- Contractul de facilitate de credit pe termen de 6 ani susține realizarea obiectivului de sustenabilitate al Enel legat de ponderea capacității instalate consolidate de energie regenerabilă în capacitatea instalată consolidată totală, în conformitate cu angajamentul de a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite.
Roma – Enel S.p.A. („Enel”) a semnat astăzi un acord de facilitate de credit „asociat obiectivelor de sustenabilitate” în valoare de 1 miliard de euro pe termen de 6 ani, structurat sub forma unui credit sindicalizat, cu scadență pe 15 octombrie 2026.
Creditul este menit să răspundă nevoilor de finanțare uzuale ale grupului și urmează adoptării de către Enel a unui „cadru de finanțare asociat obiectivelor de sustenabilitate”, primul de acest tip din lume, revizuit de furnizorul secundar Vigeo Eiris, care prezintă întreaga strategie de finanțare asociată obiectivelor de sustenabilitate în mai multe soluții de finanțare (documente comerciale, împrumuturi și obligațiuni), integrând pe deplin sustenabilitatea în programul global de finanțare al Grupului.
Cadrul este aliniat Principiilor Obligațiunilor de Sustenabilitate (SLBP – Sustainability-Linked Bond Principles) ale Asociației Internaționale a Pieței de Capital (ICMA), precum și Principiilor Împrumuturilor de Sustenabilitate ale Loan Market Association (LMA). Informații suplimentare despre acest cadru și avizul emis de Vigeo Eiris sunt disponibile publicului pe site-ul Enel, la https://www.enel.com/investors/investing/sustainable-finance/sustainability-linked-finance.
În conformitate cu Cadrul, creditul este legat de indicatorul cheie de performanță („KPI”) al ponderii capacității instalate în energie regenerabilă (adică, procentul capacității instalate consolidate de energie regenerabilă în capacitatea instalate consolidată totală) și de realizarea aferentă a unei performanțe de sustenabilitate pentru ținta („SPT”) egală sau mai mare de 60% până la 31 decembrie 2022 (la 30 iunie 2020, cifra era egală cu 51,9%). Pe baza realizării SPT până la data limită, linia de credit prevede un mecanism step-up / step-down, care va avea impact asupra diferenței de dobândă aplicate extragerilor din linia de credit, reflectând astfel valoarea sustenabilității.
Creditul reflectă angajamentul Enel, cea mai mare companie privată de energie electrică din lume în funcție de capacitatea instalată în energie regenerabilă, de a contribui la realizarea ODD 7.2, adică „Creșterea substanțială a cotei de energie regenerabilă în mixul energetic global până în 2030”.
Semnarea acestui împrumut este în concordanță cu strategia financiară a Enel, caracterizată tot mai mult de finanțări durabile, așa cum dovedește obiectivul Grupului de a majora ponderea surselor de finanțare sustenabile din datoria brută până la 43% în 2022 și la aproximativ 77% în 2030.
Tranzacția a fost susținută de un sindicat format din șase bănci, care acționează în calitate de finanțatori și Bookrunners & Mandate Lead Arrangers.