conferinţă la Bruxelles cu privire la competenţele lingvistice şi competitivitate
Doar limba engleză nu este un catalizator suficient pentru comerţ. Aceasta este una din principalele concluzii ale unei conferinţe foarte importante intitulate „Limbile străine semnifică comerţ”, care se desfăşoară la Bruxelles pe 21 septembrie. Evenimentul reuneşte peste 250 de reprezentanţi ai micilor şi marilor întreprinderi, ai sindicatelor, ai camerelor de comerţ, factori politici de decizie şi profesionişti în domeniul limbilor străine. Împreună, aceştia examinează beneficiile pe care competenţele lingvistice şi abilităţile interculturale le conferă întreprinderilor comerciale. Deşi limba engleză îşi va menţine rolul de „lingua franca” în mediul comercial mondial, competenţele lingvistice suplimentare, în combinaţie cu competenţele interculturale pot furniza un avantaj competitiv. Cu ocazia acestei conferinţe a fost lansat, de asemenea, un nou Forum de afaceri privind multilingvismul, care va examina modalitatea în care se poate folosi operaţional multilingvismul pentru a da valoare maximă rezultatelor întreprinderilor. În mesajul de deschidere, Leonard Orban, comisarul european responsabil pentru multilingvism, a explicat semnificaţia evenimentului: „Aceasta este o reuniune unică: sunt reprezentate interesele întreprinderilor şi ale angajaţilor; ale specialiştilor în domeniul limbilor străine şi ale cadrelor didactice; ale factorilor politici de decizie; şi ale persoanelor fizice interesate. Inaugurarea unei dezbateri privind limbile străine şi comerţul este o oportunitate foarte necesară pentru toţi factorii interesaţi, iar aceasta ar trebui să declanşeze o schimbare a atitudinilor şi să conducă la rezultate reale.”
În rândul reprezentanţilor importanţi ai mediului de afaceri în cadrul conferinţei se aflau Vicontele Etienne Davignon, ministru de stat şi preşedinte al Consiliului Brussels Airlines; Simonetta Luz Afonso – preşedinte al Institutului Camões; António Gomes de Pinho – preşedinte al Consiliului de administraţie al Portgás şi al Fundaţiei Serralves, Portugalia; Hermann Funk – profesor la Universitatea Jena; Paul Garrido – responsabil pentru resursele umane, Bouygues Entreprises Franţa-Europa; Peter Mathews – preşedinte şi director de management al Black Country Metals Ltd, Regatul Unit. De asemenea, la conferinţă sunt prezenţi reprezentanţi ai altor societăţi europene.
Conferinţa a fost convocată ca urmare a rezultatelor cercetărilor, publicate la începutul acestui an (a se vedea de asemenea IP/07/230), care arată că lipsa competenţelor lingvistice conduce la pierderea oportunităţilor în domeniul afacerilor. Societăţile care au o abordare strategică a comunicării multilingve s-au dovedit a fi capabile să înregistreze creşteri ale vânzărilor la export cu mai mult de 40%, în comparaţie cu concurentele lor, care nu au o strategie lingvistică formală.
Acelaşi studiu a arătat mai departe că, deşi limba engleză este pe primul loc ca „lingua franca” pentru comerţul internaţional, există o cerere din ce în ce mai mare pentru alte limbi. În timp ce o pătrime din societăţile intervievate şi-au exprimat nevoia de a-şi ameliora cunoştinţele de limbă engleză, o proporţie similară şi-a exprimat nevoia de a-şi extinde cunoştinţele spre limba germană sau franceză, iar limbile spaniolă şi rusă ocupă un loc important în cadrul priorităţilor. Numeroase societăţi – în special cele mari – au pus accentul, de asemenea, pe interesul lor pentru limbile noneuropene cum ar fi limba chineză, arabă şi urdu, datorită faptului că acestea încearcă să pătrundă pe pieţele noneuropene.
În conformitate cu un studiu recent realizat în Regatul Unit, numărul de persoane din lumea întreagă care învaţă limba engleză va atinge aproximativ 2 miliarde în următorii 10-15 ani. Contrar convingerii comune, acest fapt este, în realitate, o veste proastă pentru vorbitorii monolingvi de limbă engleză. Un studiu anterior, realizat de organizaţia CILT asupra impactului competenţelor lingvistice asupra economiei Regatului Unit, a arătat că societăţile britanice înregistrează acelaşi volum de exporturi către Danemarca, cu o populaţie de 5 milioane de locuitori, ca şi către America Centrală şi de Sud, cu o populaţie de 390 de milioane de locuitori.
Ca o acţiune ulterioară Conferinţei privind comerţul, va fi lansat un nou Forum de afaceri privind multilingvismul, sub preşedinţia Vicontele Davignon. Forumul de afaceri va reuni un număr redus de directori europeni care vor identifica modul în care societăţile pot să utilizeze operaţional gestionarea limbilor străine, ca parte a eforturilor acestora de a da o valoare maximă performanţei lor economice.
{mosloadposition user10}