- Asia Express – Drumul Împăraților își adjudecă primul loc în ediția de toamnă 2021 a topului Content Power Ratings, fiind urmată de Las Fierbinți, care a cunoscut un succes considerabil și a obținut cele mai multe vizualizări pe canalul de Youtube;
- Emisiunile de aventură, satiră și umor, sau talente continuă să se afle în topul preferințelor românilor;
- Se observă o intensificare a eforturilor de promovare a emisiunilor în tot ceea ce înseamnă social media.
Studiul Content Power Ratings, realizat de Starcom România care are la bază un sistem inovator de ierarhizare a programelor TV, indică faptul că topul emisiunilor televizate preferate de publicul român în sezonul toamnă 2021 a fost condus de Asia Express – Drumul Împăraților, urmată de Las Fierbinți. Aceasta din urmă a avut și cel mai mare număr de vizualizări pe Youtube și s-a bucurat și de unul dintre primele locuri din punct de vedere al numărului de fani din social media. De asemenea, emisiunea iUmor s-a clasat pe poziția a 3-a, fiind lider în ceea ce privește numărul fanilor din social media și ocupând locul 2 în privința vizualizărilor pe Youtube.
În plus, se observă faptul că grila de toamnă a televiziunilor, încă marcată de criza sanitară, a înregistrat câteva premiere de programare în cazul marilor posturi generaliste: Pro TV înlocuiește emisiunea fanion Vocea României cu nou-venitul Superstar România, în timp ce Antena 1 înlocuiește Chefi la Cuțite cu Asia Express. O altă mișcare importantă făcută de Antena 1 este aducerea unui quiz-show în access-ul știrilor de seară. De altfel, ambele emisiuni de early fringe al stației apar în top în acest sezon. În categoria premierelor putem remarca și noul dating show de prime time de la Pro TV, Căsătoriți pe nevăzute, program care intră în top 10 emisiuni căutate pe internet. Kanal D nu mai programează în acest sezon Survivor România, dar intră în top cu alte două eimisuni Bravo, ai Stil! Celebrities și Puterea Dragostei, în special datorită implicării fanilor, conturile lor de pe rețelele sociale suscitând cele mai aprinse dezbateri.
“Pandemia a schimbat regulile producției TV, dar televiziunile s-au adaptat din mers trendului, aducând pe ecran emisiuni noi sau filmate în alte țări. De asemenea, remarcăm în ultima perioadă o intensificare a eforturilor de promovare a emisiunilor în tot ceea ce înseamnă social media, dovadă a importanței mediului online în interacțiunea cu fanii. Ne așteptăm ca acestea să crească și mai mult pe viitor, acesta fiind un punct de contact important în special cu publicul tânăr ce a migrat masiv către mediul online în ultimii ani”, a declarat George Mușat, Head of Business Analytics.
În ceea ce privește rețelele sociale, studiul Content Power Ratings indică faptul că fanii emisiunilor TV dezbat mai puțin subiectele din emisiunile TV, numărul de comentarii scăzând cu 35% față de toamna anului trecut. În acest sens, cea mai mare scădere se observă în cazul YouTube (-51%). Mai puțin afectat de acest trend este Instagram, care are o scădere de doar 7% a numărului de comentarii. Platforma este, de altfel, singura în care interacțiunile fanilor cu conținutul publicat crește (+42% mai multe reacții față de sezonul din 2020), acest lucru datorându-se în special contului Asia Express, care are mai mult de 4.7 milioane de reacții în această perioadă. Și audiența clipurilor postate pe YouTube scade în această perioadă față de 2020 (-41%): dacă anul trecut, contul de pe primul loc avea peste 70 de milioane de vizualizări, iar cel de pe locul 2 avea peste 62 de milioane, anul acesta, topul este adjudecat de contul care a strâns puțin peste 39 de milioane de vizualizări.
Topul emisiunilor conform Content Power Ratings
Asia Express – Drumul Împăraților (Antena 1) este emisiunea care a stârnit cel mai mare interes în rândul fanilor, dintre toate programele produse în România și difuzate în grila de toamnă a posturilor TV în anul 2021. Materialele publicate pe paginile de social media ale emisiunii o clasează pe aceasta pe primul loc pe rețelele de socializare, iar interesul pentru emisiune se reflectă și în numărul de căutări online, unde conduce la o distanța considerabilă de două puncte față de emisiunea aflată pe locul 2. În ciuda unei competiții acerbe, emisiunea se află pe primul loc în cazul a trei dintre dimensiunile analizate.
Las Fierbinți (PRO TV) s-a aflat în toamnă pe locul doi, cu un scor de 6.5 puncte. Interesul fanilor pentru această emisiune o plasează pe primul loc din punct de vedere al audiențelor TV, unde distanța dintre Las Fierbinți și Visuri la cheie (emisiunea de pe locul al doilea) este de 2.7 puncte. În plus, Las Fierbinți a avut și cea mai bună performanță pe Youtube, unde a obținut cele mai multe vizualizări, fiind urmată la această categorie de emisiunile iUmor și Superstar România.
Las Fierbinți este urmată de iUmor (Antena 1), care a urcat o poziție față de sezonul primăvară 2021. Aceasta este lider în ceea ce privește numărul fanilor din social media și locul 2 în privința vizualizărilor pe Youtube.
Pe locul patru se află emisiunea Acces Direct (Antena 1), care, de asemenea, a urcat o poziție față de locul ocupat în sezonul primăvară 2021. Programul continuă să ocupe locul 2 în privința numărului de fani din social media, însă a scăzut în topul audiențelor TV, ajungând pe locul 16. În plus, nici în privința numărului de vizualizări pe Youtube nu a obținut o creștere a performanței, trecând de pe locul 7 pe locul 13.
Topul audiențelor TV
În privința audienței TV (unul dintre indicatorii studiului), conduce detașat emisiunea Las Fierbinți difuzată de PRO TV, urmată la distanța considerabilă de 3 puncte de emisiunea Visuri la cheie a aceluiași post TV. Aceasta din urmă este urmată îndeaproape de Poftiți pe la noi: Poftiți prin Țară și Adela.
Topul în publicații print & online
Emisiunea Asia Express – Drumul Împăraților conduce din punct de vedere al vizibilității în publicații online și forumuri, unde publicul discută despre ceea ce se întâmplă în emisiune și face predicții cu privire la evoluția concurenților.
Topul în social media
Asia Express – Drumul Împăraților conduce detașat și în social media, urmată la distanță de 1.5 puncte de emisiunile Las Fiebinți și Acces Direct, aflate pe locurile 2 și 3, cu același punctaj.
Topul căutărilor în mediul online
Producțiile Antena 1 – Asia Express – Drumul Împăraților și Mireasa – ocupă primele două locuri în topul căutărilor online, fiind urmate de emisiunile PRO TV – Las Fierbinți și Masked Singer România.
Despre calcularea algoritmului
Studiul Content Power Ratings ia în calcul o serie de indicatori, precum audiența TV, activitatea din rețelele sociale, vizionările online, numărul de interogări din motoarele de căutare și interesul manifestat în presa scrisă și online în sezonul de toamnă 2021. Datorită metodei de calcul a performațelor, Content Power Ratings devine cel mai complex sistem de măsurare a interesului publicului față de programele de televiziune și redă o imagine mai clară a impactului acestora.
Algoritmul de calcul al Content Power Ratings a fost elaborat luând în calcul trei dimensiuni care au fost raportate la populația totală:
- Indicele volumului de audiență (audience size) – calculat pe baza audiențelor TV la nivel național, numărul celor care urmăresc conturile de pe rețelele de socializare cât și numărul de vizionări ale clipurilor publicate pe conturile show-urilor de pe YouTube. Acest indice are o pondere de 50% în ratingul total.
- Indicele implicării fanilor (involvement) – calculat pe baza numărului de aprecieri și distribuiri de către utilizatori ale conținutului pe rețelele sociale si numărul de căutari ale emisiunii pe motoarele de căutare. Acest indice are o pondere de 30% în ratingul total.
- Indicele de promovare (advocacy) – calculat pe baza aparițiilor în presa scrisă și online și numărul de cometarii de pe conturile de socializare. Acest indice are o pondere de 20% în ratingul total.
Sursele de date utilizate în alcătuirea topurilor au fost: monitorizarea ZeList pentru vizibilitatea în presa scrisă și online, Social Tools™ pentru monitorizarea conturilor de pe rețelele de socializare, Kantar Media pentru datele de audiență TV și Google Trends pentru monitorizarea interesului pe motoarele de căutare.