Timișoara este primul oraș din România pe străzile căruia a circulat un tramvai electric, orașul unde a fost editat primul ziar din România și primul oraș cu o stradă asfaltată din țara noastră. În acest context, nu mai este o surpriză faptul că tot Timișoara a devenit și primul oraș din România – dar și de pe întreg continentul european – cu străzi iluminate electric, pe 12 noiembrie 1884. Acum 130 de ani, pe 12 noiembrie, în Timișoara au fost inaugurate 731 de lămpi stradale, care au transformat complet aspectul nocturn al oraşului, reprezentând un exemplu urmat ulterior și de alte orașe din România și din Europa.
Cu ocazia împlinirii a 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, în cadrul proiectului City of Energy, Enel pune la dispoziție unul din posturile sale de transformare ca suport pentru o lucrare de artă dedicată acestei premiere. Este vorba despre postul din Piața Mărăști, care a fost transformat de artistul Alex Baciu într-o operă de artă ce elogiază inovația de acum 130 de ani, precum și unicitatea orașului pe harta Europei.
Transformarea vizuală iese din tiparele clasice ale street art-ului, incluzând elemente şi tehnici care integrează postul de transformare în peisajul citadin, printre acestea numărându-se și elemente pictate cu vopsea fosforescentă, ce va fi iluminată noaptea așa cum, acum 130 de ani, o făceau cele peste 700 de lămpi stradale.
În Timișoara, Enel se află deja la al treilea post de transformare pictat în cadrul proiectului City of Energy – după ce, anul trecut, a inaugurat o altă lucrare semnată de artistul plastic Flaviu Roua, cunoscut sub numele de stradă Jones, iar în anul 2012 Alex Baciu şi „The Orion” au pictat un alt post de transformare având ca temă energia vizuală, respectiv acea energie pe care o extragem din toate lucrurile ce se petrec zilnic.
La nivel național, proiectul City of Energy a ajuns deja la al patrulea an de existență, timp în care a inaugurat peste 20 de posturi de transformare în București, Constanța și Timișoara.
Proiectul City of Energy a debutat în 2011 cu un concurs de design susţinut de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Pătrată, Aitch, Noper şi Kitră și a continuat cu o expoziție de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.
În 2012, campania a continuat cu o nouă provocare ce i-a încurajat pe tinerii pasionați de artă urbană să se lase inspirați de energie și să aprindă orașul în culori în cadrul unui nou concurs de design. Evenimentul a adus împreună atât artiști urbani, skateri, rolleri, cântăreți și DJ care au animat Parcul Tineretului din capitală.
Din 2013, Enel România a început să ofere în mod oficial posturile sale de transformare din București, Constanța și Timișoara artiștilor străzii, care le-au transformat din simple construcții utilitare în adevărate opere de artă, capabile să înfrumusețeze întreg spațiul în care sunt plasate. Până acum, portofoliul de posturi transformate în opere de artă de Enel România a ajuns la peste 20.
În Bucureşti, doar până la finalul anului 2013, proiectul a lăsat în urmă o uriaşă carte de colorat, umplută de culoare cu ajutorul a zeci de copii, părinţi si bunici, primul anamorfic din România, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock şi alte două posturi de transformare ce sintetizează, prin portretele unor personalităţi marcante, sute de ani de istorie a electricităţii. În Constanţa, Enel a celebrat ziua Biodiversităţii, dedicând un post de transformare speciilor de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariţie sau ameninţate cu dispariţia în zona Dobrogei şi a Mării Negre.
Anul acesta, proiectul City of Energy a debutat în cadrul Turneului de Tenis ATP Năstase Țiriac, unul din posturile de transformare ale Enel din apropierea Arenelor BNR devenind, peste noapte, o operă de artă urbană – cei patru pereţi ai acestuia devenind purtători ai simbolurilor sportului alb, într-o operă de artă modernă semnată de artistul Allan Dalla. Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviației române în Parcul Kiseleff, sub semnătura artiştilor urbani Fear şi Suflo, unul în zona Grozăvești, dedicată vieții active a studenților și tinerilor și unul lângă Piața Giulești, reprezentând cele mai frumoase castele din România. Enel România a sărbătorit anul acesta și Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare Mării Negre și simbolurilor marine. Postul de transformare, situat în zona cluburilor din Mamaia, a fost pictat de artistul constănțean Mihai Comănescu, cunoscut sub pseudonimul de Boeme, ca parte a proiectului City of Energy.
Mai multe informații despre proiectul City of Energy găsiți pe contul de Facebook Enel Sharing România și pe contul de Tumblr dedicat City of Energy.