ce înseamnă ERP, software-ul implementat în tot mai multe companii
Un sistem de planificare a resurselor întreprinderii (abreviat ERP, sintagmă din engleză – Enterprise Resource Planning) este un instrument software complex care ajută întreaga firmă, facilitând integrarea tuturor informațiilor într-o platformă unică. Soluția bazată pe tehnologie de ultimă generație ajută la gestionarea organizației, prin susținerea automatizării și controlul deplin. De la finanțe și contabilitate, până la managementul resurselor umane, producție, furnizori, clienți, lanț comercial complet – totul este integrat pentru creșterea eficienței în gestionarea activităților specifice.
Un sistem modern ERP va asigura astfel transparența datelor în companie, accesul instant la informațiile necesare, analize și rapoarte complexe. Desfășurarea activității va putea deveni mult mai cursivă, resursele fiind folosite mereu în mod corect. Controlul este realizat pe bază de acces securizat, se poate stabili exact ce persoane din organizație introduc date și ce persoane pot avea acces la aceste informații, pe diverse niveluri. Astfel, securitatea datelor este permanent asigurată.
Sistemele ERP, în plină evoluție
Sunt multe decenii de când ERP a ajuns să fie considerat o necesitate în marile corporații internaționale. De-a lungul timpului, sistemul s-a dezvoltat, capacitățile acestuia devenind și mai complexe, în pas cu evoluția tehnologiei. Aplicații web, cloud, integrări – iată noi elemente și funcții din universul ERP, care au adus experiența unui astfel de sistem la nivelul necesităților actuale din mediul de afaceri, devenit mai competitiv decât oricând.
Sistemele ERP sunt programe modulare, adaptate în funcție de modul de organizare al companiilor în care sunt implementate. Baza de date este comună, dar anumite elemente pot funcționa independent. Fiecare arie de activitate a companiei este acoperită de către o aplicație specifică din cadrul modulelor unui sistem ERP, care funcționează integrat.
Printre ariile de maxim interes, se evidențiază gestiunea (stocuri, furnizori, plăți, încasări), planificarea și urmărirea producției, contabilitatea și salarizarea, evidența mijloacelor fixe și calculul amortizării, managementul relațiilor cu clienții. Rapoarte, analize, prognoze complexe pot fi generate oricând, chiar și de la distanță, determinând un control optim din partea managementului.
În România, una dintre cele mai apreciate soluții ERP este Charisma ERP: “Cu peste 20 de ani de experiență, sistemul Charisma software ERP este liderul pentru soluții și servicii de tip ERP din România, fiind implementat cu succes de peste 500 de clienți din 8 industrii strategice. Astfel, Charisma software ERP înglobează know-how de business valoros, validat în proiecte derulate împreună cu top companii din sectoarele economice cărora li se adresează”, se precizează pe website-ul oficial.
Sistemul Charisma ERP permite o proiecție unică a întregii activități, contribuind la reducerea costurilor operaționale, integrarea fluxurilor de lucru și creșterea agilității companiei. Cu arhitectură modulară, foarte flexibilă și scalabilă, se optimizează și simplifică gestiunea resurselor unor organizații complexe, indiferent de dimensiune.