Liliana Corobca
Editura Tritonic
Initial trebuia sa fie parte a unui studiu despre cenzura ceausista. Demersul a dus insa la descoperirea a numeroase documente si la strangerea unui material vast, totul oferind posibilitatea de a strange descoperirile intr-o lucrare cu un subiect special: epurarea cartilor in Romania.
Trebuie spus ca aceasta lucrare beneficiaza de o prefata ampla, o introducere complexa a autoarei in subiect. Aflam astfel o multime de informatii interesante – sa nu uitam ca munca autoarei e una de documentare si ca urmare si rezultatele deosebite.
Urmeaza apoi partea cea mai mare a cartii si anume prezentarea documentelor propriu-zise din perioada amintita in titlu. Din nou prilej pentru descoperiri interesante; o lectura a unor documente cu un continut a fost considerat a fi cenzurat nu naste decat curiozitate. Documentele inedite din fondurile Arhivelor Nationale (sunt aproximativ 130 de astfel de materiale adunate in carte) sunt structurate in trei parti, amintite chiar de autoare: "I. Primele masuri privind „defascizarea”. Rolul Comisiei Aliate de Control si al cenzorilor sovietici (documente din anii 1944-1948); II. Panorama epurarilor din anii 1948-1951 (rapoarte despre epurarea cartilor pe intreg teritoriul romanesc); III. Evolutia procesului de „purificare” a publicatiilor. Controlul Directiei Generale a Presei si Tipariturilor (cele mai reprezentative documente din anii 1952-1964).".
O altfel de carte – mai concret spus o lucrare-document – pe care va invitam sa o cititi si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.