- Enel a obținut cea mai înaltă poziție în Indicele Refinitiv pentru Diversitate și Incluziune din 2020 în categoria „Utilități Electrice și Producători Independenți de Energie”
- Realizatorii indicelui au apreciat atenția acordată de Enel diversității de gen, politicilor de incluziune la locul de muncă și dezvoltării capitalului uman
Roma – Enel ocupă prima poziție în categoria industrială „Utilități Electrice și Producători Independenți de Energie” a Indicelui Refinitiv pentru Diversitate și Incluziune, clasându-se pe locul 17 în Top 100 al indicelui dezvoltat de furnizorul global de date financiare Refinitiv. Indicele evaluează peste 7.000 de companii pentru performanțele obținute în domeniul diversității și incluziunii, în baza informațiilor disponibile public și colectate de Refinitiv din rapoartele instituționale ale companiilor și din media.
„Diversitatea reprezintă un motor al creșterii business-ului prin ideile și abordările inovatoare pe care inevitabil le generează”, a declarat Francesco Starace, CEO și director general al Enel. „Diversitatea mediilor în cele 30 de țări în care suntem prezenți este unul dintre cele mai valoroase și prețuite active ale noastre. Drept urmare, prezența noastră în Top 25 al Indicelui Refinitiv pentru Diversitate și Incluziune, în fruntea categoriei industriei utilităților electrice în 2020, demonstrează că principiile egalității de șanse și demnității, care sunt încorporate în operațiunile noastre zilnice la nivel mondial, sunt cheie pentru succesul modelului nostru de afaceri durabil. Bogăția noastră din perspectiva diversității continuă să atragă tot mai mult atenția investitorilor dispuși să integreze diversitatea și incluziunea în deciziile lor de investiții.”
Indicele Diversitate și Incluziune clasifică primele 100 de companii cotate la bursă cu cele mai diverse și incluzive locuri de muncă la nivel global, măsurate prin 24 de indicatori din patru categorii cheie: diversitate, incluziune, dezvoltare profesională și controverse. Indicele este apoi calculat prin evaluarea fiecărei valori în baza importanței companiei pe piață și a modului în care fiecare companie se compară cu celelalte din aceeași industrie.
Includerea Enel în acest clasament este rezultatul inițiativelor sale care vizează promovarea prezenței femeilor în Consiliul de Administrație și în funcții de conducere, precum și promovarea integrării angajaților cu dizabilități, îmbunătățirea formării competențelor angajaților, aducerea de beneficii sociale și găsirea de soluții pentru asigurarea echilibrului dintre viață personală și cea profesională pentru toți angajații companiei.
Cu o prezență în peste 30 de țări, diversitatea și incluziunea sunt esențiale pentru cultura și strategia corporativă a Enel. Grupul a adoptat o politică privind drepturile omului în 2013, o politică specifică de promovare a diversității și incluziunii la locul de muncă în 2015, precum și o politică globală împotriva hărțuirii la locul de muncă în 2019. Aceste acțiuni urmează aderarea la principiile de împuternicire a femeilor, susținute de Global Compact al ONU și UN Women, și sunt în conformitate cu obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU pe care Enel le susține în mod proactiv.
Aceste angajamente sunt puse în practică prin dezvoltarea de soluții inovatoare pentru a promova diversitatea și incluziunea de-a lungul lanțului valoric al Enel. În special, dizabilitatea este unul dintre domeniile prioritare în abordarea Enel către diversitate și, din acest motiv, Grupul s-a alăturat inițiativei „Valuable 500”, o mișcare globală care solicită participarea a 500 de companii private care vizează punerea în evidență a valorii economice, sociale și economice a persoanelor care trăiesc cu dizabilități în întreaga lume. Printre astfel de proiecte, Enel extinde și în alte țări aplicația App Pedius pentru persoanele cu deficiențe de auz, lansată inițial în Italia și bazată pe tehnologia de recunoaștere a vocii și transformarea acesteia în text. Sprijinul acestei aplicații este esențial pentru colegii cu deficiențe de auz în gestionarea zilnică a întâlnirilor virtuale și a coordonării în 19 țări. Datorită acestei aplicații, un angajat cu deficiențe de auz poate coordona acum toate activitățile robotizate, inclusiv dronele, care sunt utilizate în funcționarea și întreținerea centralelor regenerabile ale Enel prin „programul RoBoost”. Informații suplimentare despre angajamentele și acțiunile Enel în acest domeniu pot fi găsite aici: https://www.enel.com/media/explore/search-press-releases/press/2019/11/enel-joins-valuable-500-global-miscarea-care-pune-dizabilitatea-pe-agendele-de-afaceri.
Refinitiv este unul dintre cei mai mari furnizori globali de date și soluții pentru piețele financiare, deservind peste 40.000 de instituții din aproximativ 190 de țări. Compania oferă date și informații, platforme de tranzacționare și open data, precum și platforme tehnologice, conectând comunitatea piețelor financiare globale.
Poziția de lider în sustenabilitate a Enel este recunoscută la nivel global prin prezența grupului în mai mulți alți indici de sustenabilitate renumiți, precum și în clasamente, cum ar fi indicii MSCI ESG Leaders, Dow Jones Sustainability Indices, CDP Climate “A” List, indicii Euronext Vigeo-Eiris 120, seria FTSE4Good Index, indicele STOXX Global ESG Leaders, ratingul „Prime” ISS, Bloomberg Gender Equality Index, Equileap Gender Equality în clasamentul pe Europa, clasamentul Cele mai Sustenabile 100 de Corporații din Lume al Corporate Knights Global, indicii ECPI și Thomson Reuters / S-Network ESG Best Practices Indices.
Enel atrage din ce în ce mai mult atenția investitorilor responsabili social, a căror participație în companie este în continuă creștere, reprezentând aproximativ 10,8% din capitalul social al grupului în 2019, aproape dublu față de nivelul din 2014. Această creștere, care este în concordanță cu recunoașterea importanței elementelor nefinanciare în crearea unei valori durabile pe termen lung, reflectă consolidarea poziției de lider global în domeniul sustenabilității a Enel.