Skanska, una dintre cele mai importante companii de dezvoltare și construcții din Europa, a obținut certificarea WELL Health & Safety Rating pentru 8 proprietăți din 3 țări: România, Polonia și Republica Cehă. Între ele sunt incluse proiectele Equilibrium 1 și Campus 6.2 ce devin astfel primele clădiri de birouri din România care reușesc să obțină această certificare. Skanska este primul dezvoltator de birouri din regiune care îndeplinește cele mai noi cerințe impuse de forul de la International WELL Building Institute pentru locații (multiple) standard. Skanska insistă asupra importanței certificării clădirilor pentru a oferi oamenilor încrederea necesară în procesul de revenire la birou și intenționează să obțină certificarea WELL Health & Safety Rating pentru toate proprietățile sale.
Pentru o siguranță sporită a spațiilor de lucru și adaptarea lor la provocările realității actuale, Skanska a decis ajustarea clădirilor prin implementarea unui plan de măsuri sanitare și de dezinfectare, precum și a unui management al calității aerului în birouri, dar și a unor soluții avansate pentru a reduce contactul prin atingere a suprafețelor.
Aceste măsuri și protocoale de siguranță au fost implementate pentru a permite menținerea unor reguli de distanțare socială adecvate și pentru a-i ajuta pe oameni să fie în siguranță. Noile măsuri au fost recent aprobate de International WELL Building Institute, ceea ce confirmă faptul că 8 clădiri din portofoliul Skanska au îndeplinit cu succes cerințele pentru a obține certificarea WELL Health-Safety Rating. Proiectele Skanska care au obținut certificarea sunt:
- Prima fază a proiectului Equilibrium din București (România)
- Cea de-a doua fază a proiectului Campus din București (România)
- Prima fază a proiectului Centrum Południe din Wrocław (Polonia)
- Prima fază a proiectului Wave din Gdańsk (Polonia)
- Cea de-a doua fază a proiectului Spark din Varșovia (Polonia)
- Două clădiri din Brama Miasta aflate în Łódź (Polonia)
- Parkview din Praga (Republica Cehă).
În plus, cea de-a treia clădire a proiectului Campus – Campus 6.3 – se află în plin proces de obținere a certificării WELL Health & Safety Rating, proiectul fiind în acelați timp în proces de auditare pentru obținerea certificării WELL.
Proiectele certificate acoperă un spațiu total de birouri de aprox. 162.000 mp. Ele au fost verificate, printre altele, și în ceea ce privește procedurile sanitare și de igienizare, programele de pregătire pentru situații de urgență, dar și managementul calității aerului și a apei. Aceste caracteristici fac parte din noua strategie Skanska denumită „Care for Life Office Concept”. Noua strategie Skanska include recomandări și consultanță cu privire la igienă, protocoale de siguranță, ajustarea tehnologiilor existente în clădirile Skanska și reorganizarea zonelor de birouri.
„În era unei pandemii, Skanska – din rolul unui dezvoltator responsabil – dorește să asigure sănătatea și siguranța oamenilor în clădirile de birouri. Indiferent de situația actuală, birourile joacă un rol imens în crearea unor culturi organizaționale și de colaborare, dar și în menținerea relațiilor între angajați sau echipe. Noi am început să implementăm tehnologii inovatoare ce reduc sau elemină contactul cu suprafețele cu mult înainte de pandemie, iar cu timpul, au devenit un standard pe piețele noastre de-a lungul anilor”, a declarat Jacob Møller-Nielsen, Vice Președinte Executiv al Centrului de Excelență din cadrul diviziei de dezvoltare comercială Skanska din Europa Centrală și de Est.
„Suntem mândri că opt dintre proiectele noastre au obținut certificarea WELL Health-Safety Rating. Acest lucru nu numai că dovedește calitatea superioară a spațiilor noastre, ci confirmă și consecvența noastră, dar și faptul că soluțiile implementate până acum sunt adaptate pentru a face față situației actuale de pandemie și sunt gata să răspundă nevoilor chiriașilor noștri și ale angajaților acestora”, a continuat Jacob Møller-Nielsen.
“Felicitări celor de la Skanska Commercial Development Europe pentru că au obținut certificarea WELL Health-Safety Rating pentru opt proprietăți din Europa de Est și pentru că a deschis calea în a acorda prioritate sănătății și siguranței oamenilor săi în tot acest timp. Skanska a implementat în Europa de Est intervenții operaționale importante ce au fost susținute de dovezi științifice care să le permită angajaților și chiriașilor să aibă încredere în mediul de lucruși să se întoarcă la birou”, spune Rachel Hodgdon, Președinte și CEO al International WELL Building Institute (IWBI).
Certificarea WELL Health-Safety Rating este o evaluare bazată pe dovezi ce sunt verificate de terțe entități atât pentru clădiri noi, cât și pentru clădiri existente, dar și pentru tipuri de facilități ce se concentrează pe politici operaționale, protocoale de întreținere, implicarea părților interesate și planuri de urgență. Certificarea este concepută pentru a împuternici proprietarii și operatorii să ia măsurile necesare pentru a acorda prioritate sănătății și siguranței chiriașilor, vizitatorilor și altor părți interesate. Certificarea WELL Health-Safety Rating poate ajuta deoarece ghidează utilizatorii în a pregăti spațiile pentru ca aceștia să reintre într-un mediu de lucru post-COVID-19, ceea ce stimulează încrederea pentru chiriași.
Scopul principal al certificării este de a pregăti companiile pentru potențiale viitoare situații de urgență și de a le permite să intre din nou în spații rapid și eficient. „Una dintre valorile esențiale ale Skanska este ‘Care for life’, așa că prin obținerea certificării WELL Health-Safety Rating vrem să contribuim la crearea unor medii de lucru sigure și la reducerea riscului de îmbolnăvire. Ca lideri de piață, dorim să dovedim industriei că este posibil să mergem la birou, în ciuda circumstanțelor nefavorabile cu care ne confruntăm”, adaugă Jacob Møller-Nielsen.