- Enel Finance International N.V. a plasat pe piață, într-o singură tranșă, o emisiune de obligațiuni asociată obiectivului de sustenabilitate al Enel care vizează reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), contribuind la Obiectivul de Dezvoltare Durabilă 13 al Națiunilor Unite (Acțiune climatică), și în conformitate cu cadrul de finanțare al Grupului
- În conformitate cu Planul Strategic, noua emisiune de obligațiuni contribuie la atingerea obiectivelor Grupului legate de sursele sustenabile de finanțare asupra datoriei totale brute a Grupului, stabilită la aproximativ 65% în 2024 și la peste 70% în 2030.
Roma – Enel Finance International N.V. (“EFI”), compania financiară înregistrată în Olanda, controlată de Enel S.p.A. (“Enel”)¹, a lansat pentru investitorii instituționali o emisiune de obligațiuni în tranșă unică în valoare totală de 750 de milioane de lire sterline, echivalentul a aproximativ 900 de milioane de euro.
Alberto De Paoli, CFO Enel, a precizat: „Facem încă un pas spre atingerea obiectivelor noastre de finanțare sustenabilă. În conformitate cu Strategia Enel, ne așteptăm ca îndeplinirea acestor obiective să conducă la un cost redus al datoriei Grupului și la atingerea obiectivului industrial Net Zero până în 2040 pentru emisiile directe și indirecte, contribuind, în același timp, la independența energetică a țărilor în care operăm.”
Noua emisiune de obligațiuni este legată de atingerea obiectivului de sustenabilitate al Enel referitor la reducerea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scope 1), contribuind, astfel, la Obiectivul 13 de Dezvoltare Durabilă a Națiunilor Unite (Acțiunea Climatică) și în conformitate cu cadrul de finanțare legat de sustenabilitate al Grupului (“Cadru”).
Obligațiunea, garantată de Enel, a fost suprasubscrisă de 3 ori, înregistrând oferte de aproximativ 2.1 miliarde de lire sterline și o participare importantă din partea investitorilor responsabili social, permițând Grupului Enel să-și diversifice baza de investitori.
Succesul noii emisiuni este o recunoaștere evidentă a strategiei de sustenabilitate a grupului și a capacității sale de a genera valoare, care s-au reflectat încă o dată în mecanismul legat de cerere și de preț al emisiunii de obligațiuni.
Se așteaptă ca veniturile din emisiune să fie utilizate de EFI pentru a acoperi nevoile obișnuite de finanțare ale Grupului.
Tranzacția este în conformitate cu Cadrul actualizat ultima dată în ianuarie 2022, care integrează pe deplin sustenabilitatea în planul global de finanțare al Grupului prin obligațiuni și împrumuturi legate de sustenabilitate, SDG Commercial Paper Programmes, Sustainability-Linked Foreign Exchange Derivatives, Sustainability-Linked Rates Derivatives and Sustainability-Linked Guarantees.
Cadrul este aliniat cu „Principiile obligațiunilor asociate obiectivelor de sustenabilitate” ale Asociației pieței de capital internaționale (ICMA) și cu „Principiile de împrumut asociat obiectivelor de sustenabilitate” ale Loan Market Association’s (LMA) , verificate de Second Party Provider V.E.
Odată cu Planul Strategic prezentat comunității financiare în noiembrie 2021, Enel și-a devansat angajamentul „Net Zero” cu 10 ani, din 2050 până în 2040, atât pentru emisiile directe, cât și pentru cele indirecte. Mai exact, Enel s-a angajat să atingă emisii zero fără a recurge la măsuri compensatorii – precum tehnologii de eliminare a CO2– în ceea ce privește generarea de energie și vânzările de energie electrică către clienții finali, precum și să renunțe la activitatea de retail în ceea ce privește gazul natural. Pe lângă schimbarea calendarului, din 2050 până în 2040, de decarbonizare completă a mixului său energetic, Enel și-a confirmat în același timp obiectivul pentru 2030 de a reduce emisiile directe de CO2eq /kWh (Scope 1) cu 80% față de 2017.
Planul pentru 2040 include, de asemenea, un obiectiv pentru intensitatea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1), măsurată în grame de CO2eq per kWh, egală sau mai mică de 140 gCO2eq /kWh până în 2024.
În conformitate cu Cadrul, emisiunea de obligațiuni este legată de Indicatorul cheie de performanță (KPI) privind intensitatea emisiilor directe de gaze cu efect de seră (Scopul 1) și de atingerea unui obiectiv de performanță durabilă (SPT – Sustainability Performance Target) egal sau mai mic decât 140 gCO2eq /kWh la 31 decembrie 2024.
Emisiunea de obligațiuni este structurată într-o singură tranșă de 750 milioane lire sterline la o rată de 2,875% cu scadență la 11 aprilie 2029. Prețul de emisiune a fost stabilit la 99,947% iar, la scadență, randamentul efectiv este egal cu 2,883%. Data decontării este 11 aprilie 2022.
Rata dobânzii va rămâne neschimbată până la scadență, sub rezerva realizării unui obiectiv SPT egal sau mai mic de 140gCO2eq /kWh la 31 decembrie 2024.
În cazul în care SPT nu este realizat, se va aplica un mecanism de creștere a ratei cu 25 de puncte de bază (bps), începând cu prima perioadă de dobândă ulterioară publicării raportului emis de un expert terț cu privire la emisiile directe de gaze cu efect de seră și metodologia de măsurare a emisiilor de CO2eq aplicate de Grup.
Emisiunea cu o scadență la 7 ani are un cost echivalent în euro sub 1,9%.
Informații suplimentare cu privire la emisiunea de obligațiuni, cadrul și avizul secundar aferent emis de Vigeo Eiris sunt disponibile publicului pe site-ul Enel https://www.enel.com/investors/investing/sustainable-finance/sustainability-linked-finance.
În același timp cu emisiunea, Enel a încheiat un “Sustainability-Linked Cross Currency Swap” cu o instituție bancară pentru protecție față de riscul de curs de schimb lira sterlină-euro și a ratei dobânzii. Acest instrument financiar derivat are caracteristica unică de a angaja ambele contrapărți la obiective de performanță durabilă SPT specifice și ambițioase, cu o reducere a costului tranzacției pe baza capacității fiecărei contrapărți de a-și îndeplini obiectivele respective.
Se așteaptă ca obligațiunea să fie listată, la momentul emiterii, pe piața reglementată Euronext Dublin.
În conformitate cu Planul Strategic, noua emisiune Sustainability-Linked contribuie la atingerea obiectivelor Grupului legate de sursele de finanțare sustenabilă asupra datoriei totale brute a Grupului, stabilită la aproximativ 65% în 2024 și peste 70% în 2030.
Pentru a realiza tranzacția, Enel a apelat la un sindicat de bănci format din BNP Paribas, Crédit Agricole CIB, Goldman Sachs, HSBC, J.P. Morgan, Santander, Société Générale, SMBC Nikko și UniCredit acționând în calitate de joint-bookrunners.
¹ Rating EnelBBB+ (Stabil) dat de Standard & Poor’s, Baa1 (Stabil) dat de Moody’s și BBB+ (Stabil) dat de Fitch.