Roma – Enel a fost recunoscut de International Financing Review (IFR), cel mai important furnizor mondial de informații pentru piața de capital la nivel mondial, drept Emitentul Sustenabil al anului în cadrul IFR Awards 2020. Premiul, primit de Enel pentru al doilea an consecutiv, recunoaște angajamentul Grupului față de strategia durabilă materializată prin inovațiile aduse pe piețele financiare de noua gamă de instrumente de finanțare legate de abordarea obiectivelor de sustenabilitate.
Noul Cadru de Finanțare legat de Sustenabilitate al Enel a încorporat strategia sa de sustenabilitate în toate instrumentele, inclusiv obligațiuni, împrumuturi și documente comerciale. În 2020, Grupul a inovat și pe piața instrumentelor derivate, cu prima operațiune bilaterală de tip cross-currency swap asociată obiectivelor de sustenabilitate, la nivel mondial.
„Pentru grupul nostru, sustenabilitatea înseamnă valoare”, a declarat Alberto De Paoli, directorul financiar al Enel. „Premiile IFR confirmă această ecuație, prin recunoașterea cadrului nostru de finanțare legat de sustenabilitate, un instrument inovator pe care l-am lansat primii și care de atunci a fost preluat de alți jucători din întreaga lume. Flexibilitatea cadrului ne permite să adăugăm relativ ușor alte instrumente de finanțare și avem în vedere noi instrumente asociate obiectivelor de sustenabilitate pentru 2021.”
Enel a selectat doi indicatori de performanță pentru cadru, concentrându-se pe reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din domeniul de aplicare 1 și creșterea procentului de energie regenerabilă, în conformitate cu Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă 13 „Acțiune climatică”, respectiv ODD 7 „Energie accesibilă și curată”. Obiectivele de performanță în materie de sustenabilitate vor fi actualizate continuu pe măsură ce planul strategic al grupului este revizuit anual.
O treime din datoria brută a Enel este acum sustenabilă și se preconizează ca aceasta să ajungă la aproape 50% în 2023 și la peste 70% în 2030 prin refinanțare și contractarea de noi împrumuturi sustenabile, așa cum a fost evidențiat în noiembrie 2020, în prezentarea Planului Strategic 2021-2023 care include viziunea companiei pe 10 ani, până în 2030.
În mai 2020, Enel a emis un împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate de 5 miliarde de euro, urmat, în aceeași lună, de un prim program de acest tip, cu țintă garantată pentru împrumuturi de tip Euro-Commercial Paper de până la 6 miliarde de euro, ambele legate de ODD 7 al ONU.
Noul cadru a fost lansat împreună cu prima obligațiune asociată obiectivelor de sustenabilitate în lire sterline, cu prima operațiune bilaterală de tip cross-currency swap asociată obiectivelor de sustenabilitate și cu o altă emisiune de obligațiuni asociate sustenabilității în valoare de 1 miliard de euro.
Programul de obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate pe șapte ani, în valoare de 500 de milioane de lire sterline, a fost aliniat principiilor Asociației Internaționale a Pieței de Capital (ICMA) pentru obligațiunile asociate obiectivelor de durabilitate, cu o opinie secundară de la Vigeo Eiris și s-a dovedit a avea un mare succes după subscrieri în valoare de peste 3 miliarde de lire sterline.
Prin această tranzacție, Enel a devenit prima companie care a emis obligațiuni asociate obiectivelor de sustenabilitate în toate cele trei valute majore (dolari, euro și lire sterline) pentru a-și crește baza de investitori. Acest succes a permis Enel să cuantifice valoarea măsurilor sale sustenabile, prin estimarea unei „prime de sustenabilitate” medii de aproximativ 15 puncte de bază în cadrul tranzacțiilor.
Enel a emis, de asemenea, un instrument derivat inovator de 500 de milioane de schimbare a lirelor în euro. Prima tranzacție de tip cross-currency swap legată de sustenabilitate a fost unul dintre primele instrumente de datorie sustenabilă care a necesitat o contraparte bancară care să corespundă angajamentelor legate de indicatorii de performanță ai unei companii.