castigatorii competitiei PlayEnergy 2013, alaturi de Giovanni Puglisi, presedintele Comisiei Unesco din Italia
· Peste 443.000 de elevi au participat la competiție, din școli de toate tipurile și nivelurile din 10 țari în care activeazã Enel
· Cântãreața italianã Giorgia a transmis un mesaj video studenților
· Elevi români premiați la Roma.
Au fost acordate premii câștigãtorilor celei de-a zecea ediții a competiției PlayEnergy, proiectul educațional desfãșurat de Enel din 2003 cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la o culturã energeticã responsabilã printre elevii și profesorii din 10 țari în care compania este prezentã. Câștigãtorii au primit premiile de la președintele Enel, Paolo Andrea Colombo, directorul general executiv al grupului, Fulvio Conti, și președintele Comisiei UNESCO din Italia, Giovanni Puglisi. Cântãreața italianã Giorgia a fost prezentã la evenimentul gãzduit de comedianții italieni „Cantù Project” (Alessio Parenti, Alice Mangioni și Vincenzo Albano) și a transmis un mesaj video elevilor.
Prin PlayEnergy, Enel își reînnoiește angajamentul fațã de tânãra generație, promovând creșterea gradului de conștientizare în domenii precum știința, sustenabilitatea mediului și utilizarea responsabilã a resurselor, oferind materiale didactice cu privire la diverse tipuri de energie. Pentru a crește gradul de înțelegere asupra acestor aspecte, Enel a oferit claselor trei kituri diferite ce cuprind metode de învãțare, adaptate la fiecare nivel școlar, lecții pe teme energetice, informații cu privire la noi tehnologii și un website dedicat multilingvist (playenergy.enel.com), ce include conținut multimedia, materiale pentru panouri interactive (IWB) și știri.
La finalizarea procesului de învãțare, elevii înscriși în competiție din Italia, Brazilia, Chile, Costa Rica, Guatemala, Panama, România, Rusia, Slovacia și Spania au fost invitați sã demonstreze cele învãțate despre energie cu aplicații originale și utilizãri eficiente ale electricitãții. Concursul din 2013 a provocat clasele cu 8 teme, 8 „definiții” ale energiei pentru a-i inspira sã inventeze, sã inoveze și sã foloseascã imaginația: inovare, eficiențã, oportunitãți, creativitate, probleme locale, comunitate, cercetare și viitor. Mai mult, din acest an, circuitul internațional al PlayEnergy integreazã și produsul educațional al Endesa pentru scoliile din Spania, Endesa Educa.
Anul acesta competiția PlayEnergy a primit o recunoaștere prestigioasã, prin patronajul Comisiei UNESCO din Italia.
Rãspunsul din partea școlilor a fost entuziasmant, cu 443.700 de elevi (peste 335,000 numai din Italia) și 8.306 de școli din Italia și strãinãtate implicându-se în proiect. 114.000 de elevi au intrat în competiție, realizând 2.929 de proiecte.
Ceremonia de premiere internaționalã din Roma a reprezentat o oportunitate pentru toți participanții PlayEnergy sã se întâlneascã și sã schimbe idei. Premiile au fost acordate finaliștilor la nivel național și internațional în timpul evenimentului de o zi, cu 12 proiecte câștigãtoare din Italia și 4 din Spania, România, Slovacia și Rusia.
CÂȘTIGÃTORII DIN ITALIA
Câștigãtoare în rândul școlilor primare a fost clasa 5aB de la Școala Santa Dorotea din Arcore, Monza, ajutatã de profesorii Donata Genovesi și Valentina Mattavelli, pentru proiectul “Accendi il colore – La cromoterapia a scuola” (Aprindem culori – cromoterapia în școli).
Clasele 5a IA ABACUS, 3a ITEC și 3a ITET de la Liceul Modesto Panetti din Bari au câștigat la categoria liceelor pentru proiectul “DomoHome – Sistema di gestione domotica di un’abitazione” (DomoHome – casa Automatizatã), co-ordonat de profesorul Francesco Carlucci.
CÂȘTIGATORII DIN ROMÂNIA, SLOVACIA, RUSIA ȘI SPAIN
La eveniment au participat reprezentanți din alte țãri care au intrat în competiție. Câștigãtorul din România a fost clasa 12B (Matematicã/IT) de la Colegiul Național Grigore Moisil din București, care a realizat proiectul „Energie pas cu pas”, sub îndrumarea profesoarei Simona Buiu.
În Slovacia, locul întâi a mers la clasele 1-3, coordonate de profesorii Mária Gachová și Pavol Duša de la Școala SOŠ drevárska din Topo¾èany, cu proiectul „Mașini energice”.
În Rusia câștigãtori au fost clasele 9a și 11a de la Școala nr. 30, Școala nr. 11 și Școala nr. 24 din Asbest, pentru proiectul „Orașul viitorului” coordonat de profesorul Yuliya Anatolievna Okhrimenko.
În Spania, primul întâi a mers la clasa 3 de la Școala Tío Jorge din Zaragoza, îndrumatã de profesoara Vicenta Cañada Vicente pentru proiectul „Zaragoza curatã”.
PREMIILE
Enel a recompensat dedicarea și creativitatea elevilor, profesorilor și școlilor cu o gamã largã de premii high-tech, cu impact redus asupra mediului: scutere electrice, cititoare Kindle, biciclete electrice, kituri pentru experimente științifice electrice, cãști HD, lãmpi cu design, dispozitive electronice pentru traducere, încãrcãtoare solare de telefoane mobile și genți de voiaj. Reflectând devotamentul continuu al companiei fațã de educație, școlile câștigãtoare din Italia pentru fiecare categorie au primit un sistem fotovoltaic de 2kW (școlile care nu au întrunit criteriile tehnice pentru instalare au primit o bursã de 6.000 de euro). Școlile care au ocupat locurile doi și trei au primit premii de 3.500 de euro, respectiv 1.500 de euro. 1.500 de euro au fost acordați și câștigãtorilor de mențiuni speciale.