În perioada 30-31 mai a avut loc ce-a de-a doua ediţie a conferinţei eLiberatica – The Benefits of Open & Free Software. Organizat de către Agora Media şi ROSI, evenimentul a reunit aproximativ 300 de participanti, 14 speakeri de renume mondial din domeniul Open Source & Free Software şi 13 speakeri români. Pe parcursul celor două zile, participanţii au avut posibilitatea să discute despre cele mai fierbinţi subiecte legate de tehnologiile deschise şi să asculte opiniile experţilor din diverse arii de activitate tehnică sau de afaceri.
Google şi-a trimis pentru prima oară un reprezentant la o conferinţă în România, Matthew „Chewy” Trawhella, Developer Advocate în cadrul renumitei organizaţii. Chewy a vorbit la eLiberatica despre Google Maps, despre serviciul de traducere al Google şi despre Open Social, un set de API-uri pentru construirea de aplicaţii sociale pe Web, invitându-i cu această ocazie pe cei prezenţi în sală să adere la Open Social Foundation, o asociaţie non-profit dedicată susţinerii şi dezvoltării deschise a iniţiativei OpenSocial, ai cărei principali membri sunt Yahoo, My Space şi Google. Dar poate cel mai important mesaj al prezentării sale a fost acela că în lumea open source totul trebuie testat şi măsurat, optimizarea fiind principalul factor determinant pentru proiecte de succes.
Despre optimizare şi profesionalizare a vorbit la eLiberatica şi Shane Martin Coughlan, reprezentant oficial al Free Software Foundation Europe, una dintre cele mai mari asociaţii juridice dedicate libertăţii software-ului. În aceeaşi ordine de idei, Coughlan a aminit şi importanţa managementului în iniţiativele free software, subliniind în final că toate aceste aspecte fac diferenţa între o soluţie funcţională şi haos.
De asemenea, reprezentaţi ai unor companii precum HP, SUN Microsystems, eZ Systems, Navarik, IBM, Microsoft, Dell şi altii şi-au prezentat proiectele şi soluţiile bazate pe tehnologii libere şi deschise. Aplicabilitatea tehnologiilor Open Source în mediul de afaceri din România a fost demonstrată la eLiberatica 2008 de BitDefender, BIT Software, IntegraSoft, Romsym Data şi SNS.
Conferinţa a abordat şi domeniul administraţiei publice, avându-i ca invitaţi pe Barbara Held, expert detaşat în cadrul Comisiei Europene pentru programul „Interoperable Delivery of pan-European eGovernment Services” şi pe Constantin Teodorescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, care au vorbit despre utilizarea OS în administraţiile publice la nivel european, respectiv despre introducerea sistemului Open ID în România. Un invitat surpriză a fost Varujan Pambuccian, Preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţii din cadrul Camerei Deputaţilor, care a vorbit despre „al treilea val”, al telecomunicaţiilor, despre calculatorul metropolitan şi despre mass-market, în opinia sa principalul driver al următorilor ani.
Workshop-ul susţinut de Jani Monoses, student al Universităţii Politehnice din Cluj, a avut ca temă prezentarea practică a distribuţiei Kiwi Linux, un derivat Ubuntu pentru utilizatorii români şi maghiari. Principalele modificări faţă de Ubuntu pe care le aduce Kiwi sunt flash-ul, player-ele şi codec-urile multimedia preinstalate.
Conferinţa s-a încheiat cu o discuţie în panel cu titlul „Programe şi aplicaţii proprietare versus programe şi aplicaţii libere”. Concluzia a fost că software-ul liber trebuie să-l înlocuiască progresiv pe cel proprietar şi doar în urma unei analize anămunţite, care să reflecte extrem de clar dacă această trecere este neapărat necesară şi în special dacă este eficientă din punct de vedere al costurilor.
La finalul conferinţei, Zak Greant, reprezentant al Mozilla Foundation, CEO al eZ Systems North America şi co-chair al evenimentului eLiberatica a declarat: „A fost extraordinar. Am avut o serie de speakeri foarte interesanţi, o interacţiune foarte bună cu comunitatea şi o locaţie foarte agreabilă. Pot spune că cea de-a doua ediţie eLiberatica a fost un succes”.
Deşi a trecut doar o zi de la închiderea celei de-a doua ediţii eLiberatica, organizatorii pregătesc deja ediţia eLiberatica 2009. Rămâneţi în continuare deschişi pentru noi informaţii pe www.eliberatica.ro
{mosloadposition user10}