Enel conduce Top 12 SEP¹ Europe Corporate Startup Stars, fiind cea mai activă companie europeană în inovare deschisă în 2019 și a primit premiul Corporate Startup Procurement pentru același an
Roma/ Madrid – Enel a primit premiul Corporate Startup Stars Award 2019, fiind cea mai activă companie din punct de vedere al inovației deschise din Europa. Concret, Enel conduce în Top 12 SEP1 Corporate Startup Stars din Europa, un clasament al companiilor structurate strategic cu scopul de a produce rezultate concrete în ceea ce privește colaborarea cu start-up-urile. SEP a evaluat peste 50 de companii europene și a ales compania Enel câștigătoare pentru rezultatele sale excelente în colaborarea cu start-up-urile din întreaga lume. În plus, compania a primit premiul Corporate Startup Procurement 2019, datorită relațiilor sale excepționale cu cele mai inovatoare start-up-uri.
„Aceste premii ne confirmă încă o dată leadershipul în inovație”, a spus Francesco Starace, CEO și director general al Enel. „În 2015, ne-am definit abordarea deschisă către inovație, alăturând inovația și sustenabilitatea, ceea ce în acel moment părea o combinație ciudată. Rezultatul a fost o sinergie fenomenală care a creat valoare pentru noi și părțile interesate, inclusiv pentru start-up-uri și pentru comunitățile din jurul nostru. Privind în viitor, vom crește eforturile noastre de inovare cu obiectivul de a transforma Enel într-o companie complet digitală, bazată pe platforme, cu scopul final de a maximiza valoarea generată de tranziția energetică și electrificarea utilizărilor finale”.
Enel a creat o rețea globală de 10 hub-uri inovatoare situate în Brazilia (Rio de Janeiro), Chile (Santiago), Israel (Tel Aviv), Italia (Milano, Catania, Pisa), Rusia (Moscova), Spania (Madrid) și Statele Unite (Boston, San Francisco), pentru a identifica start-up-uri cu potențial semnificativ în ceea ce privește tehnologiile și modelele de business relevante pentru activitatea Enel.
Din 2015, când Enel a implementat pentru prima dată abordarea „inovare deschisă”, bazându-se pe inovația din surse externe, compania a primit aproximativ 10.000 de propuneri de colaborare, dintre care 6.500 din partea unor start-up-uri, implementând aproximativ 650 de proiecte în total, dintre care aproximativ 250 venite de la start-up-uri. Datorită Enel, mai mult de 50 de start-up-uri au fost ajutate să se extindă la nivel global. Principalele domenii de activitate ale acestor companii includ, printre altele, stocarea de energie, big data, managementul energiei, case inteligente, mobilitate electrică, IoT, întreținere predictivă, inteligență artificială, tehnologii inteligente și robotică.
Companiile care au primit premiile SEP Corporate Startup Stars sunt cele care au stabilit cele mai de succes parteneriate cu beneficii reciproce, fie prin achiziții, licențe, parteneriate, acceleratoare, investiții directe, achiziții, fie prin alte programe dedicate. Celelalte premii prezentate în cadrul evenimentului include premiul Corporate Startup Procurement menționat mai sus, câștigat din nou de Enel, premiul Corporate Startup Accelerator Award, premiul Corporate Startup M&A, premiul Corporate Startup Investment Award, premiul Innovative Programme și premiul Best New Entrant.
Summit-urile SEP Scaleup sunt întâlniri de afaceri exclusive organizate de Mind the Bridge, o firmă globală de consultanță pentru inovare și găzduite de principalele bursede valori europene, unde grupurile și investitorii internaționali pot întâlni scaleup-uri – companii inovatoare care și-au dezvoltat deja produsele și/ sau serviciile, care desfășoară deja operațiuni pe piață și care caută să se extindă.
Alberto Onetti, Președintele Mind the Bridge și coordonatorul SEP, a declarat: „Comitetul de Jurizare a apreciat cu adevărat impactul substanțial pe care Enel îl produce asupra ecosistemelor globale ale start-up-urilor și în Europa în special. Enel ajută concret mai multe start-up-uri internaționale să crească exponențial și să acceseze piețele internaționale. Cercetările noastre confirmă faptul că start-up-urile au nevoie de parteneri de afaceri buni pentru a-și putea scala afacerea. După cum spunem adesea: un euro din achiziții valorează mai mult decât câteva sute de euro în finanțare”.
¹ Parteneriatul Startup Europe al Comisiei Europene.