• Cele două parcuri eoliene de 140 MW, Karusa și Soetwater, urmează să producă, fiecare, peste 585 GWh pe an, după finalizarea lucrărilor estimate pentru sfârșitul anului 2021
• Karusa și Soetwater presupun o investiție de peste 200 de milioane de euro fiecare
• Enel Green Power operează deja șapte centrale de producere a energiei regenerabile în Africa de Sud cu o capacitate instalată de 520 MW; cu Karusa și Soetwater, compania are în construcție în prezent cinci proiecte eoliene cu o capacitate totală de aproximativ 700 MW
Roma și Johannesburg – Enel, prin filiala sa de energie regenerabilă Enel Green Power RSA (EGP RSA), a început construcția în Africa de Sud a parcurilor eoliene Karusa și Soetwater, cu o capacitate instalată de 140 MW fiecare. Cele două parcuri, situate în districtul Karoo Hoogland, provincia Northern Cape, urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului 2021. Karusa și Soetwater vor presupune o investiție de peste 200 de milioane de euro fiecare.
Antonio Cammisecra, CEO al Enel Green Power, a declarat: „Odată cu începerea construcției Karusa și Soetwater, avem în prezent în construcție cinci proiecte eoliene în Africa de Sud, cu o capacitate totală instalată de aproximativ 700 MW, ceea ce este o dovadă suplimentară a capacității noastre de a furniza acestei țări energie fără emisii, susținând tranziția sa către energia verde. Această serie de proiecte importante aflate în construcție se află în topul portofoliului nostru solid de active eoliene și solare pe care le-am contractat deja ca urmare a hotărârii și angajamentului cu care am lucrat în Africa de Sud de când am început activitățile de dezvoltare din această țară, în 2011. Arătăm aceeași hotărâre în ceea ce privește inovația și sustenabilitatea, deoarece toate centralele noastre care produc energie sunt construite cu tehnologie de ultimă generație și practici sustenabile de construcție, creând în același timp oportunități de angajare și venituri pe plan local. Privind în viitor, ne-am angajat să punem în continuare în valoare bogăția resurselor de energie regenerabilă din această țară, astfel încât să continuăm să contribuim la dezvoltarea sa durabilă și să creăm valoare pentru partenerii noștri din Africa de Sud. ”
Karusa și Soetwater sunt al patrulea, respectiv al cincilea proiect eolian pe care Enel Green Power a început să le construiască în Africa de Sud încă de la începutul acestui an, în linie cu programul de investiții din această țară. Celelalte proiecte, cu o capacitate instalată de 140 MW fiecare, sunt Nxuba și Oyster Bay în Northern Cape, precum și Garob în Eastern Cape. Toate cele cinci proiecte au fost acordate Enel în Runda a 4-a a Programului de Achiziții de la Producători Independenți de Energie Regenerabilă al Guvernului din Africa de Sud (REIPPPP).
Enel Green Power RSA are deja peste 520 MW în instalații eoliene și solare aflate în exploatare în Africa de Sud. Centralele sale solare sunt Upington (10 MW) și Adams (82,5 MW) în provincia Northern Cape, Pulida (82,5 MW) în Free State, Tom Burke (66 MW) în Limpopo și Paleishuewel (82,5 MW) în Western Cape. Parcurile sale eoliene includ Nojoli (88 MW) și Gibson Bay (111 MW), ambele în Eastern Cape.
Atunci când vor fi complet operaționale, Karusa și Soetwater vor genera peste 585 GWh anual, contribuind fiecare la reducerea cu 611.000 tone de CO2 a emisiilor anuale de gaze cu efect de seră în atmosferă. Parcurile eoliene vor fi susținute printr-un acord de furnizare a energiei electrice pe 20 de ani cu compania sud-africană de utilități Eskom, în conformitate cu programul de producție independentă de energie (IPP) al guvernului.
În faza de construcție a Karusa și Soetwater, EGP RSA urmează să utilizeze echipamente și tehnologii de ultimă generație, precum platforme digitale avansate și soluții software care vor monitoriza și vor susține de la distanță toate activitățile șantierului și punerea în funcțiune a instalațiilor, echipamente digitale pentru a efectua controale de calitate pe șantier, precum și sisteme de urmărire inteligentă a componentelor turbinelor eoliene. Aceste procese și instrumente vizează colectarea mai rapidă, mai precisă și mai fiabilă a datelor, îmbunătățirea calității construcției și facilitarea comunicării între echipele aflate la fața locului cu cele din afara amplasamentului. Mai mult, EGP RSA este hotărâtă să angajeze personal local, precum și să contracteze antreprenori locali în procesul de construcție, cu scopul de a promova dezvoltarea socio-economică și antreprenoriatul local.