Sâmbătă, 20 septembrie, de la ora 17.55, TVR 1, TVR HD şi TVR+ transmit a doua parte a trilogiei Wild Carpathia, declaraţia britanică de dragoste faţă de valorile autentice româneşti.
A doua parte a seriei Wild Carpathia prezintă la TVR 1, TVR HD şi TVR+ frumuseţile din zona de sud a Munţilor Carpaţi, începând de la Porţile de Fier şi vechea staţiune romană Băile Herculane, trecând prin zona mai puţin cunoscută a Văii Cernei, către Parcul Naţional Cozia. Sâmbătă, 20 septembrie, de la 17.55, telespectatorii vor ajunge şi la Castelul Peleş, unde A.S.R. Principesa Margareta a României a acordat un interviu realizatorilor. Imaginile ne poartă apoi către Dunăre, cu delta sa – a doua ca mărime din Europa, dar cea mai bine conservată – unde telespectatorii vor fi invitaţi să parcurgă labirintul canalelor. Acest ecosistem vital este ameninţat de multiple pericole, însă există implicare în ceea ce priveşte conservarea sa.
Partea a doua a seriei Wild Carpathia – De la munţi la mare – a avut premiera la Londra în 5 iunie 2013 – cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului – la prestigioasa British Academy of Film and Television Arts (BAFTA), în prezenţa unor membri ai Casei Regale a României, a unor oficialităţi guvernamentale de la Bucureşti, a unor reprezentanţi ai Ambasadei României la Londra.
Partea a doua Wild Carpathia – De la munţi la mare (WILD CARPATHIA – From the Mountains to the Sea, Marea Britanie, 2013) a fost de asemenea produsă de echipa formată din Alasdair Grant (camera şi co-producător) şi Charlie Ottley (scenariu şi prezentator).
Despre seria Wild Carpathia la TVR:
Seria Wild Carpathia este o trilogie aparte de filme documentare despre minunile naturii din munţii şi pădurile României. Prezentatorul şi poetul Charlie Ottley, care semnează şi scenariul seriei, îşi conduce telespectatorii prin ţara noastră şi le dezvăluie satele tradiţionale, mănăstirile, cultura autentică. De la splendidele rezervaţii naturale din Transilvania şi până la Delta Dunării, realizatorii au descoperit zone întinse al căror peisaj a rămas neschimbat de mii de ani. Seria poate fi urmărită sâmbăta, timp de trei săptămâni, de la 17.55, la TVR 1, TVR HD şi online, pe tvrplus.ro.
De-a lungul celor trei episoade, telespectatorii fac cunoştinţă cu o gamă largă de personaje, de la ciobani, ecologişti, meşteşugari şi până la alteţe regale, cu toţii implicaţi în păstrarea şi conservarea ultimelor zone sălbatice din Europa. Seria surprinde fragilitatea unor ecosisteme unice, habitat al lupilor, râşilor şi al celei mai numeroase populaţii de urşi din Europa şi arată de ce merită să fie conservate pentru generaţiile viitoare.
Wild Carpathia – Transilvania (WILD CARPATHIA – Transylvania, Marea Britanie, 2011), prima parte a seriei britanice Wild Carpathia, a fost difuzată de TVR 1, TVR HD şi pe TVR+ pe 13 septembrie. Este unul dintre cele mai frumoase filme despre România, prezentând frumuseţea Munţilor Carpaţi din ţara noastră, în încercarea de a le arăta străinilor extrema diversitate a faunei şi florei, dar şi pentru a ne ajuta să ne dăm seama de ce „comoară nepreţuită" dispunem şi pe care suntem datori să o conservăm pentru generaţiile viitoare.
În ultima parte a trilogiei, Wild Carpathia – Veşnic sălbatici (WILD CARPATHIA – Wild Forever, Marea Britanie, 2013) călătorim prin nordul ţării, din Maramureş, unde suntem martorii unor festivaluri tradiţionale şi nunţi, până la bisericile pictate din Bucovina.
Seria Wild Carpathia poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.