O junglă digitală exagerat mărită, animale de dimensiuni colosale, create tehnic, dar redate fidel, peisaje ample şi exotice cât cuprinde şi, în mijlocul lor, Mowgli – puiul de om speriat de călătoria pe care trebuie să o facă. Aşa arată noua ecranizare live-action de la Disney a clasicei poveşti a copilăriei „Cartea Junglei”.
„The Jungle Book / Cartea Junglei” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 15 aprilie 2016. Filmul „Cartea Junglei” poate fi urmărit în format 3D (subtitrat şi dublat) în toate cinematografele partenere din ţară, precum şi în format IMAX 3D (subtitrat) – la Cinema City din AFI Palace Cotroceni şi la Shopping City Timişoara, şi în format 4DX 3D (subtitrat și dublat) – la Cinema City din Mega Mall Bucureşti, City Park Constanţa şi Shopping City Timişoara.
Numeroase adaptări cinematografice
Povestea scrisă de Rudyard Kipling a fost adaptată pentru marele ecran de câteva ori în ultimele decenii, cea mai cunoscută versiune fiind cea semnată de Walt Disney şi lansată în 1967, devenită, între timp, un clasic. E recunoscută mai ales pentru două dintre melodiile coloanei sonore care au făcut carieră pe cont propriu: Terry Gilkyson – „The Bare Necessities” şi The Sherman Brothers –„I Wanna Be Like You”.
Jon Favreau, regizorul recentei pelicule Disney, afirmă că în copilărie a fost foarte impresionat de legătura dintre Mowgli şi ursul Baloo, care îi amintea de relaţia lui specială cu bunicul său. “Îmi plăcea că Mowgli nu era cuminte, ci intra în tot felul de buclucuri. Nu era deloc intimidat de animalele mari ale junglei, din contră, se simţea acasă în compania lor”, spune Favreau. În noua ecranizare, regizorul a urmărit să regăsească acest tip de echilibru cu care poate empatiza oricine. „Dacă eşti fan Disney, vei remarca în versiunea noastră atenţie la detalii care aduc un tribut clasicei pelicule Disney”, mai spune regizorul. Mai ales că Walt Disney a fost primul din epoca sa care a suprapus coloana sonoră peste imagini, aşa că personajele păreau într-o coregrafie perfectă, iar asta i-a dat pe spate pe spectatori, mai spune Favreau.
Un tribut tehnologiei clasice
Producătorii noii pelicule au vrut să-i aducă un tribut lui Walt Disney, aşa că au căutat cele mai bune modalităţi prin care spectatorii să devină parte din realitatea junglei. „Ne-am întrebat cum putem crea o lume în care să folosim tehnologia la potenţialul ei cel mai ridicat? Ne doream ca publicul să uite că e tehnologie şi să se lase dus de imagini şi de experienţă”, spune Jon Favreau.
Aşa că noua ecranizare cuprinde scene grandioase cu animale create digital, după o amplă documentare, în timp ce în fundal se amestecă acţiunea minimală cu peisaje exotice construite digital. La asta şi-au adus contribuţia specialişti în efecte speciale care au lucrat la filme multipremiate precum „Viaţa lui Pi”, „Gravity” şi „Avatar”.
Planul lui Favreau a fost ca animalele să fie mai mari decât în realitate, ca să accentueze, prin contrast, fragilitatea lui Mowgli. În plus, fiecare colţ al ecranului abundă în detalii bogate din luxurianta junglă, pentru care s-au folosit atât o cameră virtuală, cât şi o camera de tip Steadicam şi una operată manual. În tot acest tărâm aproape mitic, recreat tehnologic, Mowgli rătăceşte de unul singur. Însă, pentru a reda cu naturaleţe emoţiile lui, regizorului şi-a dat seama că puştiul nu va putea să joace de unul singur, aşa că la filmări Neel Sethi (Mowgli) are parte de coechipieri în fiecare scenă, chiar dacă aceştia nu se văd pe ecran. De exemplu, Baloo e interpretat de Artie Esposito, un cunoscut păpuşar, care îl ajută pe tânărul actor să dea frâu liber emoţiilor.
Sunetele junglei
În noua „Cartea Junglei”, celebrul compozitor John Debney a creat coloana sonoră care se potriveşte perfect cu enorma lume digitală 3D. Interesant este că Debney are o relaţie cu familia Disney, tatăl său lucrând cu Walt Disney în anii ’30. „Când eram un puşti se filma «Cartea Junglei» şi eu eram mai mereu prezent în platou. L-am şi cunoscut pe Bruce Reitherman, cel care l-a jucat pe Mowgli atunci”, îşi aduce aminte compozitorul.
De data aceasta, Debney a avut un cuvânt important de spus la noua ecranizare a clasicei poveşti, aşa că a creat câteva teme muzicale de neuitat, inclusiv una pentru actualul Mowgli. „Nu e foarte sentimentală. E mai degrabă elegantă, maiestuoasă. E o temă despre transformarea unui puşti într-un bărbat”, mai spune compozitorul.
„Cartea Junglei” – experienţe cinematografice absolute în IMAX & 4DX
În completarea viziunii din noua ecranizare şi pentru o oferi publicului o experienţă cinematografică impresionantă, „Cartea Junglei” poate fi vizionat şi în format IMAX, filmul fiind remasterizat digital din punct de vedere al imaginii şi al sunetului, cu ajutorul tehnologiei inovatoare IMAX DMR. Astfel, imaginile de o claritate uluitoare, proiectate pe uriaşul ecran curbat, arhitectura specială a sălii de cinema IMAX şi un sistem audio digital extrem de puternic vor crea un mediu unic, care îi va face pe spectatori să se simtă ca şi când sunt parte din film, trăind din plin aventura micului Mowgli prin junglă.
Mai mult, filmul este disponibil şi în format 4DX, pentru o experienţă senzorială completă. Cea mai inovatoare artă tehnologică oferă o vizionare revoluţionară, pentru toate simţurile. În sala 4DX, spectatorii vor trăi cu adevărat filmul, atât datorită scaunelor high-tech mobile, cât şi cu ajutorul efectelor speciale care includ mişcare, apă, vânt, lumină şi… miros, toate fiind perfect sincronizate cu acţiunea de pe ecran.
Trailere: