• Enel Green Power, subsidiara de energie regenerabilă a Grupului Enel, a început construcția unei centrale solare cu o capacitate instalată de 34 MW, situată în sudul Zambiei. Odată finalizată, se estimează că va genera aproximativ 70 GWh/an, prevenind emisia anuală a peste 45.000 de tone de CO2 în atmosferă;
• Enel va investi aproape 40 de milioane de dolari în construcția centralei Ngonye, care va fi finanțată parțial printr-un acord de finanțare semnat împreună cu Compania de Dezvoltare Industrială din Zambia (IDC – Industrial Development Corporation);
• Proiectul, care urmează să intre în funcțiune în primul trimestru al anului 2019, este susținut de un acord de achiziție a energiei semnat pe 25 de ani cu ZESCO, companie de utilități deținută de statul Zambia.
Roma – Enel Green Power (EGP), subsidiara de energie regenerabilă a Grupului Enel, a început construcția centralei solare Ngonye cu o capacitate instalată de 34 MW, prima centrală electrică a Grupului din Zambia. Centrala fotovoltaică este situată în Zona Economică Multi-Industrială Lusaka South din partea de sud a țării și face parte din programul Scaling Solar al Grupului Băncii Mondiale, lansat de Compania de Dezvoltare Industrială din Zambia (IDC), care i-a acordat Grupului Enel, în 2016, dreptul de a dezvolta, finanța, construi și opera această centrală.
”Demararea construcției centralei solare Ngonye este un punct de referință în consolidarea prezenței Grupului Enel pe continentul African, unde suntem deja primul operator privat în domeniul energiei regenerabile în ceea ce privește capacitatea instalată”, a spus Antonio Cammisecra, Director al Enel Green Power, Divizia Globală de Energie Regenerabilă a Grupului Enel”. Ngonye, cu producția sa de energie curată, sustenabilă și fiabilă, va însemna un ajutor extrem de important pentru Zambia în ceea ce privește atingerea obiectivelor sale de electrificare, demonstrând încă o dată că centralele de energie regenerabilă de mari dimensiuni reprezintă cea mai eficientă soluție de a oferi acces la electricitate pe continent.”
Grupul Enel va investi aproximativ 40 milioane de dolari în construcția centralei Ngonye, care va fi finalizată în primul trimestru al anului 2019. În luna iunie a acestui an, Grupul Enel a semnat cu IDC un acord de finanțare în valoare de aproximativ 34 milioane de dolari pentru construcția centralei fotovoltaice, care include împrumuturi de până la 10 milioane de dolari de la International Financing Corporation (IFC), membră a Grupului Băncii Mondiale, până la 12 milioane de dolari de la Programul de Schimbare Climatică IFC-Canada și până la 11,75 milioane de dolari de la Banca Europeană de Investiții (BEI).
Centrala solară Ngonye, care va fi operată de un vehicul investițional deținut în proporție de 80% de EGP și 20% de IDC, este susținută de un acord de achiziție a energiei pe o perioadă de 25 de ani cu ZESCO, compania de utilități deținută de statul Zambia. Odată pusă în funcțiune, centrala va produce aproximativ 70 GWh/an, prevenind emisia anuală a peste 45.000 de tone de CO2 în atmosferă.
Zambia, care prezintă o creștere medie anuală a consumului de energie în jur de 5-6% și o nevoie semnificativă de a-și diversifica mixul de energie, dominat de hidroenergie, își propune să sporească securitatea și calitatea serviciilor de furnizare a energiei electrice, încurajând în același timp electrificarea zonelor rurale. Din acest motiv, guvernul Zambiei a lansat o serie de inițiative pentru a promova dezvoltarea surselor de energie regenerabilă, concentrându-se în special pe energia solară, setând astfel obiectivele instalării unei capacități de peste 600MW de energie solară în următorii doi – trei ani. În acest context, IDC a lansat o licitație pentru dezvoltarea a două proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de până la 100 MW structurată conform Programului Scaling Solar al Grupului Băncii Mondial și supervizată de International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții din grupul Băncii Mondiale.
Enel Green Power, divizia de energie regenerabilă a Grupului Enel, este dedicată dezvoltării și operării surselor regenerabile de energie din întreaga lume, cu prezență în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate gestionată de 42 GW, printr-un mix de surse care include energia eoliană, solară, geotermală, biomasă și hidroenergie și reprezintă un promotor al integrării tehnologiilor inovatoare în centralele de energie regenerabilă.