Zece liceeni de la Colegiul Ţara Bârsei din localitatea Prejmer vor fi premiaţi cu laptopuri şi tablete pentru rezultatele obţinute la sesiuni de practică online şi offline
Colegiul Ţara Bârsei din Prejmer găzduieşte miercuri, 10 iunie 2015, orele 11:00, festivitatea de premiere a elevilor care au obţinut rezultate deosebite la stagiile de practică “blended learning” organizate prin proiectul “Elevul de azi, fermierul de mâine”.
Activitatea de practică – actualmente descurajată de lipsa unui program naţional, structurat şi atractiv pentru companii – este esenţială pentru formarea specialiştilor, deoarece le completează pregătirea cu informaţii, deprinderi şi comportamente care pot fi dobândite exclusiv într-un mediu adecvat, cu îndrumarea celor avizaţi.
În ultimele două luni, tinerii de la Colegiul pentru Agricultură şi Industrie Alimentară Ţara Bârsei Prejmer au avut şansa să facă practică “ca la carte”, fiecare clasă câte o săptămână, la Ferma Agrovision din satul braşovean Criţ – fermă demonstrativă administrată de World Vision România – şi într-o pensiune din aceeaşi localitate.
Simultan, liceenii de la specializările veterinar, agroturism sau industrie alimentară şi-au testat cunoştinţele deprinse la practică folosind aplicaţia web “Fermier de viitor”, disponibilă la www.fermierdeviitor.ro. Aplicaţia conţine replici virtuale ale mediului şi proceselor de lucru corespunzătoare profilurilor şi îi ajută reţină materia într-o manieră familiară şi prietenoasă, asemănătoare jocurilor online.
Cele mai bune rezultate la practica online le-au avut elevii claselor a IX-a şi a X-a specializările tehnician veterinar şi agroturism, iar punctajul maxim a fost atins de George Ciprian Potlogea, elev în clasa a X-a. Criteriile de acordare a premiilor au fost gradul de implicare şi rezultatele la activitatea de practică de la fermă sau pensiune, nivelul de utilizare a aplicaţiei web şi rezultatele la învaţătură pe anul şcolar în curs de finalizare.
O parte dintre elevi vor fi premiaţi în cadrul festivităţii de mâine, iar în data de 7 iulie 2015 vor primi diplome şi premii şi liceenii care participă la activităţile de practică din cursul lunii curente.
“Elevul de azi, fermierul de mâine”, proiect cofinanţat din fonduri europene, urmăreşte să echipeze tinerii din învăţământul agricol sau preliceal cu abilităţi, cunoştinte şi experienţe menite să-i stimuleze să urmeze studii de profil şi să adopte meseriile studiate.
Rezultatele proiectului se vor regăsi într-un ghid de bune practici care va fi diseminat în această toamnă liceelor de profil din ţară. De asemenea, liceele agricole vor putea folosi aplicaţia web dezvoltată prin proiect pentru instruirea elevilor. Sperăm ca modelul „fermier de viitor” să susţină îmbunătăţirea formării elevilor în domeniul agricol la nivel naţional şi redresarea situaţiei învăţământului de profil.